"Diktátorský strom neroste do nebe." Čeští politici odsoudili policejní zásah v Minsku

Premiér Andrej Babiš (ANO) odsoudil policejní zásah proti demonstrantům v Minsku. Na twitteru uvedl, že Bělorusové mají právo na svobodu slova a demokracii. Zásah běloruské policie po prezidentských volbách, které podle oficiálních údajů opět vyhrál prezident Alexandr Lukašenko, kritizuje i česká opozice.

Běloruská policie v neděli večer v Minsku zasáhla proti demonstrantům, kteří protestovali proti výsledkům prezidentských voleb a označovali je za zfalšované. Policisté použili slzný plyn, zábleskové granáty, gumové projektily a vodní děla, podle svědků policejní automobil také najel do skupiny protestujících. Podle lidskoprávní organizace Vjasna při protestech zemřel člověk, policisté zadrželi nejméně 120 lidí.

"Odsuzuji policejní násilí a brutální policejní zásah proti pokojným demonstrantům v Minsku. Je to postup, který do současné Evropy v žádném případě nepatří," uvedl Babiš.

Odsuzuji policejní násilí a brutální policejní zásah proti pokojným demonstrantům v Minsku. Je to postup, který do současné Evropy v žádném případě nepatří. Bělorusové mají právo na svobodu slova a demokracii.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) August 10, 2020

"Události kolem registrace prezidentských kandidátů, průběhu voleb i následných násilných střetů vytrvale sledujeme. Konkrétní zákroky vůči kandidátům a opozici si zaslouží zevrubné prošetření," napsal na twitteru ředitel zahraničního výboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák.

Sdílím zájem na politické i ekonomické prosperitě Běloruska a věřím, že demokratická společnost primárně sestává právě z angažovaných občanů.????

— Rudolf Jindrák (@rudolf_jindrak) August 10, 2020

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček na dotaz ČTK uvedl, že Hrad se nebude vyjadřovat nad rámec Jindrákových slov.

"Držel jsem pěsti Bělorusům, aby konečně měli šanci nastoupit cestu svobody a prosperity. Nyní jsem stále s nimi, aby dokázali přežít brutální zákroky své vlády. Přeji jim z celého srdce lepší budoucnost," uvedl předseda sněmovního zahraničního výboru Ondřej Veselý (ČSSD).

Předseda sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL) v souvislosti s policejním násilím v Minsku zpochybnil férovost prezidentských voleb. "Opravdu myslíte, že někdo, kdo vyhrál volby férově s 79 procenty, potřebuje následně mlátit lidi na ulicích a vypínat internet?" uvedl na twitteru.

Opravdu myslíte, že někdo, kdo vyhrál volby férově s 79%, potřebuje následně mlátit lidi na ulicích a vypínat internet?? @kducsl vyzve dnes naší vládu k činu. Je třeba konat! Tak jako konala vláda ČR??po Lukašenkových represích v roce 2010. #svoboda_není_samozřejmost pic.twitter.com/VVQ586uywd

— Ondřej Benešík (@BenesikOndra) August 10, 2020

Česká vláda podle něj musí na policejní násilí reagovat, jako když po represích Lukašenkova režimu v minulosti přistoupila k zavedení embarga na dovoz zbraní a podobného materiálu, který by Bělorusko mohlo využít k represím.

Lidovci následně vyzvali vládu, aby připravila adresné sankce vůči osobám zodpovědným za volební manipulace a porušování lidských práv a nastavila vstřícnou politiku vůči těm, kdo z Běloruska prchají před politickými represemi. Kabinet by měl podle KDU-ČSL také vyšetřit původ zábleskových granátů českého původu, které běloruská policie podle svědků používá proti demonstrantům. Podle lidovců by Česko také mělo podpořit svolání mimořádného summitu EU kvůli dění v Bělorusku.

Policejní zásah odsoudila i opoziční ODS. "Odmítáme násilné potlačení protestů v Bělorusku. Lidé mají mít právo vyjadřovat svobodně svoje názory. Režim Alexandra Lukašenka se takto brutálně nesmí chovat k vlastním občanům," uvedl předseda strany Petr Fiala.

Odmítáme násilné potlačení protestů v Bělorusku. Lidé mají mít právo vyjadřovat svobodně svoje názory. Režim Alexandra Lukašenka se takto brutálně nesmí chovat k vlastním občanům.

— Petr Fiala (@P_Fiala) August 10, 2020

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zdůraznil, že pilířem demokracie není vojenská technika v ulicích, ale svobodné volby.

"Myslím na všechny běloruské občany, kteří touží po svobodě a demokracii, ale svou vůli nemohli projevit ve svobodných volbách, protože ty byly rozhodnuty těmi, kdo počítali hlasy. Žádný diktátorský strom ale neroste do nebe, jednou hlas svobody už nepůjde nijak umlčet," reagovala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Myslím na všechny běloruské občany, kteří touží po svobodě a demokracii, ale svou vůli nemohli projevit ve svobodných volbách, protože ty byly rozhodnuty těmi, kdo počítali hlasy. Žádný diktátorský strom ale neroste do nebe, jednou hlas svobody už nepůjde nijak umlčet.

— Markéta Adamová (@market_a) August 10, 2020

"Svoboda slova a shromažďování je základním lidským právem, jehož potlačování nesmí mít místo v žádné společnosti. Apelujeme na vládu České republiky, aby násilí vedené diktátorským režimem prezidenta Lukašenka rázně odsoudila a činila všechny možné kroky na podporu občanských svobod v Bělorusku," uvedl ve svém stanovisku senátorský klub Starostů a nezávislých.

Předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer (nestraník) uvedl, že chce do Senátu pozvat opoziční prezidentské kandidáty, aby s nimi senátoři mohli jednat o tom, jak Česko může Bělorusku pomoci.

"Ministerstvo zahraničních věcí ČR vyjadřuje znepokojení nad průběhem letošních prezidentských voleb v Bělorusku. Považujeme za nepřijatelné, že v souvislosti s předvolební agitací a výkonem shromažďovacího práva byl ještě před hlasováním zadržen vysoký počet osob. Stejně nepřijatelné jsou i zákroky represivních složek proti občanům, protestujícím proti průběhu a výsledkům voleb," uvedla diplomacie v tiskovém prohlášení.

Ministerstvo kritizovalo vyloučení hlavních opozičních kandidátů z voleb i průběh hlasování a sčítání hlasů. Podle běloruské opozice byly výsledky, podle nichž vyhrál s 80 procenty hlasů dosavadní prezident Alexandr Lukašenko, zmanipulované. "Považujeme za politováníhodné, že nebylo umožněno řádné působení volební pozorovatelské mise OBSE, jediné důvěryhodné mezinárodní organizace monitorující volby v tomto regionu," uvedla diplomacie.

"Navzdory nerovným podmínkám projevila běloruská společnost o tyto volby nebývalý zájem, o čemž svědčí jak masová návštěvnost předvolebních vystoupení kandidátky Svjatlany Cichanouské, tak skutečná účast v den voleb. Takto silné volání veřejnosti po skutečně svobodných volbách nelze ignorovat," uvedlo ministerstvo zahraničí.

Diplomacie upozornila, že Česko plně respektuje nezávislost a suverenitu Běloruska. Zároveň ale bude Praha podle ministerstva zahraničí "za každých okolností podporovat svobodu projevu a shromažďování a rovnou politickou soutěž".

Související

Zatýkání v Bělorusku

Běloruská policie zatkla desítky lidí včetně novinářů

Běloruské bezpečnostní složky dnes zadržely desítky lidí včetně několika novinářů nezávislých médií. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž policie zatýkala na místě plánované demonstrace proti režimu autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka. Běloruské úřady varovaly před účastí na protivládních shromážděních. Opozice se snaží obnovit demonstrace, které v posledních měsících zeslábly.

Více souvisejících

demonstrace v Bělorusku Andrej Babiš Rudolf Jindrák Miloš Zeman Markéta Pekarová Adamová Ondřej Benešík Pavel Fischer Bělorusko Česká republika politika ministerstvo zahraničí Petr Fiala (ODS) Miloš Vystrčil (ODS)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy