Blouznivé přání Zemana. Kanál Dunaj-Odra-Labe je nesmysl, kritizuje opozice vládu

Opoziční politici kritizují dnes schválené přípravy první části koridoru Dunaj-Odra-Labe mezi Ostravou a polskými hranicemi. Podle některých se kabinet snaží zavděčit prezidentu Miloši Zemanovi, který projekt dlouhodobě prosazuje. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové má stavba stejný ekonomický smysl jako kolonizace Marsu Českou republikou.

První etapa by měla stát zhruba 15 miliard korun. Stát se při analýze projektu zaměřuje především na propojení Dunaje s Odrou, Labe zůstává v rezervě. Stavba koridoru by mohla začít po roce 2030. Úsek by měl začínat na Odře v ostravské části Svinov a pokračovat až k polským hranicím. Zde by se měl napojit na polskou část vedoucí až k městu Koźle.

Stavba by měla na české straně zahrnovat rekonstrukci sedmi silničních a jednoho železničního mostu, dále dvou plavebních komor a vybudování přístavu ve Svinově.

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) vláda dnes nepodpořila výstavbu kanálu Dunaj-Odra-Labe, ale pouze propojení Koźle-Ostrava. Na tomto projektu má velký zájem Moravskoslezský kraj i Polsko, uvedl.

"Vláda se snaží zavděčit prezidentu Zemanovi a řeší jeho nesmyslný a megalomanský projekt: dnes ráno schválila mezinárodní projekt přípravy splavnění Odry v úseku Koźle - Ostrava. Vláda by se měla radši soustředit na stavbu dálnic, které stále chybí," uvedla na twitteru ODS.

Vláda se snaží zavděčit prezidentu Zemanovi a řeší jeho nesmyslný a megalomanský projekt: dnes ráno schválila mezinárodní projekt přípravy splavnění Odry v úseku Koźle - Ostrava.Vláda by se měla radši soustředit na stavbu dálnic, které stále chybí.

— ODS (@ODScz) October 5, 2020

"Stavba kanálu Dunaj-Odra-Labe má stejný ekonomický smysl jako kolonizace Marsu Českem. O ekologii nemluvě. Prostě se jedná o 'všimné' prezidentovi. Navíc jde o plivnutí do obličeje těm občanům, kteří teď mnohdy počítají každou korunu. Hanba by měla fackovat ty, co to podporují," poznamenala Pekarová Adamová na sociální síti.

Podle pirátského europoslance Mikuláše Peksy jde o ekologický i finanční nesmysl a o blouznivé přání prezidenta Zemana. "Projekt ekonomicky neudržitelný, jenž zničí půdu a rozvrátí krajinu," konstatoval na twitteru.

Ekologický i finanční nesmysl, blouznivé přání prezidenta Zemana, projekt ekonomicky neudržitelný, jenž zničí půdu a rozvrátí krajinu. To je kanál Dunaj-Odra-Labe.Dnes schváleno vládou Andreje Babiše.

— Mikuláš Peksa (@vonpecka) October 5, 2020

Místopředseda sněmovního podvýboru pro dopravu Ondřej Polanský poznamenal, že když se řekne "kanál", každý v Moravskoslezském kraji by si měl ode dneška představit hnutí ANO. "První rozhodnutí vlády po krajských volbách je zahájit výstavbu kanálu Dunaj-Odra-Labe do Ostravy. Patnáct miliard utopených v Odře: novátorská vize špinavé řeky, po které k nám plují nákladní lodě s uhlím z Polska," uvedl na twitteru.

"Preferuji budování vysokorychlostních železnic a také budování dálnic a rychlostních komunikací, které přinesou na větším území zlepšení dopravy pro všechny občany a také hospodářský rozvoj regionů," uvedl v tiskové zprávě předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. "Lodě z Česka mizí kvůli nedostatku vody. Sucho vláda neřeší a řešit nechce, ale klidně vyhodí 15 miliard na úplnou blbost," doplnil lidovecký místopředseda Petr Hladík.

"Vláda si asi myslí, že Ostraváci se bez kopání do země neobejdou. Černé zlato jen nahradí hlína z nekonečného kanálu (a taky tunelu) Dunaj-Odra-Labe, který dnes vláda schválila. A přitom všichni tak nějak tušíme a jsme přesvědčení, že to ví i (ministr dopravy) Karel Havlíček, že to je naprostý nesmysl," poznamenala na twitteru ekologická organizace Greenpeace ČR.

Vláda si asi myslí, že Ostravaci se bez kopání do země neobejdou. Černé zlato jen nahradí hlína z nekonečného kanálu (a taky tunelu) DOL, který dnes vláda schválila. A přitom všichni tak nějak tušíme a jsme přesvědčení, že to ví i @KarelHavlicek_, že to je naprostý nesmysl ?‍♂️?‍♂️?‍♂️ https://t.co/k7Y6AXkv1k

— Greenpeace ČR ?? (@GreenpeaceCzech) October 5, 2020

Jako šílenství vlády, která se bojí odmítnout zájmy lobbistů prezidenta Zemana, a jako ekonomický zločin záležitost okomentoval ředitel Transparency International David Ondráčka.

Související

Vláda ČR.

Vláda zrušila územní rezervy pro koridor Dunaj-Odra-Labe

Vláda dnes zrušila územní rezervy pro vodní koridor Dunaj-Odra-Labe. V tiskové zprávě o tom informovali vládní Piráti, ČTK to potvrdil i ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Zrušení územní ochrany budoucí trasy kanálu fakticky znamená konec tohoto projektu, který prosazoval prezident Miloš Zeman. Vládní koalice se ke zrušení kanálu zavázala v programovém prohlášení. 
Josef Suchánek

"Zemanův kanál nemá opodstatnění." Olomoucký kraj projekt odmítl, píše na ministerstva

Zastupitelstvo Olomouckého kraje dnes vyslovilo nesouhlas s projektem stavby kanálu Dunaj-Odra-Labe, jehož značná část by měla vést přes území tohoto kraje. Zastupitelé zároveň schválili znění dopisu adresovaného ministerstvu dopravy a ministerstvu pro místní rozvoj, ve kterém je vyjádřen nesouhlas krajské samosprávy se stavbou kanálu. Usnesení o zahájení přípravy na tuto rozsáhlou stavbu přijala 5. října vláda.

Více souvisejících

vodní koridor Dunaj–Odra–Labe ODS Markéta Pekarová Adamová Mikuláš Peksa (Piráti) Ondřej Polanský (Piráti) Petr Hladík (KDU-ČSL) Greenpeace Vláda ČR Marian Jurečka (KDU-ČSL) Miloš Zeman doprava

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 9 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

Na poslední rozloučení s Josefem Lauferem dorazili Soukup či Troška

Rodinní příslušníci a přátele se ve čtvrtek před polednem rozloučili s populárním hercem a zpěvákem Josefem Lauferem, který zemřel o uplynulém víkendu. Bylo mu 84 let. Laufer strávil poslední čtyři roky života v kómatu na nemocničním lůžku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy