Marie Benešová: Ministryně, která zažila perný rok plný kritiky

Ministerstvo spravedlnosti letos zažilo výměnu v čele úřadu, jejíž okolnosti vyvolaly řadu demonstrací za nezávislou justici. Nová ministryně Marie Benešová (za ANO) se stala terčem kritiky také kvůli podobě předložené novely zákona o státním zastupitelství. Sama otevřeně kritizovala práci státních zástupců. V legislativě její úřad připravil mimo jiné návrh zákona o hromadném řízení a vláda mu schválila návrh zákona o lobbingu.

Do letošního roku vstupovalo ministerstvo pod vedením právníka Jana Kněžínka (za ANO), který funkci zastával od července 2018. V dubnu oznámil, že se rozhodl rezignovat. Část opozice pokládala jeho odchod za vynucený a výměnu spojovala s kauzou Čapího hnízda, v níž předseda vlády Andrej Babiš (ANO) v tu dobu čerstvě čelil návrhu na podání obžaloby.

Po dosazení Benešové - poradkyně prezidenta Miloše Zemana - do ministerského křesla se opakovaně konaly v Praze i regionech demonstrace, které zaštiťoval spolek Milion chvilek. Protesty vyvrcholily na pražské Letné, kam v červnu i v listopadu dorazilo podle odhadů přes čtvrt milionu lidí. Účastníci žádali kromě jiného demisi Benešové či její odvolání.

Ministryně demonstrace nekomentovala. Popřela ovšem spekulace, že se chce zbavit nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. K připravené novele zákona o státním zastupitelství řekla, že dává žalobcům silnější záruky nezávislosti. Podle opozice, státních zástupců i koaliční ČSSD však návrh naopak posiluje moc exekutivy nad žalobci. Vládní protikorupční rada ho nedoporučila ke schválení, výhrady měla i část členů Legislativní rady vlády (LRV). Benešová uvedla, že ohledně podoby návrhu už dále ustupovat nebude.

Práci státních zástupců ministryně několikrát zkritizovala s tím, že řada trestních kauz skončila fiaskem. Unie státních zástupců na tato slova reagovala tak, že jsou nepodložená a mohou oslabit důvěru veřejnosti v celý justiční systém.

Co se týče justice, ministerstvo předložilo a vláda schválila novelu, která zavádí jednotný výběr soudců a soudních funkcionářů a omezuje úlohu laických přísedících v trestních kauzách. Další schválený předpis mění podobu kárných řízení se soudci, státními zástupci a soudními exekutory. Úřad se zabýval také novým zákonem o hromadném řízení, který LRV po výrazném přepracování navrhla vládě ke schválení.

Ministryně letos vybrala nové předsedy obou vrchních soudů - Václava Čapku do Olomouce a Luboše Dörfla do Prahy. Prezident Zeman jejím návrhům v obou případech vyhověl.

V oblasti mezinárodní justiční spolupráce Benešová podepsala smlouvu o vydávání s Argentinou. Česko také jako první evropská země přistoupilo k Meziamerické úmluvě o vzájemné pomoci v trestních věcech. V červenci začala platit smlouva s Vietnamem o předávání odsouzených, kterou úřad dojednával 19 let.

Za priority v justici pro příští rok označuje Benešová elektronizaci, tedy elektronický soudní spis a uveřejňování rozsudků. Ministerstvo chce dále podporovat ukládání alternativních trestů a pokračovat v přípravě nového trestního a civilního soudního řádu. Chce rovněž prosadit v Parlamentu zákon o lobbingu, jehož součástí je zavedení registru jak pro lobbisty, tak pro lobbované. Hodlá také dokončit dlouho připravovaný zákon o ochraně spotřebitelů.

Související

Více souvisejících

Marie Benešová

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 33 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy