Předseda Národní demokracie Bartoš je obviněný z antisemitismu a rasismu. Svoboda slova, hájí se

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 se dnes začal zabývat případem předsedy krajně pravicové Národní demokracie Adama B. Bartoše, který čelí obžalobě z podněcování nenávisti, hanobení národa a popírání a schvalování genocidy. Soud byl nakonec z důvodu dalšího dokazování odročen na 12. října letošního roku.

Ve svých projevech a článcích Bartoš podle spisu podsouval negativní pohled na Židy, obdobně se vyjadřoval o imigrantech z Blízkého východu a severní Afriky. Vydával prý také protižidovské knihy.

Bartoš se už dříve hájil svobodou projevu, na tu se v tiskové zprávě odvolává i jeho obhájce Robert Cholenský. Své projevy Bartoš považuje za "investigativní žurnalistiku, přičemž jeho investigativní činnost by měla požívat širší ochrany". Výroky, kvůli kterým je obžalován, jsou podle něj vytrženy z kontextu.

Justice už Bartoše potrestala roční podmínkou za protižidovský text, který zanechal u pomníčku zavražděné Anežky Hrůzové v Polné na Jihlavsku. V aktuální kauze mu hrozí až tři roky vězení a Bartoš potvrdil, že se bude bránit všemi justičními prostředky.

U soudu byl kromě něj přítomný i hudebník Petr Hannig, který včera oznámil prezidentskou kandidaturu.„Ten soud by vůbec neměl být,“ uvedl Hannig pro EuroZprávy.cz. Přišel proto, aby Adama Bartoše morálně podpořil, stejně jako několik dalších lidí. Jeden z nich prohlásil, že "je hrozné, že Bartoše oslovují obžalovaný".

Bartoš podle obžaloby od května 2013 do dubna 2015 cíleně říkal negativní věci o židech. Podle soudu například tvrdil, že "židé nadsazují počty mrtvých v holocaustu" a zpochybňoval formy jejich vraždění.

Státní zástupce v obhajobě vyjmenoval Bartošovy publikace a projevy, ve kterých projevoval antisemitismus. "Bartoš cíleně předstíral a podsouval negativní pohled na imigranty zejména muslimského vyznání. A to zejména kvůli jejich muslimskému vyznání. Imigrantům přisuzoval pouze negativní vlastnosti a varoval před nimi. Prý mají být uzavřeni do táborů a lidé se proti nim mají bránit se zbraní v ruce," uvedl. O migrantech podle soudu například tvrdil, že jsou "negři, parazité nebo negramoti".

Bartoš na sociální síti Facebook dále podle soudu zveřejnil příspěvek, který obsahoval fotku propasti Macocha a napsal, že "správce propasti je schopen přijmout 24 000 migrantů." Státní zástupce vyjmenoval i další Bartošovy příspěvky na sociálních sítích, ve kterých se podle obžaloby provinil proti zákonu.

Místo výpovědi příběhy z minulosti

Sám Bartoš odmítl vypovídat, souhlasil pouze s tím, že se vyjádří k obžalobě. Na dotazy, proč výpověď odmítl, později odpověděl, že na to má právo. Bartoš se ve svém projevu přirovnal k americkému studentovi Otto Warmbierovi a k procesům, které probíhaly za komunismu. Zdůraznil, že si nemyslí to, co všem podsouvají média, a to je důvod, proč stojí před soudem. Opakovaně upozornil na svobodu projevu.

Soudkyně pak na žádost Bartošova obhájce přečetla veškeré výpovědi svědků. Bartoš k žádné z výpovědi neměl námitky. Pozorně poslouchal, občas se pousmál a měl nějakou poznámku ke svému právníkovi.

Bartošova obhajoba trvala na dokazování přečtením veškerých knih obžalovaného. Soudkyně návrh zamítla pro nadbytečnost. Obhájce se možnost opakovaně dožadoval a byl odmítnut. Později prohlásil, že toto zamítnutí považuje za naprosto neslučitelné s právním státem a se svým klientem bude zvažovat obranu proti takovému postupu. Hlavní líčení se z důvodu pokračování dokazování odročuje na 12. října.

O své nevinně je přesvědčen

Po ukončení prvního líčení se Bartoš chvilku zdržel a podal vyjádření: „Vše jsem přirovnával k procesům z minulosti, protože i ten komunistický režim v případě o kterém jsem hovořil od stíhání upustil.Věřím, že dnes v demokratickém zřízení máme soudy lepší, takže nikdo snad nemůže být odsouzen za to, že napsal knihu,“ komentoval Bartoš. 

Na dotazy novinářů, zda tedy skutečně nemá rád židy odpověděl předseda pravicové Národní demokracie, že je to naprostý nesmysl a nesmyslný dotaz. Poté zdůraznil, že je přesvědčený o své nevinně a ačkoliv jsou soudy časově i finančně náročné, stojí mu za to se bránit všemi prostředky.

Související

Martin Kupka

Opozice vyzývá Babiše ke stažení stavebního zákona: Je to nekoncepční hybrid

Opozice vyzývá premiéra Andreje Babiše (ANO), aby stáhl stavební zákon z dnešního jednání vlády. Považuje ho za nepřipravený a nekoncepční, řízení podle ní neurychlí. Vláda by měla zákon vrátit do mezirezortního připomínkového řízení. Na dnešní tiskové konferenci to řekli zástupci opozičních stran. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které za přípravu zákona odpovídá, takový krok zásadně odmítá.

Více souvisejících

Adam B. Bartoš soudy

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy