Čeští politici vítají dohodu EU s Británií, Babiš poděkoval Barnierovi

Uzavření dohody mezi Evropskou unií a Británií o uspořádání vztahů po konci brexitového přechodného období je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) výbornou zprávou pro všechny obchodníky a lidi.

Je velká šance, že od ledna příštího roku nenastanou účinky brexitu bez dohody se všemi cly a tarify podle režimu Světové obchodní organizace, odpověděl dnes na dotaz ČTK ministerský předseda.

"Je ovšem potřeba zdůraznit, že dohodu, kterou dojednal (vyjednavač EU) Michel Barnier, teď musí velmi rychle prostudovat a odsouhlasit všechny členské státy. Pevně věřím, že se to podaří a dohoda začne platit 1. ledna 2021. My pro to uděláme všechno," uvedl Babiš.

Doufám, že se do konce roku podaří dohodu prostudovat a odsouhlasit všemi členskými státy, aby mohla začít 1.1.2021 platit.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) December 25, 2020

Na sociálních sítích premiér poznamenal, že po několika letech je brexitový proces skoro dokončený. Pro EU a Spojené království je to historický okamžik, dodal.

Uzavření dohody o vzájemných vztazích po skončení přechodného období po brexitu oznámili ve čtvrtek britský premiér Boris Johnson a předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Smlouvu musí schválit Evropský i britský parlament.

Prezident Miloš Zeman dojednání smlouvy dnes podle mluvčího Hradu komentovat nebude.

Uzavření dohody je podle předsedy ODS Petra Fialy dobrou zprávou i přímo pro Českou republiku. "Máme s Velkou Británií mimo jiné silné ekonomické vztahy, je to významná země pro náš export, řada našich občanů působí ve Velké Británií, dohoda je pro nás důležitá," uvedl Fiala. Podle europoslance ODS Jana Zahradila by nedohoda znamenala další ránu pro obě ekonomiky postižené koronavirovou krizí. "Nepátrejme nyní, kdo ustoupil více, ale pusťme se rychle do ratifikace," vyzval Zahradil.

"Je samozřejmě dobrou zprávou, ze se nakonec dohoda zdařila. Jak pro Českou republiku a celou EU, tak zejména pro Británii," uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Úplně nejlepší by ale podle ní bylo to, kdyby žádný odchod Británie z unie nenastal.

"Jedná se o obrovskou úlevu a dobrou zprávu nejen pro Evropskou unii a Velkou Británii, ale také pro Českou republiku, pro níž je Británie významný obchodní partner," poznamenal předseda sněmovního zahraničního výboru a místopředseda ČSSD Ondřej Veselý.

Podle místopředsedy výboru Jaroslava Bžocha (ANO) dohoda ukazuje, že unie a Británie chtějí dál zůstat partnery a navzájem se podporovat. "Nacházíme se uprostřed pandemie covidu-19 a odchod Spojeného království bez dohody by mohl znamenat velké ekonomické ztráty, chaos a zmatek," uvedl Bžoch. Mrzí ho, že se Británie rozhodla nepokračovat ve studentském programu Erasmus+. "Beru to jako velkou chybu," dodal.

Brexit bez nyní uzavřené dohody by se podle pirátského místopředsedy sněmovního zahraničního výboru Jana Lipavského nevyplatil ani jedné ze stran. "Je to konec nejistoty pro české firmy, Británie je naším pátým nejvýznamnějším vývozním trhem a máme s ní dokonce pozitivní obchodní bilanci," podotkl. Za běžných okolností by se však taková dohoda podle Lipavského uzavírala bez spěchu a stresu. "Přesto nečekám problém při (jejím) schvalování," dodal.

Evropský parlament bude brexitovou dohodu schvalovat pravděpodobně až na konci ledna 2021. Období po konci roku 2020 tak bude muset provizorně překlenout evropská rada. Členové EU parlamentu tak budou mít i delší čas na podrobnou analýzu dohody s Velkou Británií ????

— Tomáš Martínek (@TomasMartinekCZ) December 25, 2020

"Dohoda je vždy lepší než spory," zdůraznil předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle europoslankyně za komunistickou stranu Kateřinu Konečnou bude brexit bolet, ale s dohodou o něco méně. "Obávala jsem se naprosté ztráty důvěry mezi oběma stranami a negativních dopadů na ekonomiku a životy občanů," uvedla. Sice nerozumí tomu, proč se Britové nechtějí podílet například na studentském programu Erasmus+, hlavní ale podle ní je, že se dohoda podařila, respektuje mír na irském ostrově a chrání evropské občany. "Je důležité, že Británie zůstává partnerem," dodala.

Místopředseda KDU-ČSL a šéf sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík uvedl, že dohoda přinese jistotu a stabilitu nejen pro obchodní vztahy, ale například i pro desetitisíce Čechů, kteří v Británii žijí a pracují. "KDU-ČSL vždy preferovala férové nastavení vzájemných vztahů po odchodu Spojeného království z EU, které by minimalizovalo brexitové škody na obou stranách. Věřím, že je to dobrý základ pro budoucí úzkou spolupráci," řekl. Vedle ekonomických vztahů je podle Benešíka důležitá i spolupráce v bezpečnosti a obraně či ve výzkumu a inovacích.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).
Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024) Glosa

Události Petra Nutila: Prezidentský díl, tentokrát s příchutí Ameriky

Milí čtenáři, pravidelné shrnutí událostí týdne, obvykle těch divných, absurdních, nebo aspoň takových, které nejdou přehlédnout, přichází tento týden se zpožděním. Za něj se vám omlouvám, nicméně bych rád dodal, že bylo způsobeno mou nepřítomností na evropském kontinentu, respektive pracovní cestou do Ameriky. Snad mi to odpustíte. I tak jsem ale zdálky pozoroval, co se v té naší zemičce (kterou, jak jsem zjistil, Američané buď znají jako Československo, nebo vůbec), vlastně dělo. Nebylo toho úplně málo, takže pojďme na to. 

Více souvisejících

Andrej Babiš EU (Evropská unie) Velká Británie Michel Barnier Česká republika Petr Fiala (ODS) Jan Zahradil Markéta Pekarová Adamová Ondřej Veselý (ČSSD) Jan Lipavský Ondřej Benešík Vojtěch Filip (KSČM)

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 33 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy