Testy ke státním maturitám byly kvalitní, tvrdí CERMAT

Praha - Didaktické testy letošních státních maturit byly kvalitní, oznámil ve středu ředitel Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání (CERMAT) Pavel Zelený. Zpětná kontrola testů prý označila za defektní čtyři z celkového počtu 2 342 úloh.

Defektní úlohy se objevily v testech z ruského a českého jazyka (úloha pro žáky se speciálními podmínkami), zadání úlohy bylo podle Zeleného nejednoznačné. Chybné úlohy se objevily i v testech z němčiny a zeměpisu kvůli konstrukční a technické vadě. "V těchto případech za ně žáci obdrželi plné bodové ohodnocení, takže je vada v celkovém hodnocení nepoškodila," poznamenal Zelený.Zdůraznil, že právě od středy 29. června si může každý na stránkách www.novamaturita.cz všechny květnové didaktické testy prohlédnout. "Respektujeme rozhodnutí ministra školství Josefa Dobeše (VV) zveřejnit didaktické testy. CERMAT si za jejich vysokou kvalitou stojí a naši předmětoví odborníci jsou připraveni vést o jejich úrovni diskuzi s odborníky," řekl Zelený.Ke kritice znění testů z českého jazyka jejich metodička Jana Münzbergerová poznamenala, že úkolem maturanta bylo v možnostech odpovědí vybrat tu "nejsprávnější“. "Na výběr bylo několik možností, někdy jich bylo více správně. Řešitel však měl vybrat tu nejsprávnější," řekla.Zelený poznamenal, že příprava maturitních testů je náročná. Obsah testů je dán katalogy požadavků ke zkoušce a pedagogickými dokumenty. "Testy nesmí obsahovat učivo, které není obsažené v žádném vzdělávacím programu," zdůraznil ředitel CERMAT. Dalším východiskem pro tvorbu testu je pak prý jeho specifikace.Tzv. skládání testu sleduje i obsahové, tematické a genderové vyvážení. Test, stejně jako jeho jednotlivé úlohy, projde dvoukolovou expertní oponenturou. "Většina úloh prochází tzv. pretestem. Úlohy jsou testovány mezi 150 až 200 dětmi," dodal Zelený.Ředitel přiznal, že ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) dosud obdrželo 900 žádostí o přezkum výsledků maturitní zkoušky. Dalších 400 až 500 žádostí obdržely kraje.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Letošní horší výsledky maturantů nerelativizujme. Ukazují na hlubší potíže

Po prohře českých reprezentantů se Švédském na Mistrovství světa v hokeji ve Finsku se v mojí „sociální bublině“ objevil názor, který mě zaujal, ale se kterým nesouhlasím, a navíc se mi hodí k tomuto komentáři o výsledcích maturit. Šlo o reakci na jeden text jednoho bulvárního deníku, který rozebíral neúspěch českých hráčů. A ta reakce? Prý proč kritizujeme hráče a trenéry, že se nedaří, když oni tam přece nejedou s tím, že chtějí schválně všechno prohrát, vždyť i hokej hrají lidé, kteří nejsou roboti, naprogramovaní na neustálé vyhrávání a úspěchy.
Robert Plaga

Upravená podoba maturit je konečná, dle Plagy přispěje k uplatnění absolventů

Upravená kompromisní podoba letošních maturit, která byla ve středu představena, je podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) konečnou verzí. Úřední maturita, kterou prosazoval premiér Andrej Babiš (ANO), by si vyžádala změnu zákona a zatím není na stole, řekl dnes ministr poslancům během debaty o podobě maturit a možnostech obnovení prezenční výuky na školách.

Více souvisejících

státní maturity Školství

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 33 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy