Kajínek musí být v šoku. Co vše se změnilo pro člověka, který byl 23 let ve vězení?

Praha - Prvních 24 hodin na svobodě má za sebou Jiří Kajínek, kterého omilostnil prezident Miloš Zeman poté, co si propuštěný vězeň včetně vazebního zadržení odseděl 23 let za dvojnásobnou vraždu. Policie jej zadržela v roce 1994, v roce, kdy byla založena Galerie Rudolfinum v Praze, kdy začala první rusko-čečenská válka, kdy matematik Andrew Wiles rozluštil extrémně složitou Fermatovu větu a kdy se shodou okolností narodila dcera prezidenta Zemana Kateřina. To je ale pouze začátek toho, o co vše Kajínek přišel.

Kajínek měl za sebou kriminální minulost už dříve. Odseděl si několik měsíců za drobnější přestupky, zlom ale přišel v roce 1994, kdy byl vzat do vazby kvůli podezření ze spáchání dvojnásobné vraždy. Od té doby se na svobodu nepodíval, nepočítáme-li jeho slavný útěk z Mírova. 

Za posledních 23 let se svět změnil k nepoznání. Škodu Favorit dnes už na silnici téměř nepotkáte, slavné priory prakticky zmizely a pevné linky vystřídaly mobilní telefony a internet. Nic z toho asi pro Kajínka není zcela neznámé, sám včera upozornil, že ač v izolaci, má o vnějším světě docela dobré podvědomí, k dispozici měl na cele například PlayStation, přesto si bude muset zvyknout na to, že svět už není stejný jako dřív.

Necelý rok po uvalení vazby na Kajínka na tokijské metro zaútočila jedem sarinem teroristická sekta Óm šinrikjó. Microsoft uvedl na trh Windows 95 a vznikla první Wikipedie. Internet u nás tehdy ještě nebyl tak masově rozšířený jako dnes, teď už je ale nedílnou součástí našich životů a bude bezesporu jednou z věcí, se kterou se Kajínek dříve či později setká. Jestli se s ním bude chtít naučit zacházet je ale zcela na jeho uvážení.

Podobná situace nastává v případě mobilních telefonů. Kajínek bezesporu ví, jak fungují, to, že člověk sedí ve vězení neznamená, že nedrží krok s dobou, přesto to pro něj bude nová zkušenost. Bezdotykové telefony, infinity displeje, tablety, samořiditelná auta, elektromobily, to vše jsou věci, se kterými se odsouzený trestanec běžně nesetká. A možná ani chtít setkat nebude.

Kajínek ale nepřišel jen o technologický pokrok. Změnila se móda, materiály užívané v oděvnictví, způsoby trávení volného času, potraviny, byť se to nemusí na první pohled zdát, vše prošlo určitým vývojem a i cigarety stojí dnes jinak než dříve. A i chutnají jinak, ale to se Kajínka ostatně netýká. Upozornil, že je nekuřák.

Za posledních 23 let se také odehrála celá řada válek. Namátkou jmenujme například válku v Čečensku, Kongu, v Afghánistánu, v Pákistánu, Iráku, Gaze, Sýrii, na Ukrajině a na mnohých dalších místech. Stručně uveďme, že za dobu, kterou strávil Kajínek ve vězení, se ve světě odehrálo více než pět desítek válek a ozbrojených konfliktů.

I na politické scéně bylo živo. Kajínek neskrýval své zklamání nad dosavadními českými prezidenty, logicky s výjimkou Miloše Zemana, prakticky vzato ale přišel o druhou Klausovu vládu v pozici premiéra, o vládu Josefa Tošovského, Miloše Zemana, Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse, Jiřího Paroubka, Mirka Topolánka, Jana Fischera, Petra Nečase a Jiřího Rusnoka. Otázkou opět zůstává, jestli je o co stát.

Jaké pocity se odehrávají ve vězni, který je po dvou desítkách let propuštěn na svobodu, si asi jen těžko dokážeme představit. Vývoj, kterým dnes a denně procházíme, na propuštěné trestance dopadne dříve či později s drtivou razancí. Změnily se zákony, systém dávek, hypotéky, bankovnictví, úvěry, a mnoho dalšího. Ostatně s ekonomickými věcmi se Kajínek asi setká brzy, jedny z jeho prvních kroků by měly vést na Úřad práce, a i když má těsně před důchodem, odpracováno toho zrovna moc nemá.

Problematické je také odvyknout si na vězeňský režim. Člověk si může vstát kdy chce, udělat si k jídlu na co má chuť, na druhou stranu je ale nucen postarat se sám o sebe. Co si spousta lidí neuvědomí je fakt, že ve věznicích je víceméně vše zajištěno. Na svobodě se o sebe ale musíte postarat sami, a proto je důležité nezvlčet a mít plán. Bez něj totiž brzy zjistíte, že nejen ve vězení existuje řada omezení a pravidel, která je potřeba dodržovat.

Specifickou otázkou je intimita a mezilidské vztahy. Vězni většinou do styku s velkou řadou žen nepříjdou a sex se navzdory zažitým vtípkům o upadeném mýdle ve sprše v base také moc nepěstuje. Ostatně vzpomeňme, kam vedly první kroky podnikatele Ivana Jonáka poté, co jej propustili po 18 letech. Dá se předpokládat, že většina z nás by po takové době myslela na to samé.

Ostatně sám Kajínek v jednom z dřívějších rozhovorů přiznal, že intimita a sex mu chybí. Není divu, vězni sice mají za dobré chování určité možnosti, jak si užít formou nestandardní návštěvy, doživotně odsouzení vězni si ale takový luxus musí odpustit.

Jak bude Kajínek trávit následující dny a týdny je otázkou, na kterou nezná odpověď možná ani on sám. Před věznicí hovořil o nabídkách práce, nic bližšího ale neuvedl. Pravděpodobně se ale bude seznamovat s tím, co vše se za poslední roky událo, co vše na něj čeká za každým rohem, a třeba si z dlouhé chvíle přečte i nějakou populární vědeckou studii napsanou ve stylu "Američtí vědci zjistili, že...". Podle databázového serveru Web of Science bylo totiž za dobu, kterou strávil Kajínek ve vězení, publikováno celosvětově zhruba 40 milionů studií.

Související

Prezident Miloš Zeman

Zeman jmenoval 35 nových soudců, obhajoval milost pro Kajínka

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval 35 nových soudců. Popřál jim, aby nepodléhali mediálním a jiným tlakům a řídili se vlastními názory. Vysvětloval jim také, jak se rozhoduje při udílení milostí. Hájil své rozhodnutí omilostnit odsouzeného vraha Jiřího Kajínka a uvedl, že milost by nikdy nedal tunelářům.

Více souvisejících

Jiří Kajínek Česká republika Lidé Věznice

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 7 hodinami

před 13 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

Ukrajina by mohla dostat první stíhačky F-16 už v červnu a červenci

Ukrajina očekává, že první stíhačky F-16 jí budou dodány v červnu a červenci. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na vysoce postavený zdroj z ukrajinské armády. Zdroj však nekonkretizoval, které země letadla poskytnou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy