Vláda prodloužila nouzový stav do 30. dubna, mění se pravidla pro nošení roušek

Vláda dnes prodloužila nouzový stav na území celé České republiky do čtvrtka 30. dubna. ČTK o tom informoval premiér Andrej Babiš (ANO). Nouzový stav kvůli ohrožení zdraví obyvatel epidemií nového typu koronaviru platí v Česku od 12. března od 14:00 a měl vypršet v sobotu 11. dubna. Kabinet o možnost prodloužit nouzový stav musel požádat Sněmovnu, která s tím vyslovila souhlas v úterý.

Sám kabinet může nouzový stav vyhlásit nejvýše na 30 dnů. Menšinová vláda ANO a ČSSD žádala dolní komoru o prodloužení o dalších 30 dnů, což jí doporučil Ústřední krizový štáb. Politické špičky se ale přiklonily ke kratší době. S návrhem 30. dubna přišel předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana vládu ve Sněmovně toleruje.

Na základě nouzového stavu vláda zprvu vydávala opatření k omezení svobody pohybu nebo k uzavření velké části obchodů a zákazu nabízení služeb. Následně ale většinu přeměnila na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Kabinet v dnešním usnesení stanovil, že všechna opatření přijatá z důvodu nouzového stavu zůstávají v platnosti.

Nouzový stav je státní krizové opatření vyhlašované v případě závažných situací, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví či majetek anebo vnitřní pořádek a bezpečnost. Státu aktuálně umožňuje mimo jiné rychle nakupovat zdravotnické ochranné prostředky, protože se nemusí řídit zákonem o zadávání veřejných zakázek.

Vláda uvolnila povinnost nosit roušky pro autisty a část řidičů

Řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách nebudou muset nosit roušky, stejně tak členové domácnosti jedoucí v jednom autě. O uvolnění povinnosti nosit v době epidemie koronaviru na veřejnosti přes ústa a nos roušky či jiné ochranné prostředky pro vybrané skupiny informoval po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Výjimku dostali i autisté.

Nosit roušku už podle dřívější úpravy opatření nemusejí také děti ve věku do dvou let. Chránit si nos a ústa rouškou či šátkem nemusejí ani lidé při jízdě na kole či běhu v přírodě. V případě, že jich jede či jde víc, musejí dodržovat odstup dvou metrů.

Vláda prodloužila omezení provozu úřadů do 19. dubna

I v týdnu po Velikonocích tak budou otevřeny pouze dva dny v týdnu a budou nabízet omezené služby. Od 20. dubna by už ale úřady měly plně fungovat, budou v nich však platit zvýšené hygienické požadavky. 

Fungování úřadů je omezené od 16. března. Úřady mohou být otevřeny pouze v pondělí a ve středu na tři hodiny a ve všech případech, kdy je to možné, mají nahradit osobní kontakt s občany písemnou, elektronickou nebo telefonickou formou. Služby úřady omezily na agendy bezpodmínečně nutné k zajišťování chodu veřejné správy.

Podle vládního nařízení mají úřady zajišťovat svůj chod s nejnižším možným počtem zaměstnanců na pracovišti. Zároveň mají zajistit chod úřadu tak, aby případná karanténa části zaměstnanců neohrozila jeho celkové fungování.

Od 20. dubna úřady provoz obnoví, Vojtěch ale upozornil, že bude nutné zachovat vyšší hygienické požadavky, jako je zachování odstupů mezi lidmi, zamezení shlukování lidí a zajištění dezinfekčních prostředků. Lidé by podle ministra i po otevření úřadů měli v největší možné míře využívat komunikaci s úřadem na dálku.

Související

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Více souvisejících

Vláda ČR Roušky a respirátory Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy