Návrhy SPD na vyšší slevy a nižší daně ve vládě asi neprojde

Návrhy poslanců opoziční SPD na zvýšení daňových slev a na snížení daně z příjmů malých firem se na pondělním jednání vlády zřejmě setkají s jejím nesouhlasem. Poslanci SPD chtějí snížit dan z příjmů firmám s obratem do tří milionů korun až na 15 procent.

V druhém návrhu chtějí mimo jiné zvýšit daňovou slevu poplatníkům tak, že by jim měsíčně zůstalo o 1035 korun víc. Vláda mimo jiné uvádí, že v současné době nelze s navrhovaným snížením přímé daňové zátěže pro všechny daňové poplatníky souhlasit. Stojí to v návrzích stanovisek na vládním webu.

Hnutí SPD argumentuje hlavně tím, že se řada daňových slev nezvyšovala již 12 let. SPD chce zvýšit základní daňovou slevu slevu z nynějších 24.840 korun ročně na jedenapůlnásobek této částky, tedy na 37.260 korun.

Stejně tak chce SPD zvýšit daňovou slevu na manžela nebo manželku bez vlastních příjmů. Zvýšit by se měla také na 37.260 korun a měla by se posunout hranice příjmů, do níž může druhý z manželů tuto slevu uplatnit. Slevu na manžela může druhý z manželů uplatnit tehdy, pokud manžel či manželka nemá vlastní příjmy převyšující 68.000 korun ročně. SPD chce tento limit posunou rovněž o polovinu na 102.000 korun. Zvýšit se mají i další slevy.

Vláda mimo jiné poukazuje na to, že předkladatelé nepředložili analýzu, která by odůvodňovala navrhované zvýšení slev. Podle vlády lze dopady této změny na veřejné rozpočty odhadnout až na 46 miliard korun, ale návrh nepočítá s kompenzací. Ministerstvo financí v připomínkovém řízení mimo jiné uvedlo, že se v minulých letech zvyšovaly daňové slevy na děti. Ministerstvo uvádí, že zvyšováním čistých příjmů jednotlivců povede ke ztrátě těch sociálních dávek, které jsou od tohoto čistého příjmu odvislé. Podle něj není žádoucí vytvářet změnou zákona o daních z příjmů vytvářet takové podmínky, které by ke ztrátě dávek vedly.

Vláda zřejmě odmítne i další návrh SPD, aby firmy s ročními tržbami do tří milionů platily 15procentní daň z příjmů místo nynějších 19 procent. Klesla by tak jejich daňová zátěž. Poslanci SPD navrhují i přechodné ustanovení, které by umožnilo uplatnit nižší sazbu daně již za letošní rok. Změna by měla platit od 1. ledna příštího roku.

Podle návrhu vládního stanovisko je navržená úprava nesystémová a zvýšila by administrativní náročnost daňového systému. Zakládala by také nerovné postavení mezi daňovými subjekty a snižovala by motivaci poplatníka plnit daňové povinnosti. Z technického hlediska je navrhovaná úprava nejasná, zmatečná a daň je proto na jejím základě nespravovatelná, uvedla vláda.

Bez ohledu na stanovisko vlády dostanou materiál k projednání poslanci. Není ale jasné, zda se k němu ve zbytku volebního období dostanou.

Související

Více souvisejících

Daně Vláda ČR Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy