Nový stavební zákon je problematický. Omezí samosprávy, vadí velkým městům

Města v čele s Prahou kritizují návrh nového stavebního zákona. Vadí jim, že omezuje pravomoci samosprávy, možnosti územního plánování či zakazuje vytvořit si vlastní stavební předpisy. V případě schválení by podle vedení měst zkomplikoval tvorbu dalších dokumentů týkajících se rozvoje území. Vládu a poslance proto města vyzvala k důkladnému přepracování zákona nebo vytvoření nového.

Na dnešní tiskové konferenci to řekli představitelé Prahy, Brna, Ostravy, Plzně, Liberce a Jihlavy. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) ČTK sdělila, že chce s městy spolupracovat, a nikoliv jim brát pravomoci.

Nový zákon dnes v prvním čtení projednává Sněmovna. Nová právní úprava má podle vlády zrychlit stavební řízení a zkrátit dobu povolování. Ministerstvo pro místní rozvoj plánuje, že má platit od jara příštího roku. Návrh kromě měst kritizuje Hospodářská komora ČR a někteří odborníci upozornili, že naruší veřejné zájmy.

S novým stavebním zákonem budeme všichni do roka vědět, zda můžeme stavět. A ti, kteří si budou chtít postavit třeba rodinný domek, mohou mít ve zrychleném stavebním řízení povolení už za 30 dní.

— Klara Dostalova (@DostalovaK) November 5, 2020

"Zákon je velice problematický nejenom z pohledu Prahy, ale i dalších měst. A to z toho důvodu, že by měl odebrat městům pravomoci. Přitom ten trend by měl být opačný, aby se správa věcí veřejných lidem přibližovala, a ne vzdalovala," řekl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Zástupci měst se shodli, že státní orgány, jejichž pravomoci mají posílit, nejsou schopny zohlednit detaily a potřeby daného území. Náměstkyně ostravského primátora Zuzana Bajgarová (ANO) řekla, že neřeší problematiku územního plánování. Ta je podle ní v zákoně brána jako něco, co nikoho nezajímá, a řeší se pouze rychlost výstavby. "Jedno ale nelze oddělit od druhého. Nemůžeme stavět jen rychle, ale také kvalitně," řekla.

Podle ministryně Dostálové nový stavební zákon počítá s tím, že územní plánování zůstane v přenesené působností obcí jako je tomu dnes, do budoucna by ale mohlo být v samostatné působnosti samospráv, což by ještě jejich pravomoci posílilo. "Tento přechod působnosti si vyžádá rozsáhlé změny řady předpisů, musí být široce prodiskutovaný, tak by byla zajištěna dostatečná ochrana veřejných zájmů. Ministerstvo proto založilo se zástupci měst, krajů, obcí a dalších ministerstev pracovní skupinu, která bude tuto změnu připravovat," uvedla Dostálová.

Podle náměstka brněnského primátora Petra Hladíka (KDU-ČSL) jde návrh proti smyslu Ústavy, která dává právo na samosprávu. Lidé si podle něj volí své zástupce a ti ovlivňují rozvoj měst. "Tady se nám bere Ústavou daná možnost rozvoje území, kde jsme byli zvoleni," řekl.

Na tiskové konferenci zazněla rovněž kritika, že by Praha měla přijít o Pražské stavební předpisy (PSP), které regulují výstavbu. Představitelé měst požadují, aby v Praze byly zachovány a naopak byla rozšířena možnost dalších měst a obcí vytvořit si vlastní. "PSP jsou dobře hodnocené a mysleli jsme si, že tuto možnost dostanou i další města. Místo toho se Praze seberou, namísto toho, aby se dala i ostatním městům," řekl Hladík. "Chceme, aby tam (do zákonu) možnost stavebních předpisů pro statutární města byla doplněna," doplnil primátor Liberce Jaroslav Zámečník (SLK).

Návrh zkomplikuje městům také přípravu nových územních plánů a dalších koncepčních dokumentů, například územních studií. "Nesouhlasíme se zákonem, který by nám zhatil téměř třináctiletou práci na územním plánu," řekl Zámečník. Stejný problém by měly mimo jiné Brno a Praha.

Obecné požadavky na výstavbu budou podle Dostálové sice jedny pro celou republiku, budou ale zcela nové a budou vycházet z Pražských stavebních předpisů. "Nové předpisy zohlední potřeby velkých měst. Rozhodně se nevracíme o 15 let zpět. Celostátní vyhláška bude možná celá víc ´pražská´ než si zástupci města umí představit. Jde nám opravdu o moderní předpis a takový skutečně bude," doplnila ministryně.

Zástupci měst apelovali na poslance a vládu, aby byl buď vytvořen zákon nový, nebo v případě schválení v prvním čtení byl opraven. "Jakmile projde prvním čtením, bude prostor korigovat jej pozměňovací návrhy. Ten zákon je ale tak špatný, že by bylo nejlepší jej zahodit a udělat znovu," řekl Hřib. Projednat jej má podle Hladíka také řada sněmovních výborů včetně životního prostředí, kultury či dopravy, což se prý dosud nestalo.

"I Legislativní rada vlády ČR jednoznačně podpořila variantu jednoho předpisu s obecnou a zvláštní částí, ve které budou moci být uvedena veškerá specifika. Není ale možné rozdrobit předpisy do všech obcí. To by bylo pro investory zcela nepřehledné, a naopak by to mohlo vést k chaosu a zastavení výstavby ve velkých městech. Uvědomujeme si, že města mají odlišné potřeby, ale tyto potřeby si budou moci vyřešit v regulačních plánech," dodala Dostálová.

Související

Klára Dostálová

Volby do Evropského parlamentu 2024 PŘEHLEDNĚ: Kdo má největší šance?

Češi si v pátek a sobotu zvolí 21 zástupců, kteří je pro roky 2024-2029 budou zastupovat v Evropském parlamentu. Kandiduje pestrá paleta stran a hnutí s ještě zajímavějšími kandidáty. EuroZprávy.cz vám představí některé z nich. Ve volebním klání se vyskytne 30 stran nebo hnutí. Již dříve jsme přinesli prohlášení některých politických subjektů ohledně jejich priorit. 

Více souvisejících

Klára Dostálová Stavebnictví zákony obce města Zdeněk Hřib Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy