ROZHOVOR | Jak se dělá kvalitní alkohol? Lihovarník Žufánek nejen o mýty opředeném absinthu

ROZHOVOR - Svojí práci miluje a vyrobí si jen to, co mu chutná. Martin Žufánek založil stejnojmenný lihovar a tvrdí, že každý produkt vyrobí přímo on sám či jeho nejmladší bratr. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz se rozpovídal o tom, co dělá kvalitní absinth, jak ho poznat od "barveného svinstva" a prozradil, jaká byla letos úroda.

Jak jste se vlastně dostal k výrobě alkoholu?

V naší rodině má výroba alkoholu dlouho tradici. Stejně, jako u většiny dalších rodin z malých vesnic na Moravě. Každá rodina tu má aspoň pár ovocných stromů a pálení k tomu neodmyslitelně patří. Já a moji bratři jsme ale první generace, která to dělá legálně.

Co se za ty roky změnilo?

Změnilo se toho spousta. Lidé začali kupovat legální, tedy řádně zdaněné destiláty a komerční slivovice přestala být symbolem horšího produktu, než ta domácí. Zcela neskromně říkám, že jsme na tom měli velký podíl. V roce 2000 jsme byli snad jediný lihovar, který destiloval pouze své vlastní ovoce do podoby čistého ovocného destilátu bez jakéhokoliv přídavku lihu. Prostě slivovice, na jakou jsme byli zvyklí z domácího pálení. Největší změna přišla až po metanolové aféře v roce 2012. To byl ten zlomový okamžik, kdy si lidé uvědomili, že po alkoholu z nelegálního zdroje můžou dokonce umřít. Přestala je zajímat cena a začali se vůbec poprvé zajímat o to, kdo daný produkt vyrobil, v jakých hygienických podmínkách a z jaké suroviny.

Ovlivňují vás nějak restrikce? Ať už je to EET, protikuřácký zákon nebo to, že se v průběhu let zvýšila spotřební daň na líh.

Zcela upřímně moc ne. Ty naše produkty se od samého začátku prodávají pouze v barech a restauracích. Kvůli ceně jsme nepatřili moc do těch nejlevnějších hospod, které EET nepřežily.

Je podle vás v současném podnikatelském prostředí možné rozjet projekt, jako je lihovar od nuly?

Troufnu si říct, že bez obrovského finančního zázemí to není možné. Kdybychom měli otvírat v této době, tak by to jednoduše nešlo. Lihovar není vinařství, je to velmi přísně hlídaný provoz. Odvádíme vysokou spotřební daň, aktuálně 285 Kč za litr čistého alkoholu a Celní úřad si to velice pečlivě hlídá. Vstupní náklady jsou obrovské, ať už na samotné destilační zařízení, skladovací nádrže a požární zabezpečení. Nám samotným trvalo 12 let, než se to začalo obracet k lepšímu a mohli jsme investovat do rozšíření.

V čem se lihovar Žufánek liší od všech ostatních?

V přístupu k samotným produktům. Zní to jako klišé, ale vyrábíme jen to, co bychom si sami chtěli koupit a nebo pít. Nikdy jsme nepoužili náhražku čehokoliv. Všechny ovocné destiláty jsou pravé ovocné destiláty. Všechny naše bylinné destiláty a likéry jsou pouze z bylin. Byli jsme první výrobci původního destilovaného absintu a stejně tak jsme dnes v podstatě jediní výrobci ginů v London dry kvalitě. Když je špatný rok na ovoce, tak daný produkt jednoduše nedestilujeme. Proto u nás dochází velice často k vyprodání a dlouho se čeká na další ročník. Jakýkoliv náš produkt vyrábí pouze dva lidé, já a můj nejmladší bratr Jan. Každý produkt s názvem Žufánek vyrobil opravdu Žufánek.

Nedávno váš absinth slavil desetileté výročí. Proč jste vybral tento nápoj a začal ho vyrábět?

Impulzem byla touha. Touha ochutnat jeden z nejslavnějších alkoholických nápojů vůbec. Ten slavný nápoj prokletých básníků a umělců. V roce 2007 na českém trhu neexistoval jediný destilovaný absint z bylin. Pouze lihoviny v barvě ústní vody. A když něco není, tak jsme si to museli vyrobit sami. Výsledkem byl tak velký úspěch, že dnes patříme mezi nejuznávanější světové výrobce absintu a po 10 let byl St. Antoine náš nejúspěšnější exportní produkt. Jeho pozicí otřásl až nedávno gin.

Jak dlouho jste pracoval na jeho receptuře?

Tři roky. První dvě šarže byly spíš pokusy úplného začátečníka. Absint u nás neměl vůbec žádnou tradici, nikdo ho nedestiloval, neměl jsem tedy kde nabrat zkušenosti. Až za běhu jsem se naučil všechny postupy a upravil poměry bylin tak, abych byl spokojený hlavně já sám. Je to poprvé, co to říkám, ale na příští rok chystám první změnu receptu po 7 letech. Moje chutě a preference se vyvíjejí, a proto do dalšího ročníku chystám drobnou změnu. Změnu, kterou občasní pijáci absintu ani nepostřehnou, ale pro mě osobně to bude vylepšení již tak skvělého absintu.

O absinthu koluje mnoho mýtů a bývá démonizován. Setkáváte se například s tím, že by se lidé ptali, zda způsobuje halucinace?

Na trhu neexistuje žádný jiný produkt, kolem kterého by se točilo tolik mýtů a pověstí. Žádný jiný produkt nebyl zakázaný téměř 100 let. I teď, 10 let co jej vyrábíme, se objeví na degustaci někdo, kdo s nějakým mýtem vyrukuje. Mezi největší mýty je právě thujon a halucinace. Ne, přátelé ne, absint vám žádné halucinace nepřivede. Vysoký obsah alkoholu v láhvi je kvůli velké koncentraci bylin. Absint je v podstatě sirup, který se před samotnou konzumací ředí studenou vodou nejčastěji v poměru 1:3. Ve výsledku pijete sklenici vychlazeného bylinného nápoje s obsahem alkoholu kolem 25 %. Jednoduše z jedné 0,5l láhve vyrobíte 2 litry nápoje. Pokud měl někdy někdo halucinace, tak pil nekvalitní neředěný absint barvený modrou skalicí a podobným svinstvem.

Jak se pozná pravý absinth od různých náhražek?

Pravý absint je vždy destilát bez cukru a barvený pouze bylinami. Napoví vám tedy barva. Žádný pravý absint nemá barvu ústní vody, žádná modrá či nepřirozeně zelená. V láhvi by neměly být žádné zbytky bylin, žádné větvičky pelyňku, žádné semena koriandru. To jsou všechno šidítka ukazující rádoby přírodní podobu. Zajímejte se o složení a před koupí si v telefonu vyhledejte nějakou recenzi nebo zkušenosti.

Co si myslíte o tzv. Bohémském absinthu, který neprochází destilací?

Toleruji ho. Kvalitní maceráty jsou poctivě vyrobené a mají svoje příznivce. Spočívají v macerování bylin v lihu, následné filtraci a doslazení. Je to absint na půli cesty. Pravý absint je vždy destilovaný, protože destilací se zbavíme hořkých látek z bylin. Nemusíme tedy výsledný produkt sladit, aby se dal pít. Já říkám, že destilace je nejčistší forma filtrace. Je to zároveň nejnákladnější forma výroby, takže málokterému výrobci se do toho dobrovolně chce, když už mu zákazníci kupují tento „polotovar“.

O který alkohol je mezi Čechy největší zájem?

Jednoznačně ovocné destiláty. Bez naší slivovice a hruškovice bychom to až do nedávna nezvládli. Jen díky jejím prodejům jsme si mohli dovolit experimentovat s absintem a ginem.

Do které země v současné době nejvíce dovážíte?

Dříve to bývalo Rusko, ale po pádu rublu je to Německo a Itálie.

Ovlivňují vás nějak sucha a vysoké teploty posledních let?

Dramaticky. Na počasí jsme závislí ze všeho nejvíc. Morava je nejsušší místo v ČR a je to čím dál horší. Jsme střechou Evropy, voda odsud odtéká k sousedům. Navíc kvůli extrémně špatnému vedení zemědělství dochází k neuvěřitelné erozi půdy. Ta ztrácí zadržovací funkci a voda po ní stéká jako po betonu.

A jaká byla úroda letos?

Nejhorší za 17 let našeho fungování. I kvůli tomu začínáme vyrábět více bylinných destilátů. Letos jsme představili docela revoluční řadu nových průtahových destilátů, takzvaných geistů. Destilujeme suroviny, které by nás ještě před pár lety nenapadly. Sicilské citrony, český kmín, marockou mátu či moravskou salátovou okurku.

Pije pan Žufánek občas produkty Žufánkova lihovaru?

Jak občas? Pije je neustále! Ne, že by kvůli práci musel, ale on je opravdu zbožňuje. U nás už vůbec nepijeme pivo, ale zato spotřeba gin & toniku je obrovská. Otevřeně říkám, že až mi jednou přestane chutnat absint, tak jej přestaneme vyrábět. I kdybychom mohli prodávat desetitisíce lahví ročně.

Baví vás ještě po tolika letech vaše práce?

Nedokážu si vůbec představit, že bych dělal něco jiného. V práci trávím veškerý čas, domů se chodím pouze navečeřet a vyspat. V areálu firmy bydlíme a tak to není nic složitého.

Související

Prezident Petr Pavel jmenoval Andreje Babiše předsedou vlády (foto: Tomáš Fongus) Rozhovor

Velká nevýhoda pro členy vlády za SPD a Motoristy. Jen aklimatizovat se na ministerstvu trvá téměř rok, říká politolog

Politolog David Jágr z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy zhodnotil předpokládanou podobu třetí vlády Andreje Babiše. Podle něj je důležité, že ve vládě zasednou ministři za ANO se zkušeností s exekutivy. „Jen aklimatizovat se na ministerstvu trvá téměř rok. Vládní zkušenosti jsou zkrátka neocenitelné,“ řekl Jágr. Vliv na vládnutí bude samozřejmě mít i SPD a Motoristé sobě, Babiš je ale podle politologa „natolik dominantní politickou a ekonomickou silou v naší zemi, že se bez jeho svolení nevymění ani žárovka na Úřadu vlády“.
Andrej Babiš po setkání s prezidentem Petrem Pavlem (27.10.2025) Rozhovor

Politika SPD a Motoristů vyhovuje oligarchům, Babiš se v EU může chovat jako Meloniová, říká politoložka

Politoložka Daniela Ostrá z olomoucké Univerzity Palackého v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz promluvila o tom, jak vnímá budoucí složení nové vlády. Zejména se jí ale nezamlouvá oligarchizace české politiky a zdůraznila, že nyní již premiér Andrej Babiš ani zdaleka není jediným problémem. „Andrej Babiš se ze dne na den nestane obyčejným občanem s lehce nadprůměrnými příjmy. Stále je to člověk, který dokázal nakumulovat velké bohatství i moc. U něj nicméně uplatnění bohatství i moci vidíme relativně transparentně,“ říká.

Více souvisejících

rozhovor Alkohol Martin Žufánek

Aktuálně se děje

před 52 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Na Benešovsku se stala vážná dopravní nehoda. (28.12.2025)

Vážná nehoda na Benešovsku. Na místě hořelo

Bez vážných nehod se neobešla ani poslední neděle letošního roku. Na Benešovsku se odpoledne srazila dvě vozidla. Nehoda si vyžádala zranění dvou osob. Příčinou a okolnostmi havárie se zabývají policisté. 

před 3 hodinami

Andrej Babiš

Smrt Bardotové zasáhla i české politiky. Ozvali se Babiš či Klempíř

Nejen francouzští státní představitelé, ale i čeští politici reagují na nedělní smutnou zprávu o smrti legendární herečky Brigitte Bardotové. Lítost projevili premiér Andrej Babiš (ANO) či ministr kultury Oto Klempíř (Motoristé). Bardotová, která ukončila hereckou kariéru již před čtyřicítkou, zemřela ve věku 91 let. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Vladimir Putin

Lavrov promluvil o úmyslech Moskvy a varoval Evropany

Rusové ani v den, kdy mají americký a ukrajinský prezident jednat o míru na Ukrajině, nevylučují válku s dalšími evropskými národy. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova sice Moskva nemá v úmyslu na kohokoliv útočit, ale je připravena na rozhodnou odvetu, pokud se Rusko stane terčem jakéhokoliv útoku.  

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Brigitte Bardotová

Zemřela ikonická herečka Brigitte Bardotová

Světovou kinematografií otřásla po Vánocích smutná zpráva. Ve věku 91 let zemřela legendární francouzská filmová herečka a zpěvačka Brigitte Bardotová. Za dvě dekády úspěšné kariéry natočila desítky filmů, se šoubyznysem se překvapivě rozloučila už před čtyřicítkou. 

před 10 hodinami

Filip Turek dorazil za prezidentem Petrem Pavlem. (22.12.2025)

Turek se nevzdává. Pavel by měl dodržet svá slova, říká poslanec

Česko se v roce, který se pomalu chýlí ke konci, dočkalo nové vlády v čele se staronovým premiérem Andrejem Babišem (ANO). Součástí kabinetu ale stále není poslanec Filip Turek (Motoristé). Doufá však, že i přes výhrady nakonec bude prezidentem jmenován do funkce ministra životního prostředí. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 14 hodinami

včera

Prezident Trump v Mar-a-Lago.

"Zelenskyj nemá nic, dokud to neschválím." Trump dal jasně najevo, kdo rozhoduje o válce na Ukrajině

Americký prezident Donald Trump dal v rozhovoru pro server Politico jasně najevo, kdo drží klíče k ukončení války na Ukrajině. Před plánovanou nedělní schůzkou s Volodymyrem Zelenským na Floridě Trump sebevědomě prohlásil, že jakýkoliv ukrajinský návrh má váhu pouze tehdy, pokud jej on sám posvětí. „On nemá nic, dokud to neschválím já. Takže uvidíme, s čím přijde,“ komentoval Trump Zelenského snahy o diplomatický průlom.

včera

Polsko rozmísťuje na hranici s Ruskem a Běloruskem protitankové zátarasy

Obrana za miliardy. Polsko se opevňuje před Ruskem, staví dračí zuby i protidronové bariéry

Polsko se v reakci na rostoucí ruskou hrozbu rozhodlo k masivní investici do své bezpečnosti. Varšava plánuje během příštích čtyřiadvaceti měsíců vybudovat podél své východní hranice rozsáhlý systém protidronového opevnění v hodnotě přesahující dvě miliardy eur. Náměstek ministra obrany Cezary Tomczyk v rozhovoru pro deník The Guardian uvedl, že první části tohoto ochranného valu by mohly být funkční už za půl roku.

včera

Moskva

Rusko válkou ničí samo sebe. Chytilo se do své vlastní ekonomické pasti

Ruská federace se s blížícím se čtvrtým rokem plnohodnotné invaze na Ukrajinu potýká s nečekaným vedlejším efektem své válečné politiky. Regiony bohaté na energetické suroviny, které tvoří hospodářskou páteř země, totiž doplácejí na konflikt nejvyššími lidskými i ekonomickými ztrátami. Kreml proměnil odlehlé oblasti v zásobárnu vojáků i peněz, čímž však paradoxně ohrožuje průmyslová odvětví, která Putinovu agresi financují.

včera

Období hlubokého otřesu a nejistoty. Rok 2025 se zapíše do dějin Evropské unie

Uplynulý rok 2025 se do dějin evropské ekonomiky zapíše jako období hlubokého otřesu a nejistoty. Server Politico jej popisuje jako jeden z nejvíce vyčerpávajících roků pro unijní obchod, kterému dominoval nevybíravý tlak staronového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten od svého lednového návratu do úřadu nešetřil na adresu Bruselu urážkami a označil Evropskou unii za uskupení vytvořené k parazitování na Americe, což následně podpořil zavedením nejtvrdších celních bariér za posledních sto let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy