Známý herec promluvil: Na Zemana jsme se těšili, byl vtipný a inteligentní. Jenže dnes...

Praha - Ondřej Kepka, český režisér, scenárista, moderátor a herec, kterého si Češi pamatují především díky jeho dětským rolí, se na sociálních sítích vyjádřil k výsledkům voleb. Přestože dřív měl prý Miloše Zemana rád, protože byl vtipný a inteligentní, jenže dnes se chová naprosto jinak.

„Sedím u televize a s napětím připomínající hokejové finále v Naganu sleduji TV vysílání a počítám hlasy. Tehdy v Japonsku šlo ale jen o sport a o pocit, že 'jsme v něčem dobří' - teď šlo o víc. Tehdy jsme těsně vyhráli a dnes - podle mne - těsně prohráli. Jakkoliv bylo tehdejší vítězství úžasné, tato prohra je podle mne bolavá. Je mě to moc líto, ale to je tak to jediné, co s tím mohu dělat,“ hodnotí výsledky voleb Kepka.

Společnost je podle jeho názoru rozdělená a on sám prý zřejmě patří mezi „pražskou kavárnu". „I když tomu termínu vůbec nerozumím, protože do kavárny chodím jen občas. Patřím asi mezi pražskou kavárnu - a přitom spolu s Karlem Čapkem věřím v sílu a moudrost 'obyčejného člověka'. Snažím se nepovyšovat nad ostatní a věřím ve všechny poctivé lidi, kteří dělají svoji práci - ať už cokoliv - s pokorou a hlavně profesionálně," uvádí.

„V demokratických zemích v prezidentských volbách většinou proti sobě stojí dva silní a téměř rovnocenní kandidáti.(Nemyslím zrovna ty poslední, americké…). Ať už vyhraje kdokoliv, může si pak druhá strana být jistá, že se nic zásadního nestalo - protože oba dva kandidáti jsou zárukou dobré reprezentace své země. Obávám se, že u nás tomu tak letos není,“ posteskl si na sociálních sítích představitel Honzíka v populárních seriálech o Arabele. 

Poukazuje na to, že se Zeman dříve choval úplně jinak. „Vzpomínám si na Miloše Zemana, jak jsme se na něj těšili, když chodil počátkem 90.let do zábavných pořadů - byl vtipný, inteligentní - hýřil energií a bonmoty. A teď vidím, jak ihned po zvolení uráží redaktora České televize, zesměšnuje jeho barvu hlasu a srovnává ho s 'mutantem' - a přitom se dotyčný redaktor snažil jen nahlas položit otázku - navíc otázku nekonfliktní,“ připomíná jeden ze sobotních povolebních momentů filmař.

„Celý sál se směje a mě je trapně. Možná, že pro někoho je to dobrá 'frajeřina'. Pro Evropu je to ale trapas - už jen taková 'maličkost' by byla pro pokročilou Evropu skandálem. A já chci být Evropan - a věřím tomu že většina z nás - ať už sedíme v hospodě na vesnici nebo v pražské pizzerii - nebo třeba ve vinárně v Ústí. Snad chceme patřit mezi západní Evropu - a teď vůbec nemluvím o Evropské unii - ale o principech a původu naši kulturnosti,“ vysvětluje Kepka na facebooku.

Tyto volby podle něj rozdělily „elitu" a „národ". Jenže jeden bez druhého se prý neobejde. „Elita potřebuje svůj národ a národ svoji elitu. Aby nám ta elita nakonec neutekla někam jinam - někam, kde si váží inteligence a netleskají urážkám a hrubosti. Možná, že si někdo řekne - ať jdou - my je nepotřebujeme! Ale národ bez své elity zanikne,“ varuje.

„Možná, že teď si někdo řekne - pokud dočetl až sem - běž s tím už někam! Mně je to všechno jedno - vždyť je to 'všechno jedno' a oni si to 'tam nahoře' stejně udělají jako budou oni chtít ...a dopije svoje pivo do dna… A pak už nezbývá - aby ho z jeho klidu probudily až cizácké tanky - stejně - jak to narežíroval Hynek Bočan v seriálu Zdivočelá země - kde do okna místní hospody vjelo dělo ruského tanku,“ píše Kepka.

Pak přidal i zprávu, kterou dostal ze Slovenska a která prý přesně vystihuje jeho názor. „Pravdupovediac, málokedy si odpustím bratské rýpnutie do bratov Čechov keď sa im nezadarí. Ale dnes nemám vôbec chuť byť Ironický. Hlavne keď vidím, že z krajiny, ktorá nám mohla byť v demokracii i kultúre mnohokrát vzorom, sa stávajú Babovřesky 2,“ cituje Kepka a za sebe pak dodává: „Omlouvám se Ti, Zdenku Troško, můj kamaráde. Jinak se Tě vážím jako režiséra - především Tvých dřívějších filmů a pohádek.“

Související

Více souvisejících

Ondřej Kepka (herec a režisér) prezidentské volby 2018 Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy