Vládě má být do konce března předložena nová koncepce bydlení

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) chce do konce března předložit vládě novou koncepci bydlení. Má podpořit družstevní a nájemní bydlení, dále má podpořit institucionální a právní rámec sociálního bydlení a zlepšení jeho financování. Na dnešní on-line konferenci společnosti Saint-Gobain to řekla náměstkyně MMR pro řízení sekce bydlení a sociálního začleňování Jana Hanzlíková.

"Koncepce 2021+ bude vládě předložena v průběhu března. Její základní vizí je dostupné, stabilní a udržitelné bydlení. Chceme zejména co největší nárůst nájemního bydlení a představit také nový investiční program pro družstevní byty," uvedla Hanzlíková.

Dalším cílem je podle ní stabilní prostředí pro bydlení, kde je důraz kladen hlavně na legislativní prostředí a sběr dat včetně analýzy vývoje nájemného. Koncepce se má zaměřit rovněž na využívání moderních technologií ve stavebnictví. "Ty by měly přinést nejenom zrychlení bytové výstavby, ale také snížení uhlíkové stopy, snížení nároků na pracovní sílu či snížení energetické náročnosti," uvedla dále Hanzlíková.

Podle odhadů žije v Česku ve vlastním bytě nebo domě 70 procent lidí, pětina v nájemním bytě a zhruba desetina připadá na družstevní bydlení. "Na Západě je přitom trend přesně opačný. Odborníci odhadují, že zájem o nájemní i družstevní bydlení bude v Česku narůstat s tím, jak se celkově bude měnit vztah k bydlení," doplnil Miloš Hutník z divize Weber skupiny Saint-Gobain.

"Poprvé se klade důraz na opomíjené družstevní bydlení. Pozitivně hodnotíme plánovaný registr družstevních bytů, který poskytne přehled o tom, kdo již čerpal státní podporu na výstavbu, a nebude tak možné čerpat opakovaně. Každý občan by měl mít nárok na to, aby se jednou této podpory účastnil," řekl ředitel odboru Svazu českých a moravských bytových družstev Martin Hanák. Podle něj je v Česku v současnosti asi 700.000 družstevních bytů. Celkově je v ČR 4,37 milionu bytů, z toho 3,83 milionu trvale obydlených. Z těchto obydlených bytů připadá 2,16 milionu na bytové domy.

Podle generálního ředitele realitní společnosti Re/Max Jana Hrubého výrazná poptávka po pracovní síle v některých krajských městech zvyšuje také poptávku po nájemním bydlení, jehož obliba mírně roste.

"Rozhodli jsme se pro renesanci družstevního bydlení, která má v Československu dlouhou tradici. Už za první republiky byly poskytovány pozemky města nebo státu družstvům, a lidé si tak mohli levněji pořídit bydlení. Praha by poskytla pozemky a spoluzakládala s občany družstva, družstevní byty by pak byly až o 30 procent levnější než jiné byty běžně trhu. Mojí ambicí je, aby alespoň 500 takových bytů vzniklo každý rok,“ uvedla pražská radní Hana Kordová Marvanová (za STAN).

Podle analytika Trinity Bank Lukáše Kovandy má být družstevní bydlení s podporou státu nebo města doplňkovou variantou. "Jako klíčové vidím uvolnit podmínky pro novou výstavbu. Družstevní bydlení není samospasné, přesto může částečně stlačit ceny nemovitostí, nebo alespoň zpomalit jejich nárůst. Ovšem nečekejme, že Praha bude nějak levná," dodal Kovanda.

Podle údajů developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group prodejní ceny nových bytů v Praze na konci loňského roku meziročně vzrostly o 2,2 procenta na 107.877 korun za metr čtvereční. Tempo růstu sice v poslední době klesá, od poloviny roku 2015 však novostavby v hlavním městě zdražily téměř dvojnásobně.

Související

Bydlení, ilustrační foto

V Česku přibývá neobydlených bytů, zjistilo MMR. Jsou jich stovky tisíc

Od roku 2011 se počet dlouhodobě neobydlených bytů v bytových domech v Česku zvýšil o zhruba 40 % na 200 tisíc. Vyplývá to z nové studie Ministerstva pro místní rozvoj. Mezi důvody je také nevyhovující technický stav nemovitostí, resort proto zajistil z evropských zdrojů přes 8 miliard korun, které bude možné využít i na rekonstrukce. Prázdné byty má skrze pozitivní motivaci pomoci vrátit na trh také navrhovaný zákon o podpoře v bydlení.

Více souvisejících

Ministerstvo pro místní rozvoj Vláda ČR Bydlení

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy