Fiala na setkání s diplomatickým sborem vyzdvihl společnou pomoc Ukrajině

Premiér Petr Fiala (ODS) na dnešním setkání se zástupci diplomatických misí akreditovaných v České republice v projevu vyzdvihl důležitost společné pomoci Ukrajině i začlenění uprchlíků nejen do české společnosti. V tiskové zprávě to uvedl úřad vlády. Diplomatům též představil pět prioritních okruhů pro nadcházející české předsednictví v Radě Evropské unie.

Fiala se s diplomatickým sborem setkal poprvé v pozici předsedy vlády. Mezi pět hlavních priorit předsednictví, které diplomatům představil, patří poválečná obnova Ukrajiny, energetická bezpečnost, posilování evropských obranných kapacit, strategická odolnost evropské ekonomiky, odolnost demokratických institucí a zvládnutí uprchlické krize.

Podle dnes zveřejněných dat ministerstva vnitra byla v Česku udělena dočasná ochrana 348 177 lidem z Ukrajiny, ve středu jich přibylo 1407. Cizinecké policii se přihlásilo více než 248 tisíc osob, 1978 jen za včerejší den. 

"Poprvé po desetiletích jsem hrdý na to, že celá EU a další demokratické země jednají společně. Byli jsme tvrdí, byli jsme rychlí a byli jsme jednotní," řekl Fiala. Zmínil také, že i v nelehkých časech lze uspět i díky další budoucí spolupráci.

Setkání se zástupci diplomatických misí se dnes zúčastnili i vicepremiéři Ivan Bartoš (Piráti) a Vlastimil Válek (TOP 09) a další hosté, informoval úřad vlády. Pravidelně se s diplomatickým sborem setkává také prezident Miloš Zeman, tradici v poslední době narušila koronavirová pandemie.

Související

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) diplomacie

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 27 minutami

před 51 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Chladné počasí vydrží až do víkendu. Pak se vrátí oteplení

Zimní počasí se v Česku udrží do konce týdne. Oteplení dorazí až o víkendu, a příští týden se vrátí teploty kolem 25 stupňů. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy