Vláda se bude věnovat zákonu o knihovnách

Vláda se na svém pondělním jednání bude mimo jiné věnovat návrhu novely zákona o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb. Vedle změny knihovního zákona ministerstvo kultury předloží návrh změny tiskového zákona, který se týká neperiodických publikací a práv a povinností při vydávání periodického tisku. Návrh podle předkladatelů reaguje na technologický rozvoj a vzrůstající počet publikací vydávaných pouze elektronicky, nikoli v tištěné podobě.

Návrh zákona přináší potřebu zvýšit příspěvek na provoz Národní knihovny ČR a upravit počet zaměstnanců, kteří budou činnosti podle návrhu provádět. Celkové náklady, jež si novela vyžádá, činí přibližně 58 milionů korun ročně. Zhruba 30 milionů vynaloží Národní knihovna ČR na platby za užití a zpřístupnění autorských děl veřejnosti knihovnami ze systému knihoven. Osobní a věcné náklady si vyžádají dalších 28 milionů korun. Tato částka zahrnuje náklady na platy i provozní a investiční náklady.

Návrh změn zákona rozšiřuje povinnost vydavatelů odevzdávat vybrané elektronické publikace obdobně současnému institutu povinného výtisku tištěné neperiodické publikace a periodického tisku. Právní úprava stanoví, které elektronické publikace budou odevzdávány, a rovněž upraví pravidla pro nakládání s nimi. Předpokládá se jejich odevzdávání Národní knihovně ČR, která bude pořizovat databáze takto získaných publikací, k nimž bude mít přístup zákonem stanovený okruh vybraných knihoven, odpovídající příjemcům povinných výtisků tištěných neperiodických publikací a periodického tisku. Obsah databází budou tyto knihovny moci ve svých objektech dále zpřístupňovat určeným způsobem uživatelům.

V případě elektronicky pořízených publikací určených primárně pro lidi se zrakovým postižením bude jejich příjemcem Knihovna a tiskárna pro nevidomé K. E. Macana (jako je tomu již nyní u publikací vydaných slepeckým písmem). Dále se ze stejných důvodů zavádí pro Národní knihovnu ČR povinnost provádět sběr vybraných dokumentů volně přístupných v informačním prostředí a upravují se pravidla pro uchovávání a zpřístupňování takto získaných informací a dokumentů, které budou rovněž obsahem zvláštní databáze.

Související

Knihovna, ilustrační foto

Přístup k digitalizovaným knihovnickým dokumentům bude možný do konce června

Studenti, učitelé či vědci budou mít přístup k digitalizovaným dokumentům vybraných knihoven do konce června. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se dohodl s předsedou Svazu knihkupců a nakladatelů (SČKN) Martinem Vopěnkou na uzavření licenční smlouvy. Stát nakladatelům zaplatí náhradu 80 milionů korun za neprodané knihy, které budou díky této dohodě dostupné on-line. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.
Knihovny

Blatný chce, aby knihovny mohly otevřít výdejní okna. Vládu o to požádali odborníci

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) navrhne na příštím jednání vládě, aby knihovny mohly otevřít výdejní okénka. Důležité je to především kvůli přípravě studentů na zkoušky. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Případné otevření knihoven by podle ní provázela opatření, jako třeba povinnost mít respirátor FFP2.

Více souvisejících

Knihovny Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy