Dvě třetiny světa si myslí, že korupce za poslední roky vzrostla

Praha - Šedesát procent lidí si myslí, že za poslední tři roky vzrostla v jejich zemi míra korupce. Ze zprávy Barometr světové korupce 2010 zveřejněné ve čtvrtek organizací Transparency International (TI) vyplývá, že Češi stejně jako zbytek světa považují za nejúplatnější politické strany.

Každý čtvrtý dotázaný se přiznal, že za poslední rok zaplatil úplatek. A to nejčastěji policii. "Toto číslo se za posledních pár let téměř zdvojnásobilo. Téměř každý třetí člověk, který měl co dočinění s policií, musel zaplatit úplatek," zdůrazňuje nejvíce znepokojující fakt Robin Hodess, výzkumný ředitel TI.

V 29 procentech případů úplatek inkasoval policista, u pětiny šlo o úředníky a 14 procent se týká soudů. Uplácí se ale také ve zdravotnictví a školství a na finančních úřadech. Navíc polovina respondentů si myslí, že jejich vláda nedokáže s korupcí bojovat. Tento názor sdílí 59 procent Čechů, za dostatečná považuje vládní protikorupční opatření jen 12 procent obyvatel ČR.

Více než polovina lidí uplácela v subsaharské Africe, což je více než kdekoliv jinde. Často se s korupcí setkávají obyvatelé Afghánistánu, Nigérie, Iráku a Indie. Zkušenost s úplatky má polovina z jejich obyvatel. Podobně v Kambodži a Libérii, z Dánů ovšem údajně nedal úplatek nikdo. Na spodních příčkách se umístily také Austrálie, Izrael, USA, Kanada, Německo, Norsko, Dánsko a také Chorvatsko, Gruzie nebo Brazílie. Úplatek tam dalo méně než šest procent dotázaných.

Z Čechů zaplatilo loni úplatek 14 procent dotazovaných, což ČR řadí do předposlední skupiny nejméně zkorumpovaných – tedy skupiny, v níž míra korupce dosahuje druhých nejnižších hodnot. Spolu s ČR se tím může pyšnit Francie, Čína, Bulharsko, Rakousko a Polsko.

Obyvatelé více než dvacítky zemí zaznamenali od roku 2006 výrazný nárůst v korupci. Týká se to Chile, Kolumbie, Keni, Makedonie, Nigérie, Polska, Ruska, Senegalu a Thajska.

Nejzkorumpovanější jsou politické strany – myslí si to 80 procent dotázaných oproti 71 procentům z průzkumu z roku 2004. Největší pokles důvěry pak zaznamenaly náboženské organizace – v roce 2004 je za úplatné považovalo 28 procent lidí, dnes tento názor zastává 53 procent dotázaných.

Největšího nárůstu korupce si všimli obyvatelé Evropy (73 procent) a Severní Ameriky (67 procent). Na druhou stranu braní úplatků je právě v zemích Evropské unie a Severní Ameriky nejméně časté, přiznalo ho jen pět procent dotázaných.

Oproti tomu o 11 procent oproti roku 2004 vzrostla důvěra v justici – za zkorumpovanou ji považuje 43 procent dotázaných.

Podobně jako v předchozích letech se ukázalo, že chudší lidé podplácejí častěji než bohatí, a to za běžné služby včetně vzdělání. Bohatí naopak častěji uplácí u soudů. Za posledních 12 měsíců dala úplatek třetina lidí mladších 30 let, naopak ve skupině lidí starších 51 procent šlo jen o pětinu.

Transparency International vyzpovídala letos v červnu a červenci téměř 92 tisíc lidí v 86 zemích světa. Otázky se týkaly posledního roku a zaměřily se na zkušenosti z jednání s 11 institucemi v devíti základních sférách- od celních služeb, přes daňovou správu, veřejné služby, až po nemovitosti, povolení a licence. Kromě policie se zástupci TI ptali také na zaměstnance státní správy, parlamentu, podnikatelský sektor, média, zaměstnance ve školství, církevní organizace, nevládní organizace a armádu.

OSN vyhlásila 9. prosinec Světovým dnem boje proti korupci a TI každoročně při této příležitosti vydává svou zprávu.

Související

Více souvisejících

Korupce

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Trump je připraven žalovat Google. Škodí mu prý v boji o Bílý dům

Exprezident Donald Trump je přesvědčen, že vyhledávač internetového giganta Google o něm zobrazuje jen špatné zprávy. Firmu varoval, že pokud bude v listopadu opět zvolen do Bílého domu, bude požadovat zahájení trestního stíhání vůči firmě. Upozornila na to CNBC

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy