Šéf ODS Fiala vyzval Čechy k respektování opatření: Covid nemá nic společného s politickým soupeřením

Vládě se podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy situace s koronavirem vymkla z rukou. Po dopoledním jednání šéfů sněmovních stran s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO) vyzval Fiala veřejnost ke dvěma týdnům disciplíny a sebezapření.

"Situace je podle aktuálních informací extrémně špatná. Prosím Vás proto o odpovědné jednání. Musíme se pokusit šíření viru zastavit. Už to nemá nic společného s běžným politickým soupeřením. Nerespektováním nařízení se nevymezujete vůči Andreji Babišovi, Romanu Prymulovi či komukoli jinému," uvedl Fiala v prohlášení zaslaném médiím.

Podle Fialy je třeba nyní odložit běžné politické soupeření. "Pak přijde čas, abychom vládě vystavili účet. Současný alarmující stav je obrovské selhání vlády a za to musí nést odpovědnost. Ale teď je naší primární společenskou povinností zastavit dynamické šíření covidu co nejrychleji," doplnil.

Dnes jsem společně s ostatními předsedy parlamentních politických stran jednal s premiérem Babišem a ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou o současné alarmující situaci v souvislosti s šířením koronaviru v České republice: https://t.co/wkprIp0Xgn

— Petr Fiala (@P_Fiala) October 8, 2020

Předseda STAN Vít Rakušan ČTK řekl, že restriktivní opatření, ze kterých bude vláda odpoledne vybírat, se dotknou kultury, škol, sportu a zřejmě i restauračního odvětví. Stát tak bude opět muset pomáhat firmám, účastníci jednání se podle něj shodli na podpoře prodloužení programů Antivirus A a C, tedy proplácení nákladů firmám, které jsou postiženy omezením provozů a drží zaměstnance, a odpuštění plateb za pojištění. Spolupracovat chce opozice i na obecných pravidel pro náhradu ušlé mzdy. Normu ve středu poslanci projednali v prvním čtení.

Předseda lidovců Marian Jurečka, na jehož žádost se videokonference uskutečnila, označil jednání za korektní a konstruktivní. Chtěl by, aby se konala pravidelně. České televizi Jurečka řekl, že Česko je podle informací od Prymuly nyní zemí s nejrychlejším růstem počtu nakažených, opatření jsou proto nutná.

Předseda SPD Tomio Okamura po jednání novinářům řekl, že stát nemá tvrdá data, kterými by přitvrzení opatření podložil, a nemá připravena ani navazující ekonomická opatření. "Je to velmi nebezpečný plán," uvedl s tím, že například v případě zavedení střídavé výuky na druhých stupních škol po týdnech vyvstane otázka, zda všichni rodiče budou moci dál chodit do práce.

Podle Fialy se situace vládě totálně vymkla z rukou. Konstatoval, že druhou vlnu šíření infekce se nepodařilo přibrzdit ani není pod kontrolou. "Testování je dosud nedostatečné a trasování nestíhá nárůst. Při současné rychlosti viru už zřejmě ani stíhat nebude. Proto musíme všichni znovu zabrat a v tuto chvíli je asi jedinou naší zbraní čtrnáctidenní disciplína a sebezapření, musíme to prostě zkusit," uvedl.

Epidemie koronaviru v Česku nepolevuje, ve středu bylo pozitivně testováno rekordních 5335 lidí. Prymula už dříve uvedl, že se nová opatření nedotknou ekonomiky, ale volnočasových aktivit a budou platit dva týdny, pak budou dva týdny rozvolňovaná. Naznačil, že se mohou týkat počtu lidí, kteří se mohou setkávat. V regionech, které jsou nyní na semaforu rizikovosti červené, musí být opatření tvrdší a lidé mohou čekat zpřísnění. Dnešní Mladé frontě Dnes Prymula řekl, že se jedná například o úplném uzavření divadel.

Babiš tento týden řekl, že nové restrikce by měly platit od pondělí. Od 5. října v Česku platí nouzový stav, v uzavřených prostorech se nesmí setkávat víc než deset lidí, venku 20. V rizikových regionech od pondělí přešli na distanční výuku studenti středních škol, platí i další opatření.

Související

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Vít Rakušan (STAN) Vláda ČR ODS Roman Prymula (epidemiolog) Marian Jurečka (KDU-ČSL) Tomio Okamura Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy