Eutanazie už nebude v ČR vraždou? Poslanci znovu předloží kontroverzní zákon

Návrh zákona o eutanazii chtějí autoři předložit Sněmovně na přelomu února a března příštího roku. Proti opětovné snaze uzákonit usmrcení pacienta lékařem už se zvedla i kritika, jednotný názor nemají ani lékaři. Poslanci z řad ANO a Pirátů, kteří se na návrhu podílejí, o něm dnes informovali na tiskové konferenci ve Sněmovně.

Ve většině zemí je eutanazie nezákonná, první ji legalizovalo v roce 2002 Nizozemsko.

Podle hlavní autorky zákona, poslankyně ANO Věry Procházkové, zatím není jasné, jestli zákon ve Sněmovně získá podporu. "Poslanci ho zatím neviděli," řekla na dotaz ČTK. Poslanci ho chtějí předložit také odborníkům, jejich připomínky údajně zapracují.

"Zákon tvoříme pro zlomek lidí, ale chci se vyvarovat situace, kterou jsem zažila se svou maminkou. Ta se úmyslně předávkovala morfinem v konečném stádiu nemoci a já se s ní nemohla důstojně a v klidu rozloučit," uvedla Procházková. Podle poslance Milana Brázdila (ANO) nesmí být žádný lékař do provedení eutanazie nucen, stačit budou podle něj pro ČR tak dva nebo tři.

Spolu s uzákoněním eutanazie by se podle autorů měla rozvíjet paliativní péče o umírající, která se věnuje mírnění bolesti, ale i psychologické práci s rodinou i umírajícím. Česká právní úprava by také podle návrhu měla umožnit eutanazii jen obyvatelům ČR nebo cizincům s trvalým pobytem, aby se země vyhnula "turismu za smrtí".

"Pacient může učinit svou žádost pouze na základě všech informací o možnostech, které má. Nesmí být při svém rozhodování pod finančním tlakem ani tlakem žádné zájmové skupiny," dodal poslanec Lukáš Bartoň (Piráti). Právně musí být podle autorů považována eutanazie za přirozenou smrt, aby nebyly ohroženy majetkoprávní vztahy jako závěť nebo pojištění.

Poslední podobný návrh vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL odmítla v roce 2016. Předloha počítala s tím, že by možnost eutanazie měli mít lidé jen v beznadějném stavu, žádost by posuzovala komise. Sněmovna podobnou úpravu zamítla už v roce 2008.

Kritické hlasy se ozvaly z řad lékařů, ale i poskytovatelů hospicové péče, kteří jsou často navázáni na některou z církví. Zkušenosti z Nizozemska podle některých ukazují, že žádosti jsou posuzované čím dál benevolentněji a asistovaná úmrtí tvoří nezanedbatelný podíl.

Poslankyně Procházková dříve k zákonu uvedla, že nejlepší by bylo, kdyby eutanazie probíhala v hospici nebo mobilním hospici, tedy u pacienta doma za přítomnosti jeho pracovníků. Ti to ale odmítají, podle lékařů by neměla být prováděna ani v nemocnicích.

Související

těhotenství

Většina Čechů podporuje svobodu rozhodování o interrupcích i eutanazii

Stále více české populace se staví proaktivně ke svobodě rozhodování v otázkách interrupcí a eutanazie, a tento podíl stoupá. Například téměř čtyři pětiny obyvatel podporují právo žen na svobodné rozhodování o umělém přerušení těhotenství, což je nejvyšší podíl od roku 1990. Tyto zjištění vyplynuly z průzkumu provedeného Centrem pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). 

Více souvisejících

eutanazie zákony Hnutí ANO Česká pirátská strana Zdravotnictví lékaři

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 1 hodinou

před 2 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy