Placené přesčasy končí? ANO, díky Drábkovi

Praha - Práce přesčas už nebude placená tak jako dosud. Se změnou počítá novela zákoníku práce ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). V ní navrhuje, aby se odměna zahrnula do běžné mzdy, takže zaměstnanec nově nemusí dostat ani příplatek ani náhradní volno. Informuje o tom Aktuálně.cz.

Podle novely, která prošla vládou a míří do Poslanecké sněmovny, už zaměstnanci nebudou muset dostávat speciální 25% příplatek za práci přesčas. A zaměstnavatel jim za ni nebude muset dávat ani náhradní volno.K tomu nebude mít zaměstnanec nárok ani na dosud povinný 10procentní příplatek za víkendovou nebo noční práci. Podle novely bude záležet na dohodě firmy a zaměstnance, příplatek nebude určen zákonem. A to se nelíbí zejména odborům, kteří varují před zneužíváním zaměstnanců v době krize.Odbory versus ministrDrábkův plán se vrací ke stavu, který zde panoval do roku 2006. Pak nastala změna, ale podle Drábkova Ministerstva práce a sociálních věcí je současný stav složitější. Proto chce zaměstnavatelům zjednodušit práci. Zároveň však slibuje, že zaměstnanci na tom tratit nebudou - vše budou mít pojištěno smlouvou. Odbory jsou jiného názoru."Možnost sjednávání mzdy již s přihlédnutím k případné práci přesčas byla od roku 2007 zrušena především z toho důvodu, že její uplatňování bylo spojeno se značnými komplikacemi," cituje Aktuálně.cz Víta Samka z právního oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů.Odboráři namítají, že i když tehdy byla zvýšena mzda, aby měl zaměstnanec práci přesčas kompenzovanou, zvýšením se stejně nedosahovalo takové částky, na jakou dosáhne 25% příplatkem. Navíc podle Samka ministerstvo současným krokem hodlá stejně jako v minulosti znovu porušovat úmluvu Mezinárodní organizace práce."Tím se prakticky připouštělo porušování úmluvy Mezinárodní organizace práce z roku 1919, omezující pracovní dobu v průmyslových podnicích na osm hodin denně a čtyřicet osm hodin týdně, podle které odměna za práci přesčas nesmí činit méně než obvyklá sazba zvýšená o jednu čtvrtinu," dodal podle serveru Samek.Příplatek bude v běžné mzdě. SnadChystaná změna se má dotknout pouze zaměstnanců v podnikatelské sféře, nikoliv státních. Státní budou mít dál nárok na příplatky 25 % mzdy za přesčas, 10 procent za práci o víkendu či v noci i na náhradní volno.V současnosti má zaměstnanec nárok na příplatek ve výše uvedené výši ke svému průměrnému platu, případně mu zaměstnavatel musí dát náhradní volno. Vedoucí pracovníci se mohou už dnes se zaměstnavatelem předem dohodnout, aby v jejich mzdě byla rovnou zahrnuta určitá částka za přesčasy. Ale platí to jen do 150 hodin za rok.Jak informuje Aktuálně.cz, od roku 2012 by mohli mít všichni pracovníci bez rozdílu zahrnutou práci přesčas do své obvyklé mzdy. Limit bude opět maximálně 150 hodin za rok, u vedoucích se může zvýšit až na 416 hodin ročně, pokud si to budou přát.Na této změně se však musejí spolu výslovně dohodnout a zanést ji do smlouvy. Pokud ano, budou zaměstnanci dostávat 25% příplatek pouze tehdy, když překročí limit 150 hodin. To se ale smí stát jen s jejich svolením.Pravidla pro to, kdy může zaměstnavatel požadovat, aby zaměstnanec pracoval přesčas, budou stejná jako dosud. Musí se vždy jednat o vážné provozní důvody a musí jít nanejvýš o 8 hodin týdně, a tedy 150 ročně.

Související

Soud, ilustrační foto

Šiška osvobozen v kauze firmy Atos. Mohl jen hučet do Drábka, řekla soudkyně

Soud dnes zprostil někdejšího prvního náměstka ministerstva práce Vladimíra Šišku i bývalé šéfy IT odboru Milana Hojera a René Pitáka obžaloby v kauze zneužití pravomoci ve prospěch firmy Atos. Obžaloba mužům vytýkala, že společnosti zadali zakázku bez výběrového řízení. Soudkyně se jich zastala s tím, že tehdejší vláda Petra Nečase (ODS) rozdala úkoly v takových termínech, které reálně nešly zvládnout. Verdikt není pravomocný.
Jaromír Drábek /TOP 09/

Žalobce zrušil stíhání exministra Drábka

Praha - Státní zástupce zrušil stíhání bývalého ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) a jeho náměstka Vladimíra Šišky z přípravy dotačního podvodu a zneužití pravomoci při transformaci Fondu dalšího vzdělávání (FDV). Podle Šiškova obhájce Tomáše Sokola to znamená definitivní konec kauzy, v níž byli obviněni celkem tři lidé. Informuje o tom Ekonomický deník. Šiška byl trestně stíhán v několika dalších kauzách, loni mu odvolací soud snížil trest za zmanipulování zakázky na výplatu dávek na čtyři roky vězení.

Více souvisejících

Jaromír Drábek přesčasy

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy