Jsou Češi národ hlupáků? Podívejte se na nové zjištění OECD

Praha - Matematické dovednosti dospělých Čechů jsou ve srovnání s jinými zeměmi Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) nadprůměrné, čtenářská a počítačová gramotnost je ale průměrná. Ukázal to dnes zveřejněný průzkum provedený v letech 2011 a 2012 ve 24 zemích OECD. Nejlépe v testech dopadly skandinávské země. Ukázalo se ale, že jen velmi nízké znalosti čtení, psaní a počítání má v průměru každý pátý občan Evropské unie.

V numerické gramotnosti skončila Česká republika na devátém místě, což ji podle dosažených bodů zařadilo nad průměr zemí OECD. Srovnatelně je na tom třeba Rakousko nebo Slovensko. Ve čtenářské gramotnosti skončili Češi taktéž na deváté příčce, v celkovém souhrnu je to výsledek odpovídající průměru vyspělých zemí. V porovnání s podobným testování před 15 lety se čtenářské dovednosti Čechů téměř nezměnily. Relativně nejhorší byly výsledky v dovednostech nazvaných řešení problémů v prostředí informačních technologií. Češi byli na 13. místě, což je stále ještě průměr.

Do testování se zapojili lidé ve věku 16 až 65 let. "Výzkum PIAAC zároveň potvrdil relativně silnou a rostoucí závislost vědomostí českých dospělých na jejich rodinném zázemí," upozornil náměstek ministra školství Jindřich Fryč. Kvůli tomu se podle něho musí školství ještě více zaměřit na nastavení rovných podmínek ve vzdělávání pro všechny skupiny žáků včetně znevýhodněných.

Ve většině zemí včetně Česka dosahovali nejlepších výsledků lidé ve věku 25 až 34 let, nejhůř na tom byli naopak lidé starší 55 let. Velmi výrazný byl tento generační rozdíl například v Belgii, Španělsku, Francii a Finsku. V porovnání se seniory z ostatních zemí byli ale Češi nadprůměrní. Muži měli celkově o něco lepší výsledky než ženy.

Podle Jany Strakové, která výzkum v Česku organizovala, jsou dobrou zprávou také slušné výsledky mladých Čechů ve věku 16 až 24 let. Dřívější průzkum PISA totiž ukazoval na zhoršování znalostí právě u mladých lidí.

Matematika nepatří zrovna k nejoblíbenějším školním předmětům. Profesor Jiří Neustupa z Matematického ústavu Akademie věd ČR poskytl rozhovor serveru sciencecafe.cz.

Pane profesore, proč mnoho lidí nemá matematiku rádo?Někdy mi připadá, že patří k dobrému tónu říkat: „Já jsem matematiku nikdy neuměl, a kdyby byla tenkrát povinná, vůbec bych neodmaturoval. Proč se ji mám učit, zatím jsem ji nikdy nepotřeboval." Taková vyjádření jsou poměrně častá, především u umělců, novinářů nebo politiků. Mnohokrát jsem slyšel, že je matematika těžká, že je to zbytečné a proč se vůbec učí.

V čem tkví ona nechuť k matematice?Možná v tom, že na začátku je třeba vynaložit množství dřiny a vypěstovat si dril. Příklad z jiné oblasti: je úžasné, když někdo umí skvěle hrát na housle. Slyšet hrát houslového virtuosa bývá velký zážitek. Ale aby se začátečník stal špičkovým houslistou, musí zvládnout základní techniku a neustále se zdokonalovat. Ty úžasné skladby si zahraje až po letech dřiny. S matematikou je to podobné.

Nejdříve se musíte naučit základní techniku a pak se stále zdokonalovat. Myslím, že tahle prvotní část nebaví ani houslistu, ani toho, kdo se učí matematiku. Koho by například bavila úprava zlomků. Ale je to právě ta technika, kterou musíte zvládnout, abyste později mohl řešit mnohem zajímavější problémy.

Čemu konkrétně se věnujete vy?Můj obor by se dal nazvat aplikace matematické analýzy. Pracuji v matematickém ústavu v oddělení evolučních diferenciálních rovnic. Konkrétně se zabývám hlavně parciálními diferenciálními rovnicemi, kde neznámými jsou funkce, a rovnice obsahují derivace těchto funkcí podle různých proměnných. Často se jim také říká rovnice matematické fyziky, protože se do matematiky dostaly právě prostřednictvím fyziky.

Tyto rovnice popisují mnoho stavů a procesů v přírodě, tedy z prostředí reálného světa. Parciální diferenciální rovnice většinou modelují procesy a stavy tzv. kontinua, tedy spojitého prostředí. Můžete jimi popisovat chování různých polí, gravitačního, elektromagnetického, vlny v těchto polích nebo proudění tekutin. Následným zkoumáním rovnic, užitím často velmi abstraktních metod, je možné získat mnoho zajímavých a užitečných informací.

Související

Peníze, ilustrační fotografie.

Česko čeká mírná recese a vysoká inflace, stojí ve zprávě OECD

Česko letos čeká mírná recese, hrubý domácí produkt (HDP) klesne o 0,1 procenta a země se bude potýkat s vysokou inflací, která bude činit 13 procent. Uvádí to zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), kterou dnes představili premiér Petr Fiala (ODS) a generální tajemník OECD Mathias Cormann na tiskové konferenci v Praze. 
Ministerstvo financí

Česko mělo v roce 2021 nejvyšší povinné odvody ze zemí OECD

Česko mělo v roce 2021 nejvyšší odvody na sociální a zdravotní pojištění ze zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Zároveň ale byla složená daňová kvóta, kterou tvoří daňové zatížení společně s povinnými odvody, pod průměrem OECD. Uvádí to aktuální brožura ministerstva financí Státní rozpočet v kostce, jejímž cílem je přiblížit problematiku státního rozpočtu široké veřejnosti.

Více souvisejících

oecd Školství češi

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Povodně

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

před 7 hodinami

před 13 hodinami

včera

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

Češi slaví druhou výhru. K obratu proti tvrdým Norům zavelel jubilant Červenka, jenž vyrovnal Jágra

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

včera

včera

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

včera

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

včera

včera

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

včera

včera

včera

včera

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

včera

MS v ledním hokeji 2024: Policie odhalila stovky falešných vstupenek

Během prvního dne hokejového šampionátu policisté v Praze zaznamenali přibližně 200 případů falešných nebo přeprodaných lístků.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy