Praha - Restaurace se v posledních několika letech stále častěji vrací k tradiční české kuchyni. Trend objevování zahraničních jídel patrný v devadesátých letech minulého století tak začínají opět nahrazovat pokrmy z jídelníčku našich prababiček.
Renesance české kuchyně podle prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů Miroslava Kubce začala po roce 2005, kdy se kuchaři a školy, které budoucí kuchaře vzdělávají, začaly tímto trendem zabývat.
"Připomíná se základ české kuchyně, kterým jsou především omáčky, ze základních potravin pak především brambory, které se zde všude pěstovaly," uvedl. Podle něj je v Česku řada surovin, které snesou srovnání se zahraničními delikatesami.
Budoucí kuchaři se tak nyní učí, že prémiová gastronomie nemusí být postavená jen na mořských rybách z dovozu, ale i na surovinách pocházejících z Česka. Podle Kubce jde například o domácí těstoviny, které prý třeba Italové neumí udělat. "Naše klasická těstovina, kterou dělaly naše babičky, je 13 vajíček na kilo mouky. Z toho jsou pak skvělé těstoviny, flíčky, domácí nudle do polévky," doplnil Kubec.
Jiná situace je u masa, které bývá převážně z dovozu a v běžné restauraci se prý už s českým masem zákazník téměř nesetká. "Tuzemští výrobci jsou málo konkurenceschopní a restaurace hledí především na cenu a kvalitu a místo původu už je tolik nezajímá," řekl ředitel nákupu tuzemské divize dodavatelské společnosti Bidvest Foodservice Jan Valečka. Pokud restaurace inzerují, že maso pochází z tuzemských farem, může jít pouze o iluzi, protože původ se velice těžko prokazuje, tvrdí.
Související
Ukrajinské bary vyškrtávají v Česku populární nápoj. Jeho výrobce dál podniká v Rusku
Restaurace chtějí, aby vláda platila za zařazení do michelinského průvodce. Stát by podpořil celou ekonomiku, míní Pohlreich
Aktuálně se děje
včera
Německá policie varuje před mafií z Nizozemska. Neváhá vraždit ani novináře
Aktualizováno včera
Harrisová má základní předpoklad pro funkci prezidenta. Jde o zdraví
včera
Jablka, nejoblíbenější ovoce našich předků
včera
Navalnyj vtipkoval o tom, že ho Putin nechá zabít, ukazují memoáry
včera
Slovensko si připomíná tragickou střelbu v Bratislavě. Pellegrini vidí jedinou cestu
včera
Úpadek amerického vlivu. Je ohrožena pozice nejmocnější země světa?
včera
U vlády neobstál. "Neúnosný" návrh růstu platů v politice se ještě bude řešit
včera
Rok starý debakl se neopakoval. Češi podali nejlepší výkon pod Haškem a vyhráli nad Albánií
včera
Harrisová se chystá poukázat na rozdíl mezi sebou a Trumpem
včera
Větrné počasí poškádlí Česko, rozšíří se téměř na celé území
včera
Rusové se neštítí ničeho. Už zase oslavují sovětského diktátora Stalina
včera
Zítko už není ve vazbě. Soud s ním ale pokračuje
včera
Číná překonává Rusko ve všem. Až na jednu oblast, upozorňuje expert pro EZ
včera
Největší záhada Everestu ožívá. Povedl se velký objev
včera
Jak vidět kometu na obloze? Astronomové radí, co (ne)dělat
včera
Policie popsala pátrání po střelci, který u Plzně zasáhl nezletilou
včera
Počasí na příští týden: Teplo skončilo, teploty budou klesat
11. října 2024 21:48
Letadla i vojáci. Trumpa bude před volbami hlídat armáda
11. října 2024 20:21
Počasí bude stále horší? Nedávné povodně byly podle vědců jen začátek
11. října 2024 19:21
Hizballáh má nové velení. Chystá se na specifický druh války
Hnutí Hizballáh, podporované Íránem, se podle informací dvou anonymních zdrojů připravuje na dlouhou opotřebovací válku na jihu Libanonu a má nové velení. Navzdory izraelským útokům si stále uchovává značné zásoby zbraní, včetně přesných raket, které dosud nepoužilo, uvedla agentura Reuters.
Zdroj: Libor Novák