Učitelé a odměny za přesčasy? Opět změna!

Praha - Lepší odměňování přesčasů učitelů na školách nebo změnu v oblasti získávání akreditací přináší novela zákona o pedagogických pracovnících, kterou ve středu poslanci přijali v senátním znění. Senátoři k původní normě, která podle nich byla plná technických chyb, přijali příslušné legislativní změny.

"Ministerstvo školství podporuje senátní pozměňovací návrhy, a to i ústy dnes jmenovaného nového ministra," řekla ve středu za předkladatele vicepremiérka vlády Karolína Peake.Přestože k obsahu normy neměl Senát výhrady, zákon do sněmovny vrátil, byl prý plný technických chyb. "Jedná se o 11 pozměňovacích návrhů, které zpřesňují ten návrh původní," vysvětlil v diskusi senátor Marcel Chládek (ČSSD).Pro normu v senátním znění nakonec hlasovalo 156 poslanců, proti se nepostavil žádný.Předloha má například přinést větší prostupnost mezi některými kategoriemi pedagogických pracovníků, akreditací nebo lepší odměňování přesčasových hodin. Autoři si od návrhu slibují, že díky sjednocení problematiky na všech školách se ušetří a ředitelé budou moci prostředky využít v ocenění učitelů v nadtarifních složkách platu. "Současná úprava zákona, která se týká odměňování přesčasů, není srozumitelná a jednotlivé školy se liší ve výši finančního odhodnocení," odůvodnil již dříve potřebu novely Michal Trunda z ministerstva školství a dodal, že ředitelé škol tento nedostatek velmi často kritizovali.Materiál rovněž zpřesňuje ustanovení zákona týkající se akreditací vzdělávacích institucí a vzdělávacích programů. Současná praxe je taková, že pokud akreditační komise nedoporučí program k akreditaci, ministerstvo nemá možnost tuto záležitost po věcné stránce přezkoumat. Pokud novela vejde v platnost, rezort školství bude mít nově pravomoc rozhodnutí akreditační komise přehodnotit a případně zvrátit ve prospěch žadatele.Návrh také počítá s rozšířením kvalifikace v rámci pedagogických fakult. V praxi by měl učitel, jenž si chce rozšířit aprobaci, kontaktovat jednu z pedagogických fakult. Doplňování vzdělání by podle návrhu neurčovala doba studia, ale počet kreditů. Ty stanoví vyhláška a zájemce o rozšíření kvalifikace si do nich bude moci započítat například i část z odučených hodin.

Související

Ilustrační fotografie

Policistům nařídit a nezaplatit přesčasy? Prošetří ústavní soud

Brno - Ústavní soud v úterý rozhodne, zda je možné policistům nařídit ročně 150 přesčasových hodin, aniž by jim za ně zaměstnavatel poskytl náhradní volno nebo odpovídající mzdu. Soudci se kauzou týkající se ozbrojených složek státu zabývají na popud skupiny 45 poslanců parlamentu, zjistil Mediafax.
Ilustrační fotografie

Placené přesčasy končí? ANO, díky Drábkovi

Praha - Práce přesčas už nebude placená tak jako dosud. Se změnou počítá novela zákoníku práce ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). V ní navrhuje, aby se odměna zahrnula do běžné mzdy, takže zaměstnanec nově nemusí dostat ani příplatek ani náhradní volno. Informuje o tom Aktuálně.cz.

Více souvisejících

přesčasy

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Aktualizováno před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy