Známý herec promluvil: Na Zemana jsme se těšili, byl vtipný a inteligentní. Jenže dnes...

Praha - Ondřej Kepka, český režisér, scenárista, moderátor a herec, kterého si Češi pamatují především díky jeho dětským rolí, se na sociálních sítích vyjádřil k výsledkům voleb. Přestože dřív měl prý Miloše Zemana rád, protože byl vtipný a inteligentní, jenže dnes se chová naprosto jinak.

„Sedím u televize a s napětím připomínající hokejové finále v Naganu sleduji TV vysílání a počítám hlasy. Tehdy v Japonsku šlo ale jen o sport a o pocit, že 'jsme v něčem dobří' - teď šlo o víc. Tehdy jsme těsně vyhráli a dnes - podle mne - těsně prohráli. Jakkoliv bylo tehdejší vítězství úžasné, tato prohra je podle mne bolavá. Je mě to moc líto, ale to je tak to jediné, co s tím mohu dělat,“ hodnotí výsledky voleb Kepka.

Společnost je podle jeho názoru rozdělená a on sám prý zřejmě patří mezi „pražskou kavárnu". „I když tomu termínu vůbec nerozumím, protože do kavárny chodím jen občas. Patřím asi mezi pražskou kavárnu - a přitom spolu s Karlem Čapkem věřím v sílu a moudrost 'obyčejného člověka'. Snažím se nepovyšovat nad ostatní a věřím ve všechny poctivé lidi, kteří dělají svoji práci - ať už cokoliv - s pokorou a hlavně profesionálně," uvádí.

„V demokratických zemích v prezidentských volbách většinou proti sobě stojí dva silní a téměř rovnocenní kandidáti.(Nemyslím zrovna ty poslední, americké…). Ať už vyhraje kdokoliv, může si pak druhá strana být jistá, že se nic zásadního nestalo - protože oba dva kandidáti jsou zárukou dobré reprezentace své země. Obávám se, že u nás tomu tak letos není,“ posteskl si na sociálních sítích představitel Honzíka v populárních seriálech o Arabele. 

Poukazuje na to, že se Zeman dříve choval úplně jinak. „Vzpomínám si na Miloše Zemana, jak jsme se na něj těšili, když chodil počátkem 90.let do zábavných pořadů - byl vtipný, inteligentní - hýřil energií a bonmoty. A teď vidím, jak ihned po zvolení uráží redaktora České televize, zesměšnuje jeho barvu hlasu a srovnává ho s 'mutantem' - a přitom se dotyčný redaktor snažil jen nahlas položit otázku - navíc otázku nekonfliktní,“ připomíná jeden ze sobotních povolebních momentů filmař.

„Celý sál se směje a mě je trapně. Možná, že pro někoho je to dobrá 'frajeřina'. Pro Evropu je to ale trapas - už jen taková 'maličkost' by byla pro pokročilou Evropu skandálem. A já chci být Evropan - a věřím tomu že většina z nás - ať už sedíme v hospodě na vesnici nebo v pražské pizzerii - nebo třeba ve vinárně v Ústí. Snad chceme patřit mezi západní Evropu - a teď vůbec nemluvím o Evropské unii - ale o principech a původu naši kulturnosti,“ vysvětluje Kepka na facebooku.

Tyto volby podle něj rozdělily „elitu" a „národ". Jenže jeden bez druhého se prý neobejde. „Elita potřebuje svůj národ a národ svoji elitu. Aby nám ta elita nakonec neutekla někam jinam - někam, kde si váží inteligence a netleskají urážkám a hrubosti. Možná, že si někdo řekne - ať jdou - my je nepotřebujeme! Ale národ bez své elity zanikne,“ varuje.

„Možná, že teď si někdo řekne - pokud dočetl až sem - běž s tím už někam! Mně je to všechno jedno - vždyť je to 'všechno jedno' a oni si to 'tam nahoře' stejně udělají jako budou oni chtít ...a dopije svoje pivo do dna… A pak už nezbývá - aby ho z jeho klidu probudily až cizácké tanky - stejně - jak to narežíroval Hynek Bočan v seriálu Zdivočelá země - kde do okna místní hospody vjelo dělo ruského tanku,“ píše Kepka.

Pak přidal i zprávu, kterou dostal ze Slovenska a která prý přesně vystihuje jeho názor. „Pravdupovediac, málokedy si odpustím bratské rýpnutie do bratov Čechov keď sa im nezadarí. Ale dnes nemám vôbec chuť byť Ironický. Hlavne keď vidím, že z krajiny, ktorá nám mohla byť v demokracii i kultúre mnohokrát vzorom, sa stávajú Babovřesky 2,“ cituje Kepka a za sebe pak dodává: „Omlouvám se Ti, Zdenku Troško, můj kamaráde. Jinak se Tě vážím jako režiséra - především Tvých dřívějších filmů a pohádek.“

Související

Více souvisejících

Ondřej Kepka (herec a režisér) prezidentské volby 2018 Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy