Trest smrti pro Terezu H.? Možná se na svobodu už nepodívá. Jak žije v krutém vězení?

Praha - Za pašování drog jsou v Pákistánu obvykle velmi vysoké tresty, výjimkou není ani trest smrti. Toho se ale Češka Tereza H., kterou zadrželi 10. ledna celníci na mezinárodním letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu, zřejmě bát nemusí. Je ale možné, že si v zemi pobude další desítky let.

Dívka byla po zadržení umístěna do vazby ve věznici v Láhauru, odkud by měla být dnes předvedena před soud. Ten bude rozhodovat o dalším pokračování vazby.

Pákistánští celníci ženu 10. ledna zadrželi údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Devět kilogramů drogy našli v jejím kufru.

Za pašování drog jsou v Pákistánu obvykle velmi vysoké tresty, výjimkou není ani trest smrti. Ten se ale podle českého ministerstva zahraničních věcí zpravidla neuplatňuje vůči cizincům.

Může ale nastat výjimka, pokud se prokáže,že byla dívka členem rozsáhlého a organizovaného gangu, či spíše její hlavou. To ale zřejmě není případ zadržené Češky.

Co jí naopak hrozí je velmi vysoký trest. Je možné, že na svobodu se dostane až za 25 let, nebo také vůbec. Pákistán drogový obchod trestá velmi přísně a podmínky v tamních věznicích jsou pro Čechy nepředstavitelně kruté.

Češka totiž aktuálně pobývá na jednom z nejhorších míst světa, v pákistánském vězení. Jaký je denní vězeňský režim v této zemi a proč je pro Evropany tak těžké v těchto věznicích přežít?

Pákistánský právník Čaudhrí Džavád Zafar popsal, jak žije Tereza H. v pákistánském vězení. V cele je s dalšími 15 až 20 ženami a musí vstávat v pět hodin ráno.

Na podmínky si podle Blesku Tereza nestěžovala, vadí jí jen, že musí ráno vstávat po páté. V cele je s dalšími cizinkami některé ženy navíc neumí anglicky.

Tereza si nestěžovala ani na jídlo a může si dokonce koupit potraviny v kantýně. To je ale možné pouze za vlastní peníze, které si však ve věznici vydělat nemůže.

Podle právníka strava v pákistánské věznici obsahuje hodně chleba, takže asi kvůli tomu ztloustne. V cele navíc nosí oblečení, které si do Pákistánu přivezla.

Podle Zafara dívka netrpí depresemi a dozorkyně jsou většinou ženy, takže se nemusí bát sexuálního obtěžování. Má dokonce povolenou poštu, a tak může dostávat dopisy i balíčky od rodiny.

Ačkoliv je režim ve věznici přísný a podmínky nejsou ideální, jde podle právníka o nejbezpečnější místo na světě. Tereze navíc hodně pomohlo, že spolupracuje od počátku s policií.

Zafar také tvrdí, že by mohla být osvobozena. "Velmi tu záleží na schopnostech právníka. Pokud uspěji s obhajobou a podaří se mi prokázat, že o drogách nevěděla, tak by ji mohli osvobodit. To ale nebude snadné dokázat," uvedl.

O tom, jestli existuje šance na její vydání a jaké podmínky panují v pakistánských věznicích panují, si povídal i server EuroZprávy.cz, s bezpečnostním analytikem a někdejším šéfem vojenské tajné služby Andorem Šándorem.

Šándor pro EuroZprávy.cz uvedl, že v pákistánských věznicích obecně panují velmi špatné podmínky a že Tereza H. To bude mít mezi tamními muslimskými trestankyněmi velmi obtížné. „Obzvláště, když tam může strávit i desítky let. Mají tam málo jídla i vody, hygiena je špatná. A není to tak, že by jí někdo z rodiny mohl přinést něco na přilepšenou, jako by seděla v českém vězení,“ vysvětluje bezpečnostní expert.

Související

Tereza H. zadržená v Pákistánu

Češka Tereza Hlůšková může odletět domů, rozhodl soud v Pákistánu

Češka Tereza Hlůšková, která byla v roce 2019 v Pákistánu odsouzena kvůli pašování drog a loni v listopadu zproštěna obžaloby, bude moci zemi opustit. Pákistánský nejvyšší soud ve středu zamítl odvolání celního úřadu, který s vycestováním nesouhlasil. Češka by se měla vydat do vlasti 23. dubna, informoval dnes pákistánský server The Current.
Tereza H. zadržená v Pákistánu

Češka Tereza H. zadržená s drogami v Pákistánu se může vrátit

Češka Tereza Hlůšková, kterou celníci v lednu 2018 zadrželi na letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, se může vrátit do České republiky. Nejvyšší soud v Islámábádu vydal písemný příkaz, který jí dovoluje opustit Pákistán, informuje server Blesk.cz.

Více souvisejících

Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Donald Tusk

Polsko překazilo sabotáže, řekl Tusk. Upozornil na další ruskou hrozbu

Polsko v posledních měsících překazilo sabotáže i pokusy o založení požárů, uvedl v pondělí bez dalších podrobností polský premiér Donald Tusk. Varoval také před ruskými zásahy do červnových eurovoleb. Varšava podle něj dá na činnost tajných služeb dalších 100 milionů zlotých. 

před 3 hodinami

Rusko, Kreml

Duma potvrdila personální změny v ruské vládě

Ruští zákonodárci v úterý formálně schválili změny ve vládě. Poslanci dolní komory parlamentu Státní dumy posvětili jména patnácti ministrů, které jim v minulém týdnu předložil staronový premiér Michail Mišustin. Informovala o tom agentura RIA Novosti.

před 4 hodinami

Petr Fiala

Fiala byl v Římě a jednal s Meloniovou. Hlavním tématem byla migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

před 9 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

Zdroj: Petr Hanisch

Další zprávy