Česko se dostalo na sedmé místo v čerpání evropských fondů, uvádí MMR

Česká republika si o místo vylepšila své nejlepší postavení v čerpání evropských fondů. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) dnes v tiskové zprávě uvedlo, že Česko je mezi 27 členskými zeměmi Evropské unie sedmé, zatímco v květnu bylo osmé. Ke konci června podle ministerstva Evropská komise proplatila z končícího programového období 2014 až 2020 tuzemským příjemcům v součtu 519,9 miliardy Kč, což je 78,8 procent celkové částky 660 miliard Kč.

Největší část peněz z období 2014 až 2020 byla vzhledem k celkovému rozpočtu programu proplacena na projekty z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Podle MMR se něm vyčerpalo více než 102 procent celkové alokace (72,6 miliardy korun).

Podle místopředsedy vlády pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) posun Česka v čerpání evropských dotací ukazuje na dobře nastavený systém a pečlivou práci všech, kdo se na realizaci projektů podílejí.

"Úspěšně dokončených projektů jsou desítky tisíc. Díky podpoře z evropských fondů například zlepšujeme životní prostředí, podporujeme inovace i hospodářský rozvoj, modernizujeme nemocnice, železnice a zachraňujeme kulturní památky napříč regiony. Každý občan tak denně těží z výhod plynoucích z členství v EU," uvedl Bartoš.

Na prvním místě žebříčku v čerpání evropských fondů se podle MMR drží Irsko před Lucemburskem a Finskem. Tyto tři země se dostaly přes 80 procent v čerpání dotací. Následují Kypr, Litva a Portugalsko. Česko se proti květnovému žebříčku dostalo před Estonsko.

"Je pravda, že Česká republika dříve patřila k horším zemí v čerpání, nicméně systém již trvá dlouho a naučili jsme se v něm chodit. Zároveň jsou projekty, které jsou posílány k čerpání dotací, poslední dobou lépe zpracovány. Díky tomu se v čerpání zlepšujeme a dostáváme ze špatných příček do lepší části žebříčku," řekl ČTK analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Dodal, že se podle něj ale často uskutečňují projekty, které nejsou úplně nejdůležitější z pohledu dalšího rozvoje ekonomiky a do budoucna by se Česko mělo více zaměřit na klíčové stavby infrastruktury.

Česko má Evropskou komisí schváleny téměř všechny programy pro čerpání peněz z fondů EU v dalším období 2021 až 2027 a jednotlivé programy postupně vypisují první výzvy pro žadatele o dotace. Připraveno je téměř 550 miliard korun na podporu rozvoje regionů, inovací, životního prostředí, sociální oblasti i na opravy památek a podporu vědy, výzkumu a vzdělávání.

Související

Bydlení, ilustrační foto

V Česku přibývá neobydlených bytů, zjistilo MMR. Jsou jich stovky tisíc

Od roku 2011 se počet dlouhodobě neobydlených bytů v bytových domech v Česku zvýšil o zhruba 40 % na 200 tisíc. Vyplývá to z nové studie Ministerstva pro místní rozvoj. Mezi důvody je také nevyhovující technický stav nemovitostí, resort proto zajistil z evropských zdrojů přes 8 miliard korun, které bude možné využít i na rekonstrukce. Prázdné byty má skrze pozitivní motivaci pomoci vrátit na trh také navrhovaný zákon o podpoře v bydlení.

Více souvisejících

Ministerstvo pro místní rozvoj dotace eurofondy

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy