Renč se omluvil Němcovi za "hloupého staříka". Vzápětí přišel nový útok

Praha - Režisér Filip Renč se v otevřeném dopise omluvil svému kolegovi Janu Němcovi za svá slova, která na jeho adresu pronesl poté, co Němec vrátil svou medaili za zásluhy. Renč sice vzal slova o "zapšklém staříkovi" zpět, nicméně další kritiku si neodpustil.

Renč obdržel od prezidenta Miloše Zemana 28. října medaili Za zásluhy. Němec následně vrátil medaili Za zásluhy II. stupně, kterou převzal v roce 2002 od tehdejšího prezidenta Václava Havla.

Nyní ho požádal, aby za tyto výrazy přijal omluvu. "Zajisté si nemyslím, že jste hlupák nebo zapšklý stařík. Vážím si Vás a při studiích na FAMU jsme pozorně analyzovali Vaše filmy i názory," uvedl Renč v dopise, který má ČTK k dispozici. Neuvážené výroky prý použil v mediální štvanici, která se na oceněné strhla.

"Mrzí mě však též, že jste tak teatrálně a uražen vrátil na Hradě za přítomnosti dostatečného počtu médií svoje vyznamenání od bývalého prezidenta Havla," píše Renč zároveň.

Psali jsme:
Renč označil takto Němce kvůli vrácení vyznamenání: Zapšklý, hloupý stařík
 

"Tím jste, podle mého názoru, dal najevo, že máme na Hradě 'protekci' a žádné umělecké výsledky hodné ocenění za námi nejsou," pokračuje Renč. "Ale Vy jste byl také sympatizant - dovolím si říct , že i přítel - pana Havla. Tak v čem je mezi námi rozdíl? Prezidenti oceňují asi umělce, které mají osobně v oblibě, ale za kterými je logicky zároveň kus práce a dílčí úspěchy," dodal s tím, že existují desítky lidí, kteří by si medaili zasloužili více.

"Osobně se domnívám, že státní vyznamenání by měli dostat spíš neznámí lidé, kteří ve svých nemedializovaných oborech něčeho výrazného docílili, než umělci. Umělecké ceny budou vždy rozporuplné, subjektivní a do jisté míry nespravedlivé," napsal Renč. "Já svoje vyznamenání od prezidenta republiky vrátit nehodlám. Je to pro mne významné ocenění," dodal.

Související

Filip Renč, režisér filmu Lída Baarová.

Režisér Renč zklamaný z politiky: Zeman mě potrestal

Režisér Filip Renč během první prezidentské volby v roce 2013 podpořil Miloše Zemana, kterému natočil volební spot. Zeman jej později obdaroval státním vyznamenáním. Renč v rozhovoru pro Reflex.cz uvedl, že jej tím spíše poškodil. Podle něj by státní vyznamenání za kultury neměl rozdávat. Režisér přizná, že se mu nelíbí proruská prezidentova politika a tvrdí, že v české politické scéně chybí hodnoty zesnulého prezidenta Václava Havla.

Více souvisejících

Filip Renč státní vyznamenání

Aktuálně se děje

před 43 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy