Šabata uměl výuku dějin KSČM změnit v živou politickou diskuzi, vzpomíná Uhde

Praha - Jaroslav Šabata byl bytostný politik a univerzitní učitel, který dokázal přeměnit výuku dějin komunistické strany v živou politickou diskuzi. Pro agenturu Mediafax to na adresu ve čtvrtek zesnulého Šabaty řekl jeho přítel a bývalý vládní kolega Milan Uhde.

"Jaroslav Šabata byl mým nejoblíbenějším univerzitním učitelem. Vyučoval dějiny Komunistické strany Československa a Sovětského svazu. Jakkoliv to byly předměty neoblíbené, dokázal je proměnit v živou politickou diskuzi. Byl to bytostný politik. Vždy stál na levici a já jsem s ním v mnohém nesouhlasil. Zejména kvůli jeho charakteru a lidskému přístupu se z nás stali celoživotní přátelé," zavzpomínal Uhde s tím, že ač oba vyznávali opačný politický směr, vždy se respektovali a nikdy se kvůli tomu nenapadali. "To je něco, co v dnešní politice zcela chybí," dodal Uhde.

Na Jaroslava Šabatu zavzpomínal i Michael Kocáb. "Je mi to velmi líto. Dobře jsem ho znal a měl jsem ho rád. Měl obrovskou schopnost vyjadřovat se takovým neokázalým intelektuálním způsobem. Cítil jsem z něj inspirativnost podobnou té Václava Havla. Když si Jaroslav vzal slovo, tak to byl vždy zážitek. Byl to velmi statečný a dobrý člověk. O jeho špatném zdravotním stavu jsem věděl. Už když jsem ho zval na poslední Amálii, tak na tom nebyl dobře," řekl Kocáb.

Za velkou ztrátu označil Šabatovo úmrtí také předseda parlamentních Věcí veřejných Radek John. "Je velmi smutné, že ti nositelé morálky teď odcházejí v celé sérii. A že z těch významných a klíčových lidí disentu už zbývá velmi málo. Osobně bych pana Šabatu řadil po Václavu Havlovi k jedné z největších morálních autorit, takže je to nesmírná škoda," řekl Mediafaxu John.

Disident a politolog, signatář i mluvčí Charty 77 Jaroslav Šabata zemřel v Brně po těžké nemoci ve věku 84 let.

Jaroslav Šabata se narodil 2. listopadu 1927 v Dolenicích. Členem Komunistické strany Československa se stal po válce, ale jako jeden z nejaktivnějších účastníků obrodného procesu - tzv. pražského jara - se už 31. srpna 1968 postavil proti vedení strany, které se krátce před tím vrátilo ze Sovětského svazu s kapitulačním Moskevským protokolem. KSČ ho vyloučili v roce 1970 při jedné z masových čistek.

Na počátku 70. let se okolo něj zformovala skupina nazvaná Komunisté v opozici. V listopadu 1971 byl Šabata zatčen a v létě roku 1972 odsouzen na šest a půl roku. Podmínečně se na svobodu dostal v prosinci 1976.

Podepsal Chartu 77 a v letech 1978 a 1981 byl jejím mluvčím. Opětovně byl ve vězení od října 1978 do prosince 1980. V roce 1978 se stal mluvčím Charty 77.

V roce 1989 Šabata spolu s Rudolfem Battěkem inicioval vznik předního protirežimního Hnutí za občanskou svobodu.

V listopadu 1989 byl Jaroslava Šabata jednou z vůdčích osobností brněnského Občanského fóra. Stal se poslancem a v letech 1990 až 1992 byl ministrem bez portfeje ve vládě Petra Pitharta.

Když se Občanské fórum v roce 1991 rozpadlo, stal se významným členem Občanského hnutí. Po rozkladu Občanského hnutí působil v 90. letech jako publicista a analytik. V letech 1991 až1998 zastával post předsedy správní rady Nadace Bernarda Bolzana. V roce 1997 vstoupil do ČSSD.

Související

JUDr. Pavel Rychetský, právník a předseda Ústavního soudu ČR.

Vlasta Chramostová si zaslouží pohřeb se státní poctou, míní Rychetský

Pokud si někdo zaslouží pohřeb se státními poctami, je to právě Vlasta Chramostová, uvedl dnes předseda Ústavního soudu a signatář Charty 77 Pavel Rychetský ve vyjádření, které poskytl ČTK. Reagoval tak na dnešní úmrtí divadelní a filmové herečky a rovněž signatářky Charty 77 Vlasty Chramostové.

Více souvisejících

Milan Uhde

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 8 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 8 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 8 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 9 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy