Tisíce lidí žijí pár kilometrů od Prahy v intenzivním zápachu. Úřady se k problému nehlásí

Praha - Otevřít si v parném letním dnu okno a vyvětrat. O toto potěšení jsou připraveny tisíce lidí, kteří bydlí v okolí kaliště Drasty, jen pár kilometrů severně od Prahy. Do zdejších kalových nádrží se kvůli havárii pražské čistírny odpadních vod odvádí splašky, které v nich za přítomnosti silného zápachu vysychají a poté jsou odváženy k dalšímu zpracování. Situace trvá již od října loňského roku a zlepšení je v nedohlednu. Místní se proto obracejí na své starosty, ti zase na různé instituce, kdo má ale problém v kompetenci je nejasné. A lidé trpí dál.

Kvůli loňské havárii v pražské čistírně odpadních vod musí Praha v posledních měsících využívat kalová pole Drasty. Obrovské nádrže, do nichž se odvádí splašková voda z celé Prahy, se nachází v okrese Praha-Východ, a kaly, které do nich natékají, následně vlivem slunce a větru vysychají. Při tomto procesu vzniká mohutný zápach, který s nelibostí nesou zejména tisíce místních lidí bydlící v nedalekých Klecanech, Větrušicích, Vodochodech, Klíčanech, Husinci a dalších obcích a městech.

Puch, který při procesu vysychání vzniká, přirovnávají obyvatelé k zápachu z žumpy. Drasty vznikly už v 60. letech právě jako záchytné opatření pro případ havárie čističky. V té době však nebyla oblast ani zdaleka tak obydlená a současná situace trvá již velmi dlouho. Ačkoliv je intenzivní puch všudepřítomný od října loňského roku, nejde o první případ. Obyvatelé Středočeského kraje se s ním potýkali už v minulosti, vždy se jej ale po několika týdnech čí měsících podařilo eliminovat.

Současnou situaci trvající již více než půl roku zhoršují zejména extrémní vedra, která nastala s příchodem léta. Občané okolních vesnic samozřejmě hledají možnosti, jak se nepříjemného zápachu zbavit. Naráží však hlavně na byrokratický zmatek a často i neochotu úřadů se záležitostí zabývat.

Na koho se obrátit?

Zasažených obcí je hned několik a celá situace znepříjemňuje život více než 5000 lidí. Že je situace skutečně neúnosná, dokazují i slova obyvatel: „Zápach je mnohdy tak silný, že se nedá větrat ani sušit prádlo venku,“ řekl pro server EuroZprávy.cz obyvatel jedné z postižených obcí, který si nepřál být jmenován, ale redakce jeho jméno zná. Situace je podle něj nejhorší zejména večer a ráno.

První, na koho se občan v takové situaci obrátí, je přirozeně starosta či starostka obce, ve které žije. Ti však podle našich informací nemají žádné možnosti, jak situaci řešit. „Je to hrůza, lidé si stěžují, ale co s tím dělat,“ popsal pro EuroZprávy.cz starosta obce Vodochody František Stojec. Že starostové se situací nemohou nic dělat, pro náš server potvrdil i místostarosta obce Klecany Daniel Dvořák: „Kromě zasílání podnětů a protestování proti tomuto stavu na příslušných místech bohužel nemáme žádnou pravomoc zakročit.“

Dvořák tvrdí, že veškeré stížnosti byly marné a lidé se zlobí. „Někteří občané již začínají být podráždění a svou frustraci si často vylévají na nás – místní samosprávě,“ uvedl. Zkoušel se prý obrátit na hygienickou stanici, Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP) nebo Magistrát hlavního města Prahy, pomoci se však nedovolal a situace dále přetrvává.

Úřady mají v kompetenci zmatek

Kontaktovali jsme proto oddělení obecné a komunální hygieny Středočeského kraje, vedoucí odboru Eva Kremeníková pro EuroZprávy.cz ale uvedla, že „tato problematika nespadá do kompetence Krajské hygienické stanice“. Doporučila nám obrátit se na Odbor ochrany životního prostředí na pražském magistrátu. Na něj nás odkázala i další instituce, Ministerstvo životního prostředí. „Pro detaily se obraťte na magistrát,“ stručně odvětila na dotaz serveru EuroZprávy.cz tisková mluvčí Jana Taušová. Ministerstvo se podle ní nebude problémem vůbec zabývat z toho důvodu, že povolení k provozu kaliště vydávají krajské úřady.

I přesto, že nás ministerstvo i hygienická stanice nasměrovaly k pražskému magistrátu, se ukázalo, že ten nechce se situací mít nic společného. „Podněty na prošetření problému zápachu v oblasti Drasty řeší Česká inspekce životního prostředí,“ objasnila pro náš server vedoucí oddělení ochrany ovzduší Andrea Šipanová.

Teprve až Česká inspekce životního prostředí se k odpovědnosti za kalová pole Drasty přihlásila. „Tato problematika spadá do kompetence ČIŽP,“ potvrdila pro EuroZprávy.cz inspektorka Hana Kášková, která tvrdí, že v současnosti probíhá jednání mezi provozovatelem (Pražské vodovody a kanalizace - PVK), majitelem, správcem zařízení a ČIŽP. Jako správce v současné době slouží Pražská vodohospodářská společnost (PVS), a ta má zároveň na starost i čističku, kterou postihla havárie a celou situaci způsobila.

Podle vodohospodářů krátkodobé řešení neexistuje

Zdrojem celého řešení a tím, kdo by občanům nakonec mohl pomoci, je tak podle našich zjištění právě PVS. Obyvatelé zasažených obcí – a dokonce ani jejich starostové – se však k této informaci přes hory byrokracie nemají šanci dostat. Místostarosta Klecan Dvořák ve svém vyjádření uvedl, že čističku „postihla jakási havárie“ a ve své snaze situaci napravit se skrz úřady zřejmě ani nedostal k informaci, proč vlastně čistička nefunguje, jak má.

Serveru EuroZprávy.cz se podařilo zjistit, že došlo k přemnožení vlásčitých bakterií a ty nejen, že způsobily potíže v čističce, ale navíc stojí i za extrémním zápachem. „Podle provozního řádu je třeba kal upustit. Není možné ho pouštět do řeky, to by byl zločin. A pro takové případy vznikly Drasty,“ vysvětlil pro server EuroZprávy.cz ředitel PVS Petr Žejdlík.

Na řešení se podle něj pracuje, ale musí být systémové. Vyvíjejí se nové technologie, které by měly do budoucna snížit pravděpodobnost havárie a také zápach kalu. V současné době je ale pro obyvatele blízkého okolí kaliště důležitější krátkodobé řešení, které PVS konzultuje s expertem na kaly profesorem Jiřím Wannerem z Ústavu technologie vody a prostředí.

Jde například o využívání dezodoračních prostředků. Místní jsou však skeptičtí: „Ten deodorant proti zápachu vůbec nefunguje,“ komentoval snahy místostarosta Dvořák. To ostatně potvrdil i sám Žejdlík, který přiznal, že na odstranění zápachu byly použity celkem čtyři různé prostředky, z nichž až ten poslední má alespoň částečnou účinnost. Další možností je vystavění větrolamů, které ale podle Dvořáka zatím nejsou ozkoušené a není jisté, zda-li budou vůbec fungovat.

Nabízí se otázka, proč zabralo několik dnů intenzivního vyšetřování zjistit, kdo se vlastně problémem zabývá, kdo o něm něco ví a kdo se ho snaží řešit. Frustraci obyvatel i starostů obcí se nicméně po naší zkušenosti nelze divit.

Poslední instancí je ombudsman

Pokud vše ostatní selže, jako poslední instance by měl sloužit úřad veřejné ochránkyně práv. Tuto možnost doporučuje předseda ekologického spolku Děti země Miroslav Patrik. „Odbor životního prostředí na magistrátu nebo ČIŽP mají nástroje si vynutit nápravu, pokud dochází k porušení zákona,“ popsal pro server EuroZprávy.cz Patrik. Podle našich zjištění je však po zákonné stránce vše v pořádku. To, že lidé trpí, je věc jiná. „Lze zkusit ještě podnět ombudsmanovi,“ doplnil závěrečnou možnost Patrik.

Úřad veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové tuto možnost nevyloučil. „Pokud by se na nás obrátili, mohli bychom prověřit postup jmenovaných orgánů, včetně případných průtahů,“ potvrdila pro náš server mluvčí úřadu Iva Hrazdílková. Nejdříve by se však ombudsmanka musela seznámit se všemi dostupnými informacemi.

K tomu ale možná vůbec nebude muset dojít. Podle našich informací se v posledních dnech situace v okolí kaliště zlepšuje a místní pociťují stále slabší zápach. Podle ČIŽP i Žejdlíka se od května do kaliště nové splašky nevypouští a stávající kaly pouze dosychají. Místní ale ani přesto nemají vyhráno.

Může být jen otázkou času, kdy dojde k další havárii čističky, a kaliště v Drastech opět zaplní páchnoucí splašky. Vodohospodáři se dušují, že pro tento moment je situace zažehnána. Na přímý dotaz jestli se dá opakování situace předpokládat či vyloučit však ředitel Žejdlík odvětil, že havárie se předpokládat nedají a on "nevlastní věštící kouli". 

Související

(Vpravo) Petr Žejdlík, ředitel Pražské vodohospodářské společnosti (PVS) Rozhovor

Sever Prahy sužuje zápach. Lidem může podle ředitele vodohospodářů pomoci nová technologie

ROZHOVOR - Kvůli havárii čističky odpadních vod žijí tisíce lidí na okraji Prahy v zápachu. Odvádí se tam totiž splašková voda, kde na kalových polích Drasty postupně vysychá. Jak dlouho situace ještě potrvá? A dočkají se obyvatelé severní části Prahy někdy zlepšení? Na otázky pro server EuroZprávy.cz odpovídal Petr Žejdlík, ředitel Pražské vodohospodářské společnosti (PVS), která kaliště spravuje.

Více souvisejících

Drasty zápach Praha Středočeský kraj Lidé

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy