Politici nám lžou. Nežijeme v demokracii! tvrdí koordinátor protivládního hnutí

Praha - Politici nám lžou. To si myslí mediální koordinátor Hnutí za přímou demokracii Ladislav Štítkovec, se kterým EuroZprávy.cz vedly rozhovor na téma přímé demokracie i potřebných změn v naší zemi.

HzPD prosazuje přímou demokracii. Podle mnohých odborníků je ale systém založený na referendech pro ČR minimálně prozatím nevhodný. Nejsme prý dost vyspělí. Proč si myslíte opak?

Argument nevyspělosti občanů v rozhodování se v historii neustále opakuje a používali ho všemožní „odborníci" nejen u nás, ale i jinde ve světě. Byl použitý proti všeobecnému hlasovacímu právu, proti právu žen hlasovat, proti hlasovacímu právu černochů aj. V praxi se vždy ukázalo, že tento argument je úplně nepravdivý. U přímé demokracie to platí taktéž. Švýcarsko, jako jedna z nejvyspělejších zemí na světě, je toho příkladem.

Podle vás jsme tedy připraveni na vládu pomocí referend?

Pokud vám někdo tvrdí, že občané nejsou kompetentní hlasovat o jednotlivé otázce v referendu, potom je to vlastně argument proti demokracii jako takové a vyplývá z toho, že lidé nejsou schopní hlasovat ani v jakýchkoliv volbách. Tam musí volit mezi obsáhlými stranickými programy a to už odborníkům nevadí. To si protiřečí.

Takže současný systém není ve skutečnosti demokracií?

Pokud chceme mluvit o skutečné demokracii, je třeba se podívat spíše na vyspělost politiků a možnost korigování jejich rozhodnutí. Vezměme třeba otázku tzv. církevních restitucí. Proti tomuto zákonu se postavilo 80% občanů, a přesto neexistuje nástroj, jak změnit toto nekompetentní rozhodnutí politiků. Politici rozhodli proti vůli většiny občanů. Je to demokracie? Takových rozhodnutí politiků je celá řada a jsou důkazem, že čistě zastupitelský systém nefunguje ve prospěch občanů. Je logické, když systém nefunguje, je třeba ho nahradit. Podle nás tím daleko spravedlivějším systémem je přímá, respektive polopřímá demokracie.

Jaké ústavní změny ČR potřebuje?

V současné době potřebujeme především zákon o právu občanů na referendum a iniciativu bez jakýchkoliv omezení, příkladem může být náš návrh a zákon o odvolatelnosti politiků. S tím souvisí i změna volebního systému na většinový. Je zřejmé, že je třeba vytvořit novou občanskou ústavu, na jejímž vytvoření se bude podílet i široká veřejnost a kterou si lidé odsouhlasí v referendu tak, jako tomu bylo např. na Islandu.

Současná vláda je častým terčem kritiky vašeho hnutí. Kdo a proč vám vadí z vlády nejvíc?

Nedá se říct, že nám vadí jednotlivci. Rozhodnutí vlády jsou ovlivňována koaličními dohodami. Co nám vadí, je asociální chování celé vládní koalice, která peníze z daní nás všech převádí „vhodnými zákony" na konta nejbohatších, ať už se tak děje formou zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi, takzvanou důchodovou reformou apod. Jsme a vždy budeme kritiky vlád, ať současné nebo jiné a jinak barevné, které nepracují pro blaho všech lidí. Nejde o jednotlivé politiky, ale o změnu celého systému. Tu si nepřeje žádný současný politik nebo vláda, kteří jsou a budou v nynějším systému u moci.

Jaký je váš vztah k opozičním stranám? Očekáváte například, že kdyby se k moci dostala ČSSD, přišlo by zlepšení?

V předchozí odpovědi je naznačeno, jak se stavíme obecně k vládám, které působí v systému čistě parlamentní demokracie. Pramení to z více než dvacetileté zkušenosti, kdy u moci byla několikrát i ČSSD. Stále máme v paměti co se dělo za vlády ČSSD, kdy premiéry byli pánové Špidla, Gross a Paroubek. Stačí se podívat na to, jak státní dluh rovnoměrně rostl jak za pravicových, tak za levicových vlád a neděláme si tedy velké iluze. Vždy jsou to jen kosmetické úpravy ve stejných mantinelech zaběhnutého řádu. ČSSD netouží po změně systému jako opoziční strana, natož když se dostane k moci.

Který z politiků je vám myšlenkově nejbližší? Spolupracujete s někým z vrcholové politiky?

K našemu hnutí se přihlásila při prezidentských volbách Táňa Fischerová, kterou jsme v těchto volbách podpořili. Co se týče vrcholových politiků, nevíme o tom, že by některý z nich propagoval změnu k systému přímé demokracie. S politiky, kterým vyhovuje současný systém, nespolupracujeme. Pokud se najdou politici, kteří podporují myšlenku polopřímé demokracie, jsme ochotni jim poskytnout kritickou podporu. Kritickou podporou myslíme to, že jsme si vědomi časté klamavosti slibů politiků, které jsou někdy myšleny jen jako volební vějička, jejíž platnost končí v den voleb. Bude nás tedy hodně zajímat, co všechno udělá prezident Miloš Zeman pro podporu zavedení přímé demokracie u nás, kterou před prezidentskými volbami sliboval.

Budete kandidovat v příštích volbách?

Takový cíl nemáme.

Proč? Vždyť změna zevnitř systému by byla vhodným prostředkem.

Neusilujeme o vstup do Parlamentu. Sdílíme názor, že pánem v této zemi není lid, ale zájmové a finanční skupiny (někteří mluví o mafiích), jimž politici ve skutečnosti hlavně slouží. Těmto pánům HzPD sloužit nechce a nebude. Současný systém zastupitelské demokracie je podle našeho mínění sám o sobě zevnitř nereformovatelný.

A jak tedy ke změně dojde?

Změna systému nebude možná bez silného tlaku občanů. To znamená, lidé musí vědět, co chtějí a pokud budou požadovat přímou demokracii, její prosazení se neobejde bez velkých demonstrací a generální stávky. Čistě parlamentní cestou to určitě nepůjde. Pokud by se časem opravdu velká podpora našeho hnutí objevila a vyvstal by od lidí požadavek jít do voleb, určitě bychom to zvažovali. Byla by to možnost, jak myšlenky přímé demokracie propagovat a rozvíjet.

Cítíte podporu od obyvatel? Jak se ta podpora projevuje?

Pocit podpory od lidí zažíváme čím dál silněji. Dostáváme dopisy, lidé na našich akcích projevují svou spoluúčast, tisíce lidí se zúčastňuje našich emailových kampaní, vzrůstá sledovanost našich stránek. Spousta lidí nás podporuje finančně. Bez toho by naše práce nemohla existovat. Toto vše nás přesvědčuje o tom, že roste počet sebevědomých občanů, kteří přestávají spoléhat na „politické spasitele" a chtějí převzít prostřednictvím referenda a dalších nástrojů přímé demokracie odpovědnost za svůj osud a osud svých dětí do vlastních rukou. Na tom všem se dá, sice pomaleji, ale cílevědomě stavět.

Související

Více souvisejících

Hnutí za Přímou Demokracii demokracie referendum

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 2 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

Požár ve Frýdku-Místku: Hasiči zachránili 17 lidí z hořícího domu

V noci ze soboty na neděli zaměstnal hasiče požár bytu ve Frýdku-Místku. Na místě zasahovalo celkem šest hasičských jednotek. Dům se podařilo evakuovat, škoda jde do jednotek milionů korun. Příčinu požáru má stanovit probíhající vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy