Syrská rodina přijela s nemocným dítětem do ČR, pak utekla do Německa

Praha - Jedna ze tří syrských rodin, které dostaly v Česku azyl, aby se jejich nemocné děti mohly léčit v pražské motolské nemocnici, odešla do Německa. Pokračovala tam záhy po svém říjnovém příletu.

České televizi (ČT) to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a ČTK potvrdil ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík. Syřané patří do skupiny 400 uprchlíků z táborů na Blízkém východě, které chce ČR přijmout v rámci přesídlovacího programu.

Tři nemocné syrské děti s rodinami z jordánského uprchlického tábora v Zatárí přiletěly do Česka v polovině října v rámci programu MEDEVAC. Jedno z dětí trpí svalovou dystrofií, druhé srdeční poruchou a třetí, devítiletá holčička, se potýká s následky těžkých popálenin.

"Rozhodli se odejít do Spolkové republiky Německo. My je nemůžeme přesvědčovat, že jim chceme pomoct za každou cenu. Byla jim nabídnuta pomocná ruka a oni ji odmítli," řekl Chovanec.

Ministr zdůraznil, že na přijímání dalších rodin v rámci programu MEDEVAC se nic nemění. Do Česka mají dorazit ještě další Syřané, celkem 21 lidí, více než polovina z nich jsou děti.

"To, že jedna ze tří syrských rodin, kterým jsme zajistili azyl a léčbu dětí, odešla hned do Německa, signalizuje, že kvóty fungovat nebudou," komentoval situaci premiér Sobotka na sociální síti Twitter. Kvóty rozdělující uprchlíky, kteří přišli do Evropy, mezi unijní země prosazuje Evropská komise. Česká vláda je proti kvótám, při rozhodování o nich byla ale přehlasována.

Ředitel motolské nemocnice pro ČTK potvrdil, že syrská rodina s jedním dítětem odjela, a to beze slova vysvětlení. V Německu žijí podle jeho informací ve stanu.

Související

Izraelská armáda

Izraelské manévry v Libanonu pokračují. V ohrožení je čtvrtina území

Izraelská armáda zesiluje operace v jižním Libanonu, kde se k dosavadnímu vojsku připojila nová divize. Současně izraelské nálety zasáhly oblast u íránského velvyslanectví v syrském Damašku. Konflikt s hnutím Hizballáh stále eskaluje, izraelská protivzdušná obrana čelí stovkám raket. Izrael nadále hlásí zásahy členů vedení této teroristické organizace.

Více souvisejících

Sýrie uprchlíci

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 43 minutami

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin nastínil svou vizi ideálního světa

Ruský prezident Vladimir Putin se v pátek setkal s íránským prezidentem Masoudem Pezeškijánem v hlavním městě Turkmenistánu, Ašchabadu, během regionálního summitu. Šlo o jejich první setkání, při kterém diskutovali o bilaterálních vztazích a situaci na Blízkém východě.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ruská armáda

Rusko decimuje ukrajinské přístavy. Útočí na jeden za druhým

Rusko za poslední tři měsíce provedlo téměř 60 útoků na ukrajinskou přístavní infrastrukturu, přičemž při nich zahynulo 79 civilistů. O těchto útocích informoval místopředseda ukrajinské vlády Olexij Kuleba s tím, že jejich intenzita stále narůstá. Cílem ruských útoků je podle Kuleby zejména oslabení exportního potenciálu Ukrajiny a záměrné vyvolání potravinové krize v částech světa, které jsou závislé na ukrajinských dodávkách obilí.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj na návštěvě ve Vatikánu u papeže Františka

Zelenskyj v rámci turné po Evropa přijel do Vatikánu. Setkal se s papežem

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v pátek Vatikán, kde jednal s papežem Františkem. Setkání je součástí jeho evropského turné, během kterého se snaží zajistit finanční a vojenskou podporu pro Ukrajinu před blížící se zimou. Zelenskyj v posledních dnech navštívil také Británii, Francii, Itálii a plánuje cestu do Německa. Uvedl to server Ukrainska pravda.

před 3 hodinami

Moře, ilustrační foto

Drogové kartely, motorkářské gangy. Svět čelí novému problému, ostrovy se mění v doupě zločinu

Ostrovní země v Tichém oceánu čelí rostoucímu riziku, že se stanou základnami pro mezinárodní zločinecké gangy. Toto varování zaznělo ve zprávě Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC), která byla zveřejněna v pátek. Podle ní region už nyní slouží jako útočiště pro drogové kartely z Ameriky, motorkářské gangy z Austrálie a Nového Zélandu a asijské zločinecké skupiny.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Hurikán Milton zasáhl Floridu

Počet obětí hurikánu Milton roste

Hurikán Milton, který zasáhl americký stát Florida, si již vyžádal nejméně deset obětí, uvedl ministr pro vnitřní bezpečnost USA Alejandro Mayorkas během čtvrteční tiskové konference. Také varoval před šířením dezinformací, které komplikují poskytování pomoci obyvatelům zasaženým katastrofou.

před 8 hodinami

včera

Trest smrti

Desátý říjen je Světový den proti trestu smrti. Jak se u nás vykonával a kdy byl zrušen?

Desátý říjen je Světovým dnem proti trestu smrti, který se snaží upozornit na problémy spojené s touto formou trestu. Jedná se například o možné popravy nevinných lidí či nezletilých. Dle mnohých názorů nemá trest smrti v moderním světě své místo. Jaká je historie trestu smrti v našich zemích? Poslední poprava u nás byla vykonána před 35 lety, trest smrti byl zrušen teprve roku 1990. 

včera

Petr Nedvěd

Hokejový svaz vybral nástupce Petra Nedvěda. Generálním manažerem národního týmu je Šlégr

Měsíc před vstupem do nové sezóny se může český hokejový národní tým zase pyšnit úplným realizačním týmem. Ten byl neúplný od září, kdy nečekaně oznámil svůj konec z osobních důvodů ve funkci generálního manažera Petr Nedvěd. Nyní Český svaz ledního hokeje oznámil, že jeho nástupcem bude držitel zlaté olympijské medaile, zlata z mistrovství světa a Stanley Cupu Jiří Šlégr. Je tak po čtvrtečním dni také jasné, že nebude u národního týmu pokračovat Nedvědův asistent Martin Havlát. 

včera

včera

5 mrtvých, zničené domy, miliony lidí bez proudu. Hurikán Milton se prohnal Floridou

Ve středu zasáhla oblast St. Lucie v americkém státě Florida série ničivých tornád, které si vyžádaly životy nejméně čtyř lidí. Tornáda řádila ještě před příchodem hurikánu Milton, který se k pevnině teprve blížil. Celkem si řádění počasí vyžádalo pět mrtvých.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy