Sněmovna zamítla program schůze z podnětu ANO k růstu cen energií

Sněmovna dnes podle očekávání odmítla hlasy vládní koalice program mimořádné schůze, na které chtělo opoziční hnutí ANO debatovat o růstu cen energií a o koronavirové pomoci podnikatelům. Schválení programu podpořilo 79 ze 169 poslanců. Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová poté uvedla, že klub předloží tři návrhy zákonů na plošnou pomoc obyvatelům, které prosazovala bývalá vláda Andreje Babiše (ANO).

V téměř pětihodinové diskusi před schvalováním programu se střetli představitelé bývalého vládního hnutí ANO a současné vládní koalice. Debatu vyostřil spor ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) a Babiše o to, zda je Česko zadlužené a kdo nese vinu na růstu inflace v posledních měsících. Babišova vláda podle podle Síkely plýtvala veřejnými penězi, kupovala si voliče a zvýšila státní dluh o 800 miliard korun. Expremiér obvinil současnou vládu z neschopnosti a nekompetentnosti, Síkelu pak z demagogie. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) označil Babišovo vystoupení za snůšku neuvěřitelných blábolů. Bývalý vicepremiér Karel Havlíček (ANO) uvedl, že současný kabinet je "korporátní vládou pro elity" a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) asociální.

Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) ohlásil, že se vedení dolní komory bude zabývat využíváním přednostních práv. Dnes totiž vystupovali za klub ANO Schillerová a v době její omluvené nepřítomnosti i místopředseda frakce Havlíček. Schillerová odmítla obvinění z toho, že její omluva byla účelová. Havlíček podle ní vystoupil v jiné záležitosti než ona, přičemž po jeho projevu už předností právo nevyužila. Stanjura ale upozornil na to, že protože se debata vedla jen o navrhovaném programu schůze, oba představitelé ANO mluvili v jedné věci.

Poslanci ANO chtěli, aby Sněmovna obecně debatovala o vládní pomoci lidem zasaženým rostoucími cenami energií a o podpoře podnikatelů v souvislosti s koronavirovou krizí. V souvislosti se zdražením plynu a elektřiny ANO prosazuje plošnou pomoc lidem na rozdíl od vládní koalice, která dá přednost pomoci adresné. V případě covidové pomoci podnikatelům kritizovali představitelé hnutí ANO to, že Fialova vláda podle nich nenavázala na kompenzační programy Babišova kabinetu.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Energetika podnikatelé Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 9 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy