Prezident Klaus znovuotevřel Národní technické muzeum

Praha - Po více než čtyřleté rekonstrukci bylo v úterý vernisáží pro pozvané osobnosti znovuotevřeno Národní technické muzeum (NTM) na pražské Letné. V předvečer oficiálního otevření muzea pro veřejnost se slavnostního aktu zúčastnil i prezident republiky Václav Klaus.

"Jsem velmi rád, že se mohu spolu s vámi zúčastnit znovuotevření Národního technického muzea po jeho bezmála pětileté rekonstrukci. Už nám chybělo,“ zahájil svůj projev prezident. Zdůraznil, že technická muzea společnost potřebuje. "Žijeme epochu, která má přídomek technologická. Žijeme v zemi, jejíž vynálezci, inženýři a vědci svým věhlasem překračovali hranice jak českého království, tak Československé či České republiky," doplnil Klaus.Podotkl, že technické obory nejsou pro dnešní generaci příliš atraktivní, což je chyba. "Doufám proto, že muzea jako je toto, mohou přitáhnout pozornost mladých lidí ke vzrušujícímu světu techniky. Nenamlouvejme si, že bude možné techniku jen dovážet. Netěšme se na chvíli, kdy se průmyslová výroba přesune do vzdálených asijských či jihoamerických destinací," dodal prezident.V prostorách NTM již odborníci připravili první interaktivní expozice a výstavy. Další budou postupně následovat. Ve středu v deset hodin dopoledne se poprvé otevřou brány návštěvníkům. Největším lákadlem bude pro ně dopravní hala mapující historii automobilové, motocyklové, letecké, lodní i železniční dopravy. Kromě toho se mohou těšit také na expozici věnovanou dějinám tiskařství, vývoji astronomie, architektury nebo fotografický ateliér.Vedení muzea si pro návštěvníky připravilo také několik unikátních exponátů. "Úplně poprvé v české historii tak budou v prostorách muzea vystaveny obě české Nobelovy ceny," upozornil ředitel muzea Karel Ksandr. Nejcennějším vystaveným exponátem je potom daguerrotypie z roku 1840. "Tento exponát je nejstarším svého druhu na světě, je to rozhodně to nejcennější, co v současné době vystavujeme," řekl v úterý ředitel.Během úterní vernisáže si novou expozici vedle prezidenta Klause prohlédli i první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) či předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS).Národní technické muzeum bylo uzavřené přesně 1621 dnů. Za tu dobu prošla budova na pražské Letné náročnou rekonstrukcí. Budova, která se pro účel vystavování technických exponátů začala stavět ve 30. letech, nebyla nikdy celkově dokončena. "Stavbu přerušila 2. světová válka, poté ji užívalo například ministerstvo vnitra nebo obrany. Ještě v roce 1990 muzeum užívalo jen jednu třetinu této budovy," vysvětlil ředitel muzea.Rekonstrukce budou nadále pokračovat, zcela hotová by měla být budova hotová v roce 2012. Celá rekonstrukce, tedy včetně poslední etapy, vyjde na 370 milionů korun.

Související

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku

Česká muzea a další instituce nabídly uprchlíkům vstup zdarma

Česká muzea a další instituce nabízejí pomoc při záchraně sbírek, uměleckých předmětů a muzejních artefaktů z Ukrajiny. Některé instituce také nabídly, že lidé, kteří před válkou utekli do České republiky, mohou přijít do jejich expozic a na výstavy zadarmo.
Hrad Bouzov

Historie českých hradů a zámků: Které u nás byly jako první zpřístupněny veřejnosti?

Proslulá muzea a galerie vítají své návštěvníky již desítky, ba dokonce stovky let. Je však nutné si uvědomit, že základy muzejních sbírek tvořily především původní soukromé sbírky panovníků či šlechticů. Přitom i oni sami otvírali dveře svých sídel návštěvníkům, aby se i jiní mohli podívat na unikátní exponáty sbírané po staletí dávnými předky. Kdy a jaké hrady a zámky u nás byly otevřeny veřejnosti?

Více souvisejících

muzea Václav Klaus

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy