Opoziční politici kritizují Babišův projev, vidí v něm souvislost s volbami

Opoziční politici dávají dnešní televizní projev premiéra Andreje Babiše (ANO) k vývoji epidemie koronaviru do souvislosti s krajskými a senátními volbami, ke kterým Češi půjdou za týden. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové šlo jen o dlouhý volební spot.

"V hlavním čase těsně před volbami premiér neřekl nic nového ani zásadního, bylo to shrnutí toho, co říká v posledních dnech," uvedl na twitteru předseda lidovců Marian Jurečka.

"Přiznává svou chybu, kdy odmítl návrh opatření, která kdyby od 1. září platila, tak bychom dnes tuto situaci nemuseli řešit," napsal dnes večer na adresu premiéra Jurečka. Adamová na stejné síti dodala, že Babiš se řídil "přáním lidí na facebooku a nesprávně korigoval rady odborníků". Proto by podle ní měl podat demisi.

Také šéfovi sněmovního klubu TOP 09 Miroslavu Kalouskovi v projevu chybělo, že Babiš jako premiér přebírá plnou politickou odpovědnost, jak uvedl předseda vlády v podobném vystoupení na jaře. "Od té doby dává v kritických chvílích chlapsky a bez váhání hlavu na špalek. Hlavu kohokoliv jiného než svoji," připomenul dnešní rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO).

"Bezradný a bezobsažný projev. Jeho jediným cílem bylo nějak napravit špatný dojem z chaosu, který premiér a vláda způsobili. Na tom, co premiér označil za úkol do budoucna, měla vláda pracovat od května a dnes to mělo být dávno připraveno," uvedl večer na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Babiš ve zhruba devítiminutovém televizním projevu přiznal, že v létě udělal chybu, když se nechal ukolébat jarním vítězstvím a atmosférou ve společnosti a vláda polevila v opatřeních proti šíření koronaviru. Vyzval, aby kvůli ohroženým seniorům a nemocným lidé respektovali povinnost nošení roušek. Zopakoval, že kabinet nechce zavírat ekonomiku, jak se to stalo na jaře, a ohrozit zaměstnanost. Snažíme se najít rovnováhu mezi ochranou zdraví a ekonomikou, řekl Babiš v České televizi a vyzval společnost k většímu semknutí.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Miroslav Kalousek Markéta Pekarová Adamová

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy