Změna kandidáta na ministra zahraničí svědčí dle opozice o rozkladu vlády a ČSSD

Rychlá změna nominace nového ministra zahraničí i výběr náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka svědčí podle opozice o rozkladu vlády a ČSSD, ale také o personální vyprázdněnosti sociální demokracie. Lídři opozičních stran to uvedli na dotaz ČTK. Dění kolem MZV je podle opozičních politiků nedůstojné a snižuje důvěryhodnost celého ministerstva.

Předseda ČSSD Jan Hamáček před pondělním odvoláním Tomáše Petříčka z funkce šéfa diplomacie oznámil, že úřad povede dočasně sám a poté se do jeho čela vrátí Lubomír Zaorálek (všichni ČSSD). Poté, co Zaorálek dal přednost setrvání na ministerstvu kultury a k fungování diplomacie měl výhrady, navrhla sociální demokracie do čela diplomacie Kulhánka.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že změna nominace do 24 hodin svědčí o rozkladu vlády a současném stavu ČSSD. "Je to ale také neuvěřitelný hazard s českou zahraniční politikou. Prosazování zájmů ČR takovéto tahání kandidátů na ministra z klobouku určitě neslouží," konstatoval. Doplnil, že Kulhánka nezná, ale zaznamenal některé otazníky kolem jeho osoby v médiích.

Po Kulhánkově nástupu na ministerstvo vnitra média upozornila na jeho angažmá v čínské společnosti CEFC Europe. ODS kvůli tomu na twitteru napsala, že Kulhánek není pro ČR dobrou volbou. "Také budí pochybnosti jeho zkouška z ruštiny v Kyjevě, když působil na ministerstvu jako náměstek," uvedla strana.

Nový ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek není dobrá volba pro Českou republiku.V médiích se ale objevily znepokojující vazby na čínskou společnost CEFC a také budí pochybnosti jeho zkouška z ruštiny v Kyjevě, když působil na ministerstvu jako náměstek.

— ODS (@ODScz) April 13, 2021

Pirátský poslanec Jan Lipavský ČTK sdělil, že Kulhánka za vhodného kandidáta nepovažuje. "Skrze jeho minulost, která zahrnuje spolupráci s čínskou CEFC či spekulace o důvěryhodnosti jazykové zkoušky z ruského jazyka," uvedl.

Šéf SPD Tomio Okamura uvedl, že "šaráda ČSSD" kolem výběru nového ministra svědčí o mimořádné personální krizi a rozhádanosti ČSSD. Strana podle něj postrádá adekvátního kandidáta. "Na takto významný post ministra, který má vůči zahraničí reprezentovat celou republiku, nelze přece jmenovat člověka, jehož názory nikdo nezná a nikdy jsme ho ani neviděli," uvedl. Kritizuje i to, že premiér Andrej Babiš (ANO) k situaci mlčí, místo aby to odmítl.

Předseda KSČM Vojtěch Filip očekával jinou nominaci. "Ale počkám, zda bude návrh předseda vlády a prezident republiky akceptovat," uvedl. Babiš Rádiu Z řekl, že s Kulhánkem "nemá problém".

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové nynější "nedůstojná rošáda" přispívá pouze ke snížení důvěryhodnosti MZV. "Hájení zájmů Číny, komunistické totalitní země, je zřejmě hlavní kvalifikace, na niž dnešní sociální demokracie pod vedením Jana Hamáčka slyší," uvedla. Připomněla Hamáčkovo vysvětlení pro odvolání Petříčka, že ČSSD musí mluvit jedním hlasem. "Asi abychom jí rozuměli, musíme se naučit čínsky," uvedla. Příchylnost k nedemokratickým východním zemím podle ní nabírá na obrátkách a příští vláda to bude muset okamžitě napravit.

Předseda STAN Vít Rakušan míní, že nejen ANO, ale i ČSSD je personálně vyprázdněná. "Odvolat dobrého ministra a nominovat úředníka bez zkušeností jen dokazuje, že tato vláda je u konce s dechem," uvedl. MZV je přitom klíčovým resortem, který by měl být obsazen ne jen lidmi se zkušenostmi, ale především výraznou osobností s autoritou, dodal. "Musí umět odolat tlakům ze všech stran a udržet naši důstojnou zahraniční pozici bez poklonkování k autoritářským mocnostem," vysvětlil.

Související

Markéta Pekarová Adamová

Opozice se zastala ČNB. Ocenila nepolitické chování

Česká národní banka se podle opozičních politiků oslovených ČTK zachovala při dnešním zvýšení základní úrokové sazby o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta jako nezávislá instituce. Předseda Pirátů Ivan Bartoš, šéf lidovců Marian Jurečka i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v té souvislosti kritizují, že se rozhodnutí banky snažili ovlivnit premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).
Vláda ČR

Opoziční koalice apelují na vládu, aby uznávala protilátky

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) opět vyzvala vládu, aby začala u lidí zjišťovat hladinu protilátek na koronavirus. Zástupci stran to řekli na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně. Také koalice Pirátů a hnutí STAN apeluje na uznávání protilátek jako dokladu o bezinfekčnosti, což uvedla v dnešní tiskové zprávě.

Více souvisejících

opozice ministerstvo zahraničí ČSSD Vláda ČR Petr Fiala (ODS) Markéta Pekarová Adamová Vít Rakušan (STAN) Tomio Okamura

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 43 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy