Koalice se dohodla. Vláda se chystá schválit zákon o jeslích, uvedla Maláčová

Vláda se chystá v pondělí schválit novelu o dětských skupinách. Od července 2024 by je měly nahradit jesle. Nově by měly vznikat hlavně v mateřských školách. Dohodli se na tom dnes zástupci vládní koalice. Na tiskové konferenci to řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle plánu by zákon měl začít platit od pololetí příštího roku.

"Dětské skupiny, které existují - a je jich zhruba tisíc, necháme doběhnout s tříletou přechodnou dobou, jak co se týká normativu na financování, tak názvem. Nicméně k 1. 7. 2024 už by se všechna tato předškolní zařízení měla jmenovat jesle," uvedla Maláčová.

Česko patří v EU ke státům s nejnižší dostupností péče o malé děti. Chybějící místa ve školkách měly zajistit dětské skupiny. Ty se platí hlavně z peněz EU. Jejich čerpání ale skončí v polovině roku 2022.

"Nastavíme systémové financování ze státního rozpočtu v ideálním případě předfinancované z evropských zdrojů. To bude pak věcí jednání s Evropskou komisí," uvedla ministryně. Podle chystané novely by stát přispíval na místo v jeslích jen dětem do čtyř let, jejichž rodiče pracují, studují, hledají si místo či podnikají. Ministerstvo práce v podkladech k zákonu navrhuje 7500 korun, nebo 5000 korun. Nynější příspěvek na dítě z fondů EU činí 9800 korun měsíčně.

Pravidla pro jesle by byla přísnější než pro dětské skupiny. Nově by musely mít šatnu, oddělené prostory na spaní, místnost na prádlo a další náležitosti. Byly by do poloviny roku 2024 pro děti od půl roku do nástupu do školy, pak už jen do čtyř let. "Chceme také, aby jesle vznikaly jako houby po dešti zejména při mateřských školách, aby se vyřešil problém, že děti pod tři roky budou v jeslích a od tří let pak ve vzdělávacím zařízení, to je mateřská školka," řekla Maláčová.

Komunisté, kteří vládu podporují, mají od počátku k dětským skupinám výhrady. V polovině června poslankyně KSČM a ANO uvedly, že se dohodly se členy vlády na tom, že by místo přeměny skupin na jesle měly vznikat jeslové třídy v mateřských školách.

Novelu o dětských skupinách předložilo ministerstvo práce už v říjnu 2018. Navrhovalo tehdy pro dětské skupiny státní příspěvky nejen na provoz, ale i na vznik zařízení. Podpora na vybudování z normy, která se několikrát přepracovávala, vypadla. Ve verzi novely z loňského září resort přišel s přejmenováním skupin na jesle. Snížila se také měsíční částka na místo pro dítě ze 7500 na 5000 korun. V podkladech k poslední verzi zákona jsou obě sumy.

Ministerstvo spočítalo, že by stát ročně na nynějších asi 15.000 míst v jeslích a mikrojeslích na příspěvcích ve výši 7500 korun vydal 1,38 miliardy. Pokud by příspěvek činil 5000 korun, bylo by to 922,8 milionu. Na odvodech a daních od rodičů by ale rozpočet získal 1,57 miliardy. Pokud by se zařízení rozšířila a byla pro 23.800 dětí, výdaje by s vyšším příspěvkem činily 2,24 miliardy a s nižším 1,49 miliardy. Rodiče by státu odvedli na pojistném a daních ale 2,57 miliardy.

Podle analýzy ministerstva práce v mateřských školách, dětských skupinách či mikrojeslích chybí zhruba 20.000 míst pro děti do tří let. Opatrování se tak nedaří zajistit třem z deseti děvčat a chlapců v tomto věku, pro které by ho rodiče potřebovali. Od tří let je nárok na školku.

Související

Více souvisejících

jesle Jana Maláčová (ČSSD) Vláda ČR Mateřské školy / školky dětské skupiny Ministerstvo práce a soc. věcí děti

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy