Nezvykle vysoké odměny. Středočeští úředníci brali prémie až 85 tisíc měsíčně

Na středočeském krajském úřadu brali někteří zaměstnanci prémie až 85.000 korun měsíčně, oproti jiným krajům nezvykle vysoké. Uvedl to dnes server SeznamZprávy, tomu úřad poskytl informace o výši platů a odměn 20 lidí, o něž server požádal, částky ale nepřiřadil ke konkrétním lidem. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) dnes v reakci uvedla, že na udělování odměn nemá vliv, je to podle ní kompetence ředitele krajského úřadu, případně vedoucích odborů.

Opoziční ODS vysvětlení považuje za alibistickou kličku a žádá hejtmanku, aby zdůvodnění zveřejnila.

Jeden z úředníků si podle serveru přišel téměř na 200.000 korun měsíčně, několik dalších kolem 150.000 korun měsíčně. Jeden z platů přesáhl za rok 2,3 milionu Kč. "Na otázky ohledně odměňování neodpovědělo ani tiskové oddělení kraje. Nevysvětlilo například, kdo a jakým způsobem o přiznání prémií rozhoduje," uvedl server. Mezi dvacítkou lidí jsou vedoucí odborů a oddělení, třeba PR poradce a bývalý vedoucí tiskového oddělení Marek Rejman. Na žádost o vyjádření k odměnám podle serveru nereagoval.

"Udělování mimořádných odměn není v kompetenci hejtmana kraje. Na výběr zaměstnanců, uzavírání pracovních smluv, ani na jakoukoli personální agendu spojenou se zaměstnanci krajského úřadu, tedy ani na poskytování a výši odměn, nemá žádný vliv. Toto je kompetence ředitele krajského úřadu, případně vedoucích jednotlivých odborů," řekla Jermanová.

Podle opozičního zastupitele Martina Kupky (ODS) středočeští občanští demokraté po vedení kraje požadují jasné vyjádření, zda se informace zakládají na pravdě, kdo vysoké odměny dostal a za co. "Jen tak lze rozptýlit pochybnosti jak veřejnosti, tak všech dalších zaměstnanců kraje, pro které je podobné chování dehonestací jejich práce," řekl Kupka.

Hejtmanka dodala, že požádala ředitele úřadu Jiřího Holuba, aby jí předložil systém přidělování odměn a vysvětlil a zdůvodnil vyplacené částky úředníkům zmíněným v článku. Řada z nich na krajském úřadě podle vyjádření hejtmanství již zaměstnaná není.

Podle zjištění serveru vedoucí úředníci v jiných krajích berou i s odměnami od 50.000 do 70.000 korun měsíčně, výjimečně to je až 75.000. "Když už dostávají prémie, tak ne pravidelně desítky tisíc měsíčně. Ale pouze čtvrtletně - a ještě mnohem nižší: třeba deset až 15 tisíc, výjimečně probleskne v tabulkách 30.000," informuje SeznamZprávy.

Holub uvedl, že na krajském úřadě je zaměstnáno 692 lidí, celkem zaměstnává Středočeský kraj 55.000 lidí. Porovnání s Plzeňským krajem je podle Holuba nepřiměřené, Středočeský kraj lze podle něj srovnávat pouze s hlavním městem Prahou. "Odměny jsou vždy udělované konkrétnímu zaměstnanci v souladu s objemem práce a zodpovědností s tím spojenou," řekl Holub.

V hlavním městě se platy většiny ředitelů magistrátních odborů za loňský rok pohybovaly nad jedním milionem včetně odměn. Nejvyšší roční plat měl jediný z ředitelů, a to zhruba 1,42 milionu. Příjmy části ředitelů však milionovou částku nepřekonaly. Pro srovnání, náměstci pražského primátora v loňském roce brali 1,360.956 korun.

Středočeský kraj také serveru nekonkrétně sdělil, že úředníci obdrželi odměny za úspěšné splnění specifikovaných úkolů, na stejný dotaz Plzeňský kraj u každého úředníka uvedl několik bodů, proč si bonusy zasloužil.

Související

Více souvisejících

Středočeský kraj Jaroslava Jermanová (hnutí ANO) mzdy / platy Hnutí ANO Martin Kupka (ODS) ODS

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy