V Česku je stále méně vysokoškoláků než ve vyspělých zemích

Praha - V Česku je méně vysokoškoláků, než v zemích OECD, nižší je i podíl studentů s maturitou, i těch, kteří pokračují ve studiu na univerzitě. Rozdíl v platech českého vysokoškoláka a středoškoláka je vyšší než v OECD,uvádí publikace EaG, kterou v úterý představil Ústav pro informace ve vzdělání.

Česká republika zaostává za zeměmi OECD v podílu středoškolských studentů, a počtu studentů, kteří pokračují po maturitě ve studiu na vysoké škole. V OECD průměrně maturuje 61%, resp. 56% v zemích EU (EU 19), které jsou členy OECD, populačního ročníku, v Česku je to jen 39%. K dalšímu studiu se v OECD rozhodne 63%, v EU19 55% a v ČR pouhých 37% populačního ročníku.

V ČR je nižší podíl lidí s vysokoškolským diplomem. V OECD je průměr 60%, v EU19 54%, v Česku je to 35% populace.

Publikace se věnuje i míře zaměstnanosti závislé na dosaženém vzdělání. Českých mužů s vysokoškolským vzděláním je zaměstnaných 91% (o procento víc než v zemích OECD a o dvě než v EU19), u mužů se středním vzděláním bez maturity je zaměstnanost 83%. Z údajů lze vyčíst, že u žen je míra zaměstnanosti obecně nižší, nicméně také závislá na dosaženém vzdělání.

Společně s dosaženým vzděláním rostou také příjmy, což potvrdily další údaje. Muži s vysokoškolským vzděláním vydělávají v zemích OECD o 56% více, než muži se středním vzděláním, v České republice tento rozdíl činí 92%.

V OECD činí výdaje na vzdělání 6,1% a v zemích EU19 5,5%, u nás je to pouze 4,8% HDP. Země OECD vydají na vzdělání v průměru 13,3% veřejných výdajů, země EU19 12,2% a ČR 10,1%.

Ve věkové kategorii 7-8 let stráví české děti skoro o 100 hodin čistého času ve škole méně, a ve věkové kategorii 15 let už však o zhruba 100 hodin více, než státy OECD a EU19.

Platy učitelů jsou na úrovni asi o čtvrtinu nižší než v OECD, výdaje na studenta jsou u nás nižší zhruba o třetinu.

Publikaci Education at a Glance (EaG) od roku 1996 vydává každoročně Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD). Vzniká na základě spolupráce expertů a institucí zapojených do programu INES (Indicators of Education Systems - Systém ukazatelů školských systémů) a sekretariátu OECD.

Stručný výtah z EaG v češtině vydává již po sedmé Ústav pro informace ve vzdělávání - příspěvková organizace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) - pod názvem České školství v mezinárodním srovnání - Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance. Stejně jako v minulých letech je publikace rozčleněna do čtyř kapitol, z nich ve všech jsou uvedeny ukazatele také za Českou republiku. Údaje publikované v letošním roce jsou za rok 2007, informace o finančních výdajích pak za rok 2006.

Související

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Více souvisejících

Školství

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 2 hodinami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 4 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy