Expremiér Nečas slaví 55. narozeniny. Co jste o něm nevěděli?

Bývalý premiér a předseda Občanské demokratické strany (ODS) Petr Nečas, který se narodil 19. listopadu 1964, dlouho patřil k politikům, jimž se vyhýbaly skandály. Zásadní změnu přinesl skandál kolem jeho spolupracovnice a nynější manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové), který ho stál nejen postavení v čele vlády, ale přinesl mu i policejní stíhání.

Nečas se narodil v Uherském Hradišti. Vystudoval fyziku na Univerzitě J. E. Purkyně (dnešní Masarykova univerzita) v Brně. V roce 1988 zde získal doktorát a v letech 1988 až 1992 pracoval jako výzkumný a vývojový pracovník v Tesle Rožnov.

V roce 1991 vstoupil do ODS a záhy byl zvolen předsedou oblastní rady strany ve Vsetíně. V roce 1992 byl poprvé zvolen do Poslanecké sněmovny, místo ve Sněmovně si udržel v dalších volbách a poslancem byl až do roku 2013.

V roce 1999 byl poprvé zvolen místopředsedou ODS, když na kongresu tvrdě zkritizoval tehdejší "nepolitickou politiku", tedy občanská hnutí nespokojená s politickou situací. Ve vedení ODS se Nečas udržel i po odchodu její stěžejní postavy Václava Klause v roce 2002 a nástupu nového předsedy Mirka Topolánka, v letech 2004 až 2006 byl prvním místopředsedou strany. V obou Topolánkových vládách (2006-09) získal místo vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí.

Nečasova politická kariéra nabrala obrátky před volbami v roce 2010, kdy narychlo nahradil Topolánka na pozici volebního lídra ODS. Ve volbách sice Nečasem vedená ODS nezvítězila, druhé místo a nízký koaliční potenciál vítězné ČSSD vedené Jiřím Paroubkem však umožnily vznik pravicové vládní koalice s Nečasem v čele.

Tříleté Nečasovo působení v čele kabinetu ukončila v roce 2013 kauza kolem šéfky jeho kabinetu, a v té době také již partnerky, Jany Nagyové. Nečas kvůli vyšetřování své partnerky v kauze kolem možného zneužívání Vojenského zpravodajství a údajného podplacení exposlanců ODS, kteří se vzdali mandátu a přijali místa ve firmách se státní účastí, 17. června podal demisi. Ve stejný den rezignoval i na funkci předsedy ODS. V roce 2014 ho policie obvinila v kauze "trafik" pro exposlance z uplácení. V kauze zneužití Vojenského zpravodajství dostala Nečasová tříletou podmínku a desetiletý zákaz působení ve vedoucích funkcích státní správy. Nečasová čelí také obvinění v kauze krácení daní, v kauze vyzrazení utajované zprávy BIS ji soud nepravomocně zprostil obžaloby.

Nečas se během studií oženil, s dnes již bývalou manželkou Radkou má syny Ondřeje a Tomáše a dcery Terezu a Marii. Rozvedl se v roce 2013 a krátce poté se znovu oženil s Nagyovou. Po odchodu z politiky se stal společníkem ve firmě NESTAC Consulting, působí na akademii CEVRO a podle některých informací navázal spolupráci s majitelem finanční skupiny SPGroup Pavlem Sehnalem. Byl také členem poradní rady Institutu Nové hedvábné stezky.

Související

Petr Nečas u soudu v kauze Nagygate

Nečas, Nagyová a Boček jsou vinní v kauze trafik pro poslance ODS, rozhodl soud

Soud dnes v rámci kauzy tzv. trafik pro poslance ODS vynesl verdikt týkající se bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Nečasovi udělil podmíněný trest v délce 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milionu korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček byli odsouzeni k dvouletým podmíněným trestům a pokutě ve výši 300 000 korun. Verdikt není pravomocný.

Více souvisejících

Petr Nečas

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy