Duka vzpomíná na Havla: Zasvětil život záchraně naší svobody

Praha - Pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka dnes zavzpomínal na bývalého prezidenta Václava Havla, od jehož úmrtí uplynulo pět let. Dnes dopoledne, o čtvrté adventní neděli, proto v katedrále svatého Víta na Pražském hradě sloužil zádušní mši.

Přítomným věřícím, politikům i Havlově rodině řekl, že Havel zasvětil svůj život záchraně a obnově české svobody. Usiloval o suverenitu národa, vládu racionality, tolerance a úcty k druhému, neznal nenávist a závist, uvedl Duka. Právě dnes uplynulo pět let od Havlovy smrti. Na závěr mše zazněla státní hymna.

"Láska a pravda zvítězí nad lží a nenávistí, to není fráze. To jsou slova, která převzal z Ježíšova poselství, poselství svatého Pavla, svatého Cyrila a Metoděje, svatého Václava a chcete-li od mistra Jana Husa či Jiřího z Poděbrad," uvedl Duka. Nad sídlem hlavy státu je také vztyčil první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, poznamenal.

Psali jsme: Havlova éra? Češi žili podle scénářů Dietla, pak nastal zlom, vzpomíná americký profesor Nahnědlé prostředí, zlodějiny, záhuba. Čeští politici vzpomínají na Havla kriticky  

"Nebyli bychom následovníky Václava Havla, kdybychom nenáviděli a pomlouvali své protivníky. Nepřineseme žádnou nápravu, kdybychom heslo roku 89 zesměšňovali a snažili se hledat chyby a selhání u toho, který nám otevřel dveře svobody a důstojnosti, který získal našemu národu po tolika létech úpadku celosvětový respekt," zdůraznil Duka.

Připomněl, že by se letos Havel dožil 80 let, v roce jubilejního 700. výročí narození Karla IV, který je nazýván největším Čechem a jehož křestní jméno je také Václav. Nezavazuje nás to? zeptal se Duka.

Související

Dominik Duka

Kardinál Duka nevysoudil omluvu od divadel, ÚS stížnost zamítl

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost kardinála Dominika Duky, který se domáhal omluvy od brněnských divadel. Zásah do svých osobnostních práv spatřoval v uvedení dvou kontroverzních her na festivalu Divadelní svět Brno. Justice mu nevyhověla, poukazovala na svobodu slova a uměleckého projevu. Zamítnutím stížnosti kauza před českými soudy definitivně končí.

Více souvisejících

Dominik Duka Václav Havel

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Musí své červené linie nakreslit i Západ? Chránit ukrajinské nebe lze i bez války

Bývalý německý diplomat Wolfgang Ischinger vyzývá Západ k určení vlastních červených linií vůči Rusku, zejména kvůli útokům na ukrajinskou civilní infrastrukturu. Západ dosud reagoval převážně sankcemi a vojenskou pomocí, ale bez jasného signálu, který by Moskvu odradil od dalších agresivních kroků.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy