Obnovte vztahy mezi regiony v příhraničí, apelují aktivisté. Dopis podepsala i Šabatová

K urychlenému hledání řešení, které by umožnilo příhraničním regionům co nejrychleji obnovit vzájemné kontakty přerušené kvůli epidemii koronaviru, vyzvali čeští aktivisté z občanského sdružení Polsko-československá solidarita. I dočasné přetnutí přirozených vazeb v příhraničí se podle nich může proměnit v závažnou a dlouhodobou krizi těchto regionů.

Dopis s výzvou, který má ČTK k dispozici, zaslali aktivisté předsedům vlád Česka, Polska a Slovenska.

Autoři dopisu chápou důvody, které vedly k omezení volného pohybu osob mezi státy. "Mnohé příhraniční oblasti byly však po léta navyklé fungovat v každodenním životě jako jeden celek," upozorňují signatáři dopisu, mezi než patří publicistka Petruška Šustrová, bývalá ombudsmanka Anna Šabatová či novinář Petr Uhl.

Politiky proto vyzvali k nalezení společného řešení, které umožní příhraničním regionům co nejdříve a v nejvyšší možné míře obnovit vzájemné kontakty, a to se zachováním opatrnosti před dalším šířením nákazy. "Vaše rychlé a odpovědné společné řešení umožní zachovat mezi našimi státy vazby, které před třiceti lety začaly spontánně vznikat," vyzvali v dopisu českého premiéra Andreje Babiše, předsedu polské vlády Mateusze Morawieckého a slovenského premiéra Igora Matoviče.

Řada evropských států, včetně České republiky, omezila letos na jaře volný pohyb přes hranice ve snaze zabránit šíření virového onemocnění covid-19. Ministr zahraničí Tomáš Petříček v sobotu na svém blogu napsal, že by chtěl, aby se hranice Česka se sousedními státy plně otevřely od července. Nejdále je jednání se Slováky a Rakušany, nejkomplikovanější bude podle šéfa české diplomacie asi jednání s Polskem.

Související

Více souvisejících

hranice Česká republika Anna Šabatová Vláda ČR Tomáš Petříček Andrej Babiš Igor Matovič (OLaNO) Polsko Slovensko Petruška Šustrová Petr Uhl

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 31 minutami

před 33 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy