Nový stavební zákon je problematický. Omezí samosprávy, vadí velkým městům

Města v čele s Prahou kritizují návrh nového stavebního zákona. Vadí jim, že omezuje pravomoci samosprávy, možnosti územního plánování či zakazuje vytvořit si vlastní stavební předpisy. V případě schválení by podle vedení měst zkomplikoval tvorbu dalších dokumentů týkajících se rozvoje území. Vládu a poslance proto města vyzvala k důkladnému přepracování zákona nebo vytvoření nového.

Na dnešní tiskové konferenci to řekli představitelé Prahy, Brna, Ostravy, Plzně, Liberce a Jihlavy. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) ČTK sdělila, že chce s městy spolupracovat, a nikoliv jim brát pravomoci.

Nový zákon dnes v prvním čtení projednává Sněmovna. Nová právní úprava má podle vlády zrychlit stavební řízení a zkrátit dobu povolování. Ministerstvo pro místní rozvoj plánuje, že má platit od jara příštího roku. Návrh kromě měst kritizuje Hospodářská komora ČR a někteří odborníci upozornili, že naruší veřejné zájmy.

S novým stavebním zákonem budeme všichni do roka vědět, zda můžeme stavět. A ti, kteří si budou chtít postavit třeba rodinný domek, mohou mít ve zrychleném stavebním řízení povolení už za 30 dní.

— Klara Dostalova (@DostalovaK) November 5, 2020

"Zákon je velice problematický nejenom z pohledu Prahy, ale i dalších měst. A to z toho důvodu, že by měl odebrat městům pravomoci. Přitom ten trend by měl být opačný, aby se správa věcí veřejných lidem přibližovala, a ne vzdalovala," řekl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Zástupci měst se shodli, že státní orgány, jejichž pravomoci mají posílit, nejsou schopny zohlednit detaily a potřeby daného území. Náměstkyně ostravského primátora Zuzana Bajgarová (ANO) řekla, že neřeší problematiku územního plánování. Ta je podle ní v zákoně brána jako něco, co nikoho nezajímá, a řeší se pouze rychlost výstavby. "Jedno ale nelze oddělit od druhého. Nemůžeme stavět jen rychle, ale také kvalitně," řekla.

Podle ministryně Dostálové nový stavební zákon počítá s tím, že územní plánování zůstane v přenesené působností obcí jako je tomu dnes, do budoucna by ale mohlo být v samostatné působnosti samospráv, což by ještě jejich pravomoci posílilo. "Tento přechod působnosti si vyžádá rozsáhlé změny řady předpisů, musí být široce prodiskutovaný, tak by byla zajištěna dostatečná ochrana veřejných zájmů. Ministerstvo proto založilo se zástupci měst, krajů, obcí a dalších ministerstev pracovní skupinu, která bude tuto změnu připravovat," uvedla Dostálová.

Podle náměstka brněnského primátora Petra Hladíka (KDU-ČSL) jde návrh proti smyslu Ústavy, která dává právo na samosprávu. Lidé si podle něj volí své zástupce a ti ovlivňují rozvoj měst. "Tady se nám bere Ústavou daná možnost rozvoje území, kde jsme byli zvoleni," řekl.

Na tiskové konferenci zazněla rovněž kritika, že by Praha měla přijít o Pražské stavební předpisy (PSP), které regulují výstavbu. Představitelé měst požadují, aby v Praze byly zachovány a naopak byla rozšířena možnost dalších měst a obcí vytvořit si vlastní. "PSP jsou dobře hodnocené a mysleli jsme si, že tuto možnost dostanou i další města. Místo toho se Praze seberou, namísto toho, aby se dala i ostatním městům," řekl Hladík. "Chceme, aby tam (do zákonu) možnost stavebních předpisů pro statutární města byla doplněna," doplnil primátor Liberce Jaroslav Zámečník (SLK).

Návrh zkomplikuje městům také přípravu nových územních plánů a dalších koncepčních dokumentů, například územních studií. "Nesouhlasíme se zákonem, který by nám zhatil téměř třináctiletou práci na územním plánu," řekl Zámečník. Stejný problém by měly mimo jiné Brno a Praha.

Obecné požadavky na výstavbu budou podle Dostálové sice jedny pro celou republiku, budou ale zcela nové a budou vycházet z Pražských stavebních předpisů. "Nové předpisy zohlední potřeby velkých měst. Rozhodně se nevracíme o 15 let zpět. Celostátní vyhláška bude možná celá víc ´pražská´ než si zástupci města umí představit. Jde nám opravdu o moderní předpis a takový skutečně bude," doplnila ministryně.

Zástupci měst apelovali na poslance a vládu, aby byl buď vytvořen zákon nový, nebo v případě schválení v prvním čtení byl opraven. "Jakmile projde prvním čtením, bude prostor korigovat jej pozměňovací návrhy. Ten zákon je ale tak špatný, že by bylo nejlepší jej zahodit a udělat znovu," řekl Hřib. Projednat jej má podle Hladíka také řada sněmovních výborů včetně životního prostředí, kultury či dopravy, což se prý dosud nestalo.

"I Legislativní rada vlády ČR jednoznačně podpořila variantu jednoho předpisu s obecnou a zvláštní částí, ve které budou moci být uvedena veškerá specifika. Není ale možné rozdrobit předpisy do všech obcí. To by bylo pro investory zcela nepřehledné, a naopak by to mohlo vést k chaosu a zastavení výstavby ve velkých městech. Uvědomujeme si, že města mají odlišné potřeby, ale tyto potřeby si budou moci vyřešit v regulačních plánech," dodala Dostálová.

Související

Více souvisejících

Klára Dostálová Stavebnictví zákony obce města Zdeněk Hřib Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Princezna Kate naslouchá, řekl Brit. Mluvil s ní, když sám bojoval s rakovinou

Princezna Kate podstupuje chemoterapie, protože jí byla diagnostikována rakovina. S touto nemocí bojuje mnoho lidí po celém světě, výjimkou nejsou ani obyčejní Britové. Jeden z nich nyní promluvil o tom, jak ho princezna podpořila, když sám s nemocí zápasil. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy