Zvrat v kauze Čapí hnízdo: Členové imunitního výboru hodnotí situaci rozdílně

Členové sněmovního mandátového a imunitního výboru se dívají na poslední vývoj v kauze Čapí hnízdo rozdílně. Některé rozhodnutí státního zástupce překvapilo, jiné nikoli. Žalobce Jaroslav Šaroch změnil právní názor na případ, podle Deníku N rozhodl o zastavení stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v případu padesátimilionové evropské dotace.

Rozhodnutí zatím nebylo vydáno, bude se jím zabývat vedení Městského státního zastupitelství v Praze. Poslanci čekají na zdůvodnění.

Předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM) podotkl, že úloha výboru končí, když předkládá plénu doporučení, zda má poslance ke stíhání vydat, nebo. V případu Čapí hnízdo se tak stalo loni v lednu, od té se členové nemohou seznamovat s postupem trestního řízení. "Spis určitě doznal nějakého zvětšení, vyšetřování trvalo více než rok, takže se tam mohlo objevit cokoli," řekl Grospič.

Ve vztahu k tehdejším informacím ze spisu se podle něho nedá říci, že by byl verdikt překvapivý. "Je to jedna z možností, která se nabízela. Budu sám zvědavý na okolnosti, které zazní v odůvodnění," dodal předseda výboru.

Další členka Taťána Malá (ANO) jiný verdikt nečekala. "Jakmile jsem jako místopředsedkyně mandátového a imunitního výboru měla možnost si ten spis přečíst, bylo mi nad slunce jasné, že to takto musí dopadnout," napsala ČTK.

Naopak člena výboru, předsedu KDU-ČSL Marka Výborného změna názoru státního zástupce "do jisté míry překvapila". "Co ho vedlo k tomu přesvědčení, opravdu netuším," řekl ČTK. Když Výborný nahlížel před půldruhým rokem do spisu, nabyl prý značné pochyby o tom, že by Babišovo jednání bylo v souladu se zákonem, byť, jak uvedl, četl jen klíčové pasáže. "Pokud orgány činné v trestním řízení shledají, že konání nebylo protiprávní, žijeme v právním státu a musíme to respektovat," dodal.

Člen výboru za STAN Petr Gazdík uvedl, že i vzhledem k tomu, co stálo ve spisu, čeká na zdůvodnění verdiktu, který ho překvapil. Soudí, že Šaroch byl ve výboru přesvědčivý a měl všechny argumenty. "Z mého pohledu je to obrat a nevím, čím jej státní zástupce zdůvodní. Z mého pohledu měl v tomto případě takzvaně nabito," uvedl Gazdík.

Související

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Policie opět odložila reklamní větev kauzy Čapí hnízdo

Policie opět odložila reklamní větev kauzy Čapí hnízdo, ve které šlo o podezření z daňových úniků. Strážci zákona prošetřovali platby od firem z holdingu Agrofert za reklamu. Rozhodnutím se bude nyní zabývat dozorový státní zástupce. Poprvé pražské vrchní státní zastupitelství vrátilo kauzu policii. 

Více souvisejících

Čapí hnízdo Andrej Babiš Stanislav Grospič Taťána Malá (ANO) Marek Výborný (KDU-ČSL) Petr Gazdík Jaroslav Šaroch (žalobce)

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 18 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy