Otrava Bečvy: Hnutí STAN vyzvalo ministra Brabce, aby rezignoval

Starostové a nezávislí (STAN) dnes ve Sněmovně vyzvali ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) k odstoupení kvůli otravě řeky Bečvy. Podle místopředsedy Starostů Petra Gazdíka Brabec v případu buď selhal, nebo kryje soukromou firmu. Nechová se však jako ministr životního prostředí, podle Gazdíka navíc selhává i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Gazdík řekl, že k případu by se tento týden ve čtvrtek v 11:00 měla vrátit Sněmovna. "Kauza už přerostla hranice ekologické katastrofy, stala se také selháním institucí demokratického státu," uvedl. Na základě informací Deníku Referendum by měl podle Gazdíka Brabec odstoupit. "Buď on a jeho ministerstvo selhali, nebo ministr kryje soukromou firmu, která znečistila Bečvu a způsobila ekologickou katastrofu," uvedl.

Obě dvě možnosti jsou v případě ministra životního prostředí tragické, dodal. "V této kauze evidentně selhávají instituce demokratického státu, je tu velké podezření, že může docházet ke střetu zájmů pana ministra Brabce jako bývalého zaměstnance Agrofertu," dodal.

Deník Referendum v pondělí uvedl, že v den otravy řeky Bečvy se ve valašskomeziříčské chemičce Deza stala havárie. Deza patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO). Chemička po otravě řeky popřela, že znečištění šlo od ní. Mluvčí ČIZP Radka Nastoupilová poté ČTK řekla, že brněnští inspektoři ČIŽP na základě místního šetření vyloučili jako možného původce havárie společnost Deza.

O Bečvě chce Gazdík hovořit s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). Selhávají totiž podle něj i orgány činné v trestním řízení a státní zastupitelství. Závěrem schůzky by mělo být rozhodnutí, zda vyšetřování prověří Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), nebo by měla Sněmovna zřídit zvláštní komisi.

Komunisté chtějí o věci debatovat ve Sněmovně, je podle nich ale třeba počkat na vyjádření policie avizované na 20. prosince. Poslankyně KSČM Marie Pěnčíková novinářům řekla, že se jí nelíbí vyjádření lidovců a Starostů vzhledem k tomu, že se havárie stala v době, kdy Zlínský kraj vedla jejich koalice.

Kvůli nejasnostem v případu vznikla petice, kterou za týden podepsalo téměř 7500 lidí. Obsahuje osm otázek pro ČIŽP, Povodí Moravy, vládu, Brabce a město Valašské Meziříčí. "Nejasností je kolem celého případu příliš, což důvěře veřejnosti v instituce příliš neprospívá. Jediným řešením, jak tuto důvěru obnovit, je, aby zapojené instituce poskytly veřejnosti alespoň základní informace o svém postupu," sdělil ČTK mluvčí petice Šimon Gilar.

Brabec při posledním projednáváním případu ve Sněmovně 13. listopadu uvedl, že si nedovede představit, že by se únik kyanidu nedošetřil. "Jinak by zůstala pachuť," řekl. Případ vyšetřuje policie, znalec by jí měl poskytnout stanovisko k rozboru vzorků nejpozději ve druhé polovině prosince. Brabec se ohradil proti nařčením, že by něco kryl.

Ekologická havárie v září postihla řeku Bečvu pod Valašským Meziříčím až po Přerov, viník havárie zatím nebyl odhalen. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Brabec nevidí důvod k rezignaci, resort podle něj nepochybil

"Důvod k rezignaci absolutně nevidím. Viděl bych ho jen v případě, že by došlo k nějakému mému selhání, případně zásadnímu selhání resortu. To tam opravdu nevidím," řekl Brabec.

Za zvláštní považuje, že jej k rezignaci vyzval Gazdík. Podle Brabce měl Gazdík krátce po havárii jasno o tom, že za katastrofu může valašskomeziříčská chemička Deza ze skupiny Agrofert, následně se však na sociálních sítích omluvil, že měl špatné informace.

Brabec řekl, že je nejvíc nešťastný z toho, že vyšetřování trvá tak dlouho. Za sebe a resort životního prostředí uvedl, že nikdo nic nemanipuloval, vyšetřování podle něj probíhá naprosto transparentním a jednoznačným způsobem. Připomněl, že kriminalisté čekají na výsledky znaleckého zkoumání, lhůta na vypracování posudku uplyne 20. prosince. ČIŽP podle ministra udělala kontrolu v posledních několika týdnech v několika podnicích.

"Jako ministr životního prostředí mám odpovědnost jasnou, abych navrhoval další věci, které sníží riziko podobné havárie a budou reagovat na to, co se stalo," poznamenal. Z pátečního Brabcova jednání ve Valašském Meziříčí se starostou, policií, hasiči, rybáři, zástupci ČIŽP i Povodí Moravy vyplynulo, že by na Bečvě měl být trvalý monitoring kvality vody. V plánu je i vytvoření seznamu všech výpustí do toků a vyjasnění kompetencí složek zasahujících při událostech, jako byla ekologická havárie na Bečvě. Brabec chce také navrhnout zvýšení horní hranice sankcí ve vodním zákoně z pěti na 50 milionů korun.

"Jsem přesvědčen, že jsou naprosto liché obavy, že by se něco někam zakopávalo. Nesmí zůstat žádná pachuť, mezi lidmi jakási nejistota, jestli věc bude vyšetřena. Jednoznačně věřím policii, že vyšetřování dotáhne," dodal Brabec.

Související

Petr Hladík

Hladík je ministrem životního prostředí. Petr Pavel ho jmenoval den po nástupu do funkce

Prezident Petr Pavel dnes den poté, co se ujal funkce hlavy státu, jmenoval místopředsedu KDU-ČSL Petra Hladíka ministrem životního prostředí. Předchozí prezident Miloš Zeman jmenování začátkem roku odmítl, což lidovci označili za protiústavní, kompetenční žalobu ale s ohledem na končící mandát bývalé hlavy státu nepodali. Vláda nebyla kompletní od začátku listopadu, kdy ze zdravotních důvodů skončila na ministerstvu životního prostředí (MŽP) Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).
Richard Brabec (ANO)

Ropákem roku se stal exministr životního prostředí Brabec

Titul Ropák roku 2021 udělili ekologičtí aktivisté bývalému ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO). Zelenou perlu za antiekologický výrok má Pynelopi Cimprichová, místopředsedkyně hnutí Švýcarská demokracie. Jde o první ženu, která tuto cenu získala. Na tiskové konferenci o tom dnes informoval Miroslav Patrik ze spolku Děti Země, který anketu pořádá.

Více souvisejících

Richard Brabec (ANO) Petr Gazdík ekologická havárie Starostové a nezávislí (STAN) Ministerstvo životního prostředí DEZA (chemička) Agrofert petice

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

včera

Trump jde ve stopách Horsta Fuchse. Pod tíhou finančních problémů prodává bible

Bývalý republikánský prezident Donald Trump, který má v úmyslu znovu kandidovat o Bílý dům v listopadu, začal prodávat biblické výtisky inspirované písní country zpěváka Leeho Greenwooda.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy