Vláda se musí rozhodnout, jestli u ÚS vstoupí do řízení o daňovém balíčku

Vládě plyne třicetidenní lhůta na rozhodnutí, zda u Ústavního soudu vstoupí do řízení ohledně daňového balíčku. O tom, zda se připojí jako vedlejší účastník, rozhodne na své dnešní schůzi. Způsob přijetí balíčku, který zrušil superhrubou mzdu, napadlo v lednu 19 senátorů z klubů Starostů, KDU-ČSL a frakce hnutí Senátor 21 a Pirátů. Zákon chtějí zrušit.

Skupinu senátorů zastupuje u Ústavního soudu europoslanec STAN a advokát Stanislav Polčák. Tvrdí, že daňový balíček nebyl vydaný ústavně předepsaným způsobem. "Došlo ke zjevnému porušení formálních náležitostí, které Ústava spojuje s procesem přijímání zákonů," uvedl v textu návrhu.

Daňový balíček byl vyhlášen ve Sbírce zákonů loni na Silvestra a v účinnost vstoupil následující den. Senátoři napadli to, že prezident Miloš Zeman zákon nepodepsal, ale vrátil Sněmovně, čímž jej podle nich patrně omylem vetoval. Dolní komora tak měla o balíčku hlasovat znovu, což se nestalo a zákon byl vyhlášen. Podepsali jej pouze premiér Andrej Babiš (ANO) a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM).

Zeman v přípisu předsedovi Sněmovny z 28. prosince 2020 výslovně uvedl "sděluji, že jsem se rozhodl svůj podpis pod tento zákon nepřipojit" a "uvedený zákon vracím, vážený pane předsedo, k dalšímu opatření". Připojil své výhrady k zákonu. Hrad i vláda trvají na tom, že prezident tímto zákon nevetoval, což Zeman zdůraznil v dalším přípisu z 31. prosince.

Senátoři ovšem upozorňují na to, že prezident republiky nemůže podle ústavy přijatý zákon nepodepsat, pokud jej nevrátil Sněmovně. To, že dolní komora změny řádně neprojednala, kritizovali jako "zjevné pohrdání parlamentními procedurami".

Návrh skupiny senátorů zaslal vládě ústavní soudce Jaroslav Fenyk. Pokud vláda do 30 dnů od doručení vstoupí do řízení, může se k návrhu vyjádřit. Účastníky řízení už jsou Senát a Poslanecká sněmovna.

Daňový balíček zrušil superhrubou mzdu. Místo ní začalo platit zdanění příjmů fyzických osob sazbami 15 a 23 procent. Zvýšila se také roční daňová sleva na poplatníka o 3000 korun a snížila se sazba spotřební daně z nafty o korunu na litr.

Související

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Více souvisejících

Vláda ČR Daně Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi ve třetím zápase na MS poprvé padli. Po bojovném výkonu prohráli se Švýcary až na nájezdy

Podobně jako na úvod v pátek s Finskem také v pondělí večer hrál český národní tým vyrovnaný a tudíž další těžký duel, tentokrát se Švýcarskem. Oproti zmiňovanému zápasu se severským soupeřem se fanoušci gólů ze hry dočkali, přičemž padnul pokaždé jeden na obou stranách. Rozdílovým hráčem duelu se nakonec stal nováček ve švýcarském týmu Kevin Fiala, jenž po příjezdu ze zámoří nejenže otevřel skóre, ale proměnil také první ze švýcarských nájezdů.

včera

včera

včera

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

včera

včera

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

včera

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

včera

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Volby v Katalánsku: Stoupenci nezávislosti ztrácejí většinu v parlamentu

Podle téměř kompletního sečtení hlasovacích lístků v nedělních volbách v severovýchodním Katalánsku je pravděpodobné, že separatistické strany přijdou o moc, kterou si udržovaly deset let. Nejvíce hlasů se očekává v prounijní Socialistické straně.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy