Savčenková je kreatura, individuum s fašistickými symboly, napsal exministr vnitra. A schytal to i Sobotka

Praha – Čeští politici se napříč politickým spektrem převážně shodnou na postoji ke kauze ukrajinské pilotky a poslankyně Nadi Savčenkové. Přesto se najdou tací, kteří se k výzvám za její propuštění připojit nehodlají. Kromě komunistů, kteří vetovali návrh TOP 09, podle kterého by čeští poslanci přidali podpis pod dopis polských a ukrajinských intelektuálů evropským lídrům, aby se zasadili o propuštění Savčenkové, se proti propuštění Ukrajinky staví například i někdejší ministr vnitra Martin Pecina.

K propuštění Savčenkové vyzval například šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek, který její případ označil za „odporný a prefabrikovaný". Potvrdil také, že by Česká republika podpořila případné návrhy na rozšíření sankcí EU na ty občany Ruska, kteří se podílejí na perzekuci. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek pak kvůli pilotce napsal dopis přímo ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. Plánoval jej poslat prostřednictvím velvyslanectví.

Téma Savčenkové přednesl na posledním summitu EU také premiér Bohuslav Sobotka. Uvedl, že navrhl do závěrů summitu zařadit formulaci, kterou by se prezidenti a premiéři osmadvacítky postavili nejen za Savčenkovou, ale především za naplnění principu z minských mírových dohod o výměně zajatců a propuštění nelegálně zadržovaných osob. „Ta formulace bohužel narazila na odpor některých členských zemí, jiné ji podpořily," poznamenal Sobotka. Podle médií se takto postavená věc nelíbila Německu a Francii.

Naprosto opačně ale vidí situaci právě někdejší ministr vnitra Pecina. „Já jen doufám, že to co se píše je to jen další fáma. Pokud je to pravda, pak je to docela hrozné. Pokud se náš premiér zastává toho individua, pak je mi z toho fakt smutno," okomentoval Sobotkovy snahy exministr.

Na svém facebookovém profilu sdílel také rozhovor magazínu Týden s Jiřím Dienstbierem, ve kterém mimo jiné uvedl, že prezident Miloš Zeman pomáhá vytvořit podhoubí pro fašizaci. „To je moc pěkné prohlášení. A náš pan premiér tento týden žádá o propuštění ženské, která chodí k soudu s fašistickými symboly na triku. Fašizaci podporuje ten, kdo podporuje fašisty pane ministře. Ne ten, kdo mluví pravdu. Pravda k fašizaci nikdy nevedla a nepovede," komentoval exministr rozhovor.

Před nedávnem Pecina také zveřejnil video, na kterém Savčenková u soudu skrze mříže dělá vulgární gesta. „Já bych byl moc rád, kdyby se k tomuto videu vyjádřili všichni ti, kteří vyzývají k propuštění této osoby. Jestli podobné kreatury budeme považovat za politické vězně Putinova režimu, pak Bůh s námi. To jak se toto individuum chová asi neobkecají ani všichni obránci lidských práv co jich v Česku máme..." dodal k tématu propuštění Savčevkové.

Související

Naděžda Savčenková navštívila Prahu (12. ledna 2017)

Savčenková utržila zdrcující porážku, ve volbách získala jen osm hlasů

Drtivou ránu politické kariéře bývalé armádní důstojnice a někdejší vězeňkyně v Rusku Nadije Savčenkové zasadily nedávné parlamentní volby, v nichž kontroverzní ukrajinská politička jako nezávislá kandidovala v Doněcké oblasti na východě země. Do parlamentu se nejen nedostala, ale její kandidaturu podpořilo pouhých osm voličů. Vyplývá to z protokolů o volebních výsledcích.
Naděžda Savčenková

Savčenková byla propuštěna z vazby. Neuteču, slibuje kontroverzní politička

Kontroverzní ukrajinská politička, bývalá armádní důstojnice a někdejší vězeňkyně v Rusku Nadija Savčenková vyšla v Ukrajině na svobodu, protože jí v noci na dnešek skončila vyšetřovací vazba, která nebyla prodloužena. Oznámila to agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na příslušné rozhodnutí soudu. Generální prokurátor Jurij Lucenko označil propuštění Savčenkové za signál, že ukrajinská justice je "těžce nemocná", a připomněl, že obvinění poslankyně nebyla zrušena.

Více souvisejících

Naděžda Savčenková (ukrajinská pilotka) Martin Pecina Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 5 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

Náhle zemřela herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let

Českou hereckou obec zasáhla během prvního květnového víkendu velmi smutná zpráva. Ve věku 59 let zemřela známá herečka Simona Postlerová. O jejím úmrtí informoval Nadační fond Dvojka srdcem na sociální síti. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy