Chcípl PES a politické hnutí? Podle expertů má šanci, chybí ale lídr

Šance na úspěch vznikajícího politického hnutí, za kterým stojí iniciativa Chcípl PES, závisí mimo jiné na vývoji situace v nejbližších měsících nebo na schopnosti vytvořit funkční organizační kostru. Na dotaz ČTK to uvedl politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity v Brně. Musí také najít schopného lídra.

Podle Josefa Mlejnka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy hnutí, které v sobě naakumuluje naštvanost či frustraci lidí vyvolanou koronavirovou pandemií a jejími důsledky, ve volbách zabodovat může. I podle Kopečka má takto zaměřená strana šanci prorazit, nyní je to ale nejisté.

Zakladatelé iniciativy Chcípl PES, která sdružuje podnikatele nesouhlasící s protiepidemickými opatřeními vlády, budou dva týdny jezdit po nově vznikajících buňkách v Česku a diskutovat se svými členy o programu vznikajícího politického hnutí. Se zájemci chtějí mluvit o tom, co by se v něm mělo objevit. "Zatím se zaměřujeme na zdravotnictví, obnovu hospodářství a podnikání, školství a ekonomiku a k těmto oblastem sháníme odborníky," uvedl dnes zakladatel hnutí Jiří Janeček. Zasáhnout chce do podzimních voleb.

Šance na úspěch podle Kopečka závisí na několika faktorech. Prvním je vývoj koronavirové situace v nejbližších měsících. "Pokud stávající vysoká nespokojenost se schopností vlády pomoci podnikatelům v těžké situaci bude trvat, udrží se podhoubí pro úspěch podobné formace ve volbách v říjnu 2021," uvedl. Za důležité považuje také vytvoření funkční organizační kostry. "Na rozdíl od hnutí nekandidujícího ve volbách a protestujícího čas od času na náměstí je tady potřeba vytvořit kandidátky ve 14 krajích a nachystat volební kampaň, což je přece jenom výrazně náročnější," doplnil Kopeček.

Potřeba je podle něj též schopný lídr. Kopeček si není jistý, jestli se někdo takový v iniciativě nachází. "Poslední faktor je konkurence. Nespokojenost s vládními opatřeními vyjadřuje většina opozice, která má proti nové iniciativě výhodu stabilního a dlouhodobého politického zázemí," poznamenal. Celkově podle něj nová takto zaměřená strana určitou šanci prorazit má, ale v tuto chvíli je to nejisté.

"Hnutí, které v sobě nějak naakumuluje naštvanost či frustraci lidí vyvolanou pandemií a jejími důsledky, ve volbách zabodovat samozřejmě může. Záleží ale na tom, kdo bude za takové hnutí vystupovat, kolik sežene peněz na činnost, jaký postoj zaujmou etablované strany a podobně. Zatím je to tedy jen potenciál, který se již snaží podchytit třeba Václav Klaus starší," uvedl Mlejnek.

Podle Ladislava Mrklase z CEVRO Institutu v Praze vláda selhává a snaží se najít viníky, aby za to nenesla odpovědnost. Taková situace nahrává novým politickým iniciativám, Janeček ale podle něj není osobností, jež by mohla stranu utáhnout. Kdyby například do politiky šel zpěvák Daniel Landa, mohlo by to kartami zamíchat, míní. Podobná hnutí ale budou podle něj hledat voliče ve stejných vodách, jako SPD nebo Trikolóra.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Inflace i v politice? Česku hrozí vznik dalších podivných politických stran

Při čtení finančně-ekonomických zpráv nejen ze světa, ale hlavně z Česka, mám stále naléhavější pocit, že nám tu chybí několik důležitých ukazatelů. Nikoliv tedy těch, které by se týkaly peněz či financí, ale spíše těch společenských. Navrhoval bych třeba nějakou srovnávací jednotku ‒ například Intenzita obskurnosti na hlavu, nebo Úroveň chamtivosti na stejný objem. A napadnou vás určitě i další. A proč? Jednoduše proto, aby když každý člověk uvidí v televizi nebo si přečte v novinách či na internetu nějakou zprávu o tom, že někdo něco někde prohlásil, jako třeba, že nyní je právě nejvyšší čas na to, aby se v referendu odsouhlasil výstup ČR z Evropské unie, bylo mu hned jasné, odkud vítr vane.
Vít Rakušan (STAN)

Policie odložila trestní oznámení hnutí Chcípl PES na Rakušana

Policie odložila trestní oznámení na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), které loni podala iniciativa Chcípl PES. ČTK to dnes řekla mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková a potvrdil i Rakušan. Případ se týká uzavření smluv o právním zastupování Kolína. Podle iniciativy se Rakušan v někdejší funkci kolínského starosty mohl dopustit porušení povinnosti při správě cizího majetku. Nynější ministr to od začátku odmítal.

Více souvisejících

Chcípl PES demonstrace proti opatřením (10.1.2021)

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

před 1 hodinou

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy