Cermat zvrtal maturitní úlohu z matematiky? Byly dvě možné odpovědi, tvrdí odborník

Při opravování maturitních testů z matematiky uznával Cermat letos na jaře u jedné z úloh i odpověď, kterou neuvedl v klíči správných řešení. Studenti tak mohli dostat bod za dvě varianty odpovědí. Podle konzultanta vzdělávací společnosti EDUin Oldřicha Botlíka byla příčinou chyba v zadání úlohy, Cermat s tím nesouhlasí. Podle tiského oddělení ministerstva školství měla úloha jediné správné řešení, a hodnotitelé se pouze rozhodli uznávat ho i v případě, že jeho součástí byla také chybná odpověď.

Nezávislá odborná komise ministerstva školství v květnu uvedla, že zadání maturitních testů bylo letos - na rozdíl od loňska - bezchybné. Podle Botlíka to ale není pravda, jelikož na jednu úlohu mohli maturanti odpovědět dvěma možnými způsoby, ačkoli v klíči správných řešení byl uveden jeden. Šlo o příklad, ve kterém byla daná velikost úhlu a studenti měli vypočítat velikost druhého úhlu, který se měl od prvního lišit. V zadání se hovořilo o dvou různých úhlech, nikoli o různých velikostech.

Podle Botlíka tak studenti mohli napsat jako správné řešení jak odlišnou velikost úhlu, tak stejnou velikost. Šlo by o dva odlišné úhly, které leží proti sobě.

Cermat trvá na tom, že úloha byla zadaná správně a jednoznačně, napsalo dnes ČTK ministerstvo školství. Nejde o úlohu s dvěma možnými odpověďmi, uvedl úřad. Příklad má podle něj jediné správné řešení, které se uvádí v klíči správných řešení, a to je velikost úhlu 248°. Tuto odpověď podle ministerstva nesměli studenti vynechat. Pokud kromě toho uvedli i velikost protilehlého úhlu, tedy 112°, hodnotitelé jim bod i v tomto případě uznali, nicméně pokud uvedli pouze protilehlý úhel, bod jim nezapočetli.

Ministerstvo připomnělo, že za správnost zadání úlohy se postavili ve svých vyjádřeních Eduard Fuchs z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně a bývalý předseda Jednoty českých matematiků a fyziků Josef Kubát, kteří jsou členy nezávislé komise ministerstva. Podle Fuchse svědčí tvrzení Botlíka, který je absolventem Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, o nepochopení školské matematiky.

Maturitní testy skládalo na začátku května zhruba 62.500 prvomaturantů. Test z matematiky dělalo 21,4 procenta z nich. Uspělo u něj 84,5 procenta maturantů, kteří si tento předmět vybrali. Bylo to meziročně o 6,3 procentního bodu víc.

Loni se v maturitních testech objevila chyba, kvůli které ministr školství Robert Plaga (ANO) odvolal bývalého ředitele Cermatu Jiřího Zíku z funkce. V jedné z otázek v češtině byly dvě možné správné odpovědi místo avizovaného jediného správného řešení. Cermat tak některým žákům musel vystavit nová vysvědčení a nové výpisy testů. Oprava pomohla 147 maturantům.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Letošní horší výsledky maturantů nerelativizujme. Ukazují na hlubší potíže

Po prohře českých reprezentantů se Švédském na Mistrovství světa v hokeji ve Finsku se v mojí „sociální bublině“ objevil názor, který mě zaujal, ale se kterým nesouhlasím, a navíc se mi hodí k tomuto komentáři o výsledcích maturit. Šlo o reakci na jeden text jednoho bulvárního deníku, který rozebíral neúspěch českých hráčů. A ta reakce? Prý proč kritizujeme hráče a trenéry, že se nedaří, když oni tam přece nejedou s tím, že chtějí schválně všechno prohrát, vždyť i hokej hrají lidé, kteří nejsou roboti, naprogramovaní na neustálé vyhrávání a úspěchy.
Robert Plaga

Upravená podoba maturit je konečná, dle Plagy přispěje k uplatnění absolventů

Upravená kompromisní podoba letošních maturit, která byla ve středu představena, je podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) konečnou verzí. Úřední maturita, kterou prosazoval premiér Andrej Babiš (ANO), by si vyžádala změnu zákona a zatím není na stole, řekl dnes ministr poslancům během debaty o podobě maturit a možnostech obnovení prezenční výuky na školách.

Více souvisejících

státní maturity cermat Školství ministerstvo školství

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 57 minutami

před 57 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy