Dezinformace je nutno rychle uvádět na pravou míru, upozorňují Koudelka a Petříček

Na šíření lživých informací je třeba podle ředitele BIS Michala Koudelky reagovat rychlým autoritativním zveřejněním pravdivých údajů. V takovém případě dezinformační kampaně nemohou uspět, uvedl dnes Koudelka na sněmovním semináři k ochraně voleb před hybridními hrozbami. Také podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je třeba uvádět dezinformace na pravou míru a systémově chránit svobodu a nezávislost médií, které poskytují ověřené informace.

Klíčovými prioritami společnosti musí být posilování slušnosti a věcnosti politické debaty, nabízení pozitivní vize budoucnosti, konstruktivní dialog v řešení problémů a tlumení šíření nenávisti nebo vytváření vnějšího nepřítele, řekl Petříček.

S tím podle něj souvisí potřeba regulovat chování na internetu, tedy nutnost vybalancovat právo na svobodu slova a odpovědnost za obsah šířených sdělení včetně vymazání nepravdivých údajů.

"Účinnou obranou proti dezinformacím je fungující občanská společnost a objektivní nezávislá média," uvedl Koudelka. Podle něj je třeba informovat veřejnost o rizicích šíření zpráv prostřednictvím dezinformačních webů, řetězových e-mailů nebo sociálních sítí. Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová chce novelou uložit veřejnoprávním médiím, aby se do posilování mediální gramotnosti více zapojila.

Koudelka jako příklad rychlého a včasného zásahu proti dezinformacím uvedl prohlášení premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze bývalého ruského agenta Sergeje Skripala. Ten byl podle ruské propagandy otráven jedem novičok, který byl vyroben v ČR. Předseda vlády ale odmítl, že by se tato látka v ČR vyráběla.

Petříček i Koudelka shodně uvedli, že za dezinformačními kampaněmi a kybernetickými útoky většinou stojí Rusko. Podle šéfa BIS se po vzoru bývalého Sovětského svazu snaží vyvážit svou ekonomickou slabost útokem na slabiny západních demokracií s cílem "narušit a rozštěpit společnost a zanechat ji v hluboké propasti". Platí to i pro volby jako moment, kdy lze voliče snadno ovlivnit ve prospěch konkrétního uskupení či kandidáta.

“Ruská federace,stejně jako Sovětský svaz, má zájem ovlivňovat volby v demokratických zemích, “řekl dnes na konferenci v Poslanecké sněmovně ředitel BIS Michal Koudelka. “Proti lži musíme stavět pravdu, pak nebudou mit vlivové operace šanci. “ pic.twitter.com/G43DNglOw6

— BIS (@biscz) December 13, 2019

Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna připomněl chystanou reformu volebního systému. Patří mezi ně zavedení jednodenního hlasování místo dvou dnů kvůli riziku manipulace s hlasovacími lístky o noční pauze. Vnitro také podle Mlsny odmítlo kvůli hrozbě zneužití zavést elektronický systém hlasování; místo něj navrhuje korespondenční volbu.

Související

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

Více souvisejících

BIS Michal Koudelka (BIS) Tomáš Petříček Boj proti dezinformacím a fake news Helena Langšádlová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 3 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 5 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 6 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 7 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy