Účetnictví Úřadu práce? NKÚ odhalil chyby za 37,6 miliardy

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřil, jestli Úřad práce ČR při vedení účetnictví a sestavování účetní závěrky a finančních výkazů za rok 2013 postupoval v souladu s příslušnými právními předpisy. Kontroloři odhalili v účetní závěrce nesprávnosti v hodnotě 37,6 miliardy korun. Úřad práce přijme nápravná opatření, uvedla k tomu Kateřina Sadílková, která je pověřená řízením úřadu.

Největší chyby, kterou představovaly dvě třetiny zjištěných nesprávností, se Úřad práce dopustil tím, že o opravě výnosů minulých účetních období účtoval na nesprávný syntetický účet. Tuto opravu Úřad práce prováděl z toho důvodu, že v minulosti vykázal pohledávku a související výnos v nesprávné výši 23 miliard korun namísto 230 tisíc korun. NKÚ o tom informuje v tiskové zprávě.

Úřad práce dále například do přehledu o peněžních tocích zahrnoval operace, které tam nepatřily. V příloze účetní závěrky Úřad práce zase nesprávně informoval o výši splatných závazků z pojistného na sociální zabezpečení, příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a veřejného zdravotního pojištění. Úřad vykázal hodnotu těchto položek ve výši přes 100 milionů korun, jejich skutečná hodnota byla ale ke konci roku 2013 nulová. Rovněž nevykázal správnou hodnotu zůstatků podrozvahových účtů, vůbec neinformoval o použitých účetních metodách a neuvedl ani řadu významných a vysvětlujících informací k částem účetní závěrky a jejich položkám. To mělo významný dopad na správnost a úplnost přílohy účetní závěrky, a proto k ní NKÚ uplatnil výhradu.

Naproti tomu v oblasti účtování o vyplacených dávkách, která představuje stěžejní část kontrolované účetní závěrky, Úřad práce nijak významně nechyboval. Právě proto NKÚ při vyhodnocení spolehlivosti účetní závěrky dospěl k názoru, že účetní závěrka Úřadu práce za rok 2013 podává - s výjimkou významných nesprávností v rozvaze a přehledu o peněžních tocích a s výjimkou přílohy účetní závěrky - věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví a finanční situace Úřadu práce.

Kontroloři vedle nedostatků v účetnictví dále zjistili, že Úřad práce porušil rozpočtovou kázeň, když neodvedl včas do státního rozpočtu vratky přeplatků z poskytovaných dávek v hodnotě 14 milionů korun. Úřad práce dále v několika případech porušil zákon o majetku ČR, například když v zahraničí neuplatnil včas pohledávky České republiky, v důsledku čehož zanikly.

Úřad práce se chce s obsahem zprávy NKÚ podrobně seznámit. "Přijmeme nápravná opatření včetně propracovanějšího metodického ošetření těch oblastí, ve kterých byla učiněna kontrolní zjištění," uvedla Sadílková.

Související

Ministerstvo obrany

Obrana neopravila nedostatky z dřívějších kontrol NKÚ. Může za to covid a nedostatek financí, reaguje resort

Kontroloři NKÚ se vrátili ke čtyřem předcházejícím kontrolám v resortu Ministerstva obrany (MO) a zkoumali, jak ministerstvo tehdy zjištěné nedostatky napravilo. Kontroloři zjistili, že z 11 vybraných opatření nebyla čtyři splněna vůbec a další dvě jen částečně. Ministerstvo např. dosud nezavedlo systém objednání a distribuce výstroje, který by zjednodušil a urychlil její výdej pro všechny příslušníky armády; nenakoupilo ani dostatečnou zásobu některých druhů výstroje. Dále neplnilo stanovenou provozuschopnost tanků a nezajistilo přiměřenou zásobu náhradních dílů pro jejich opravy. Obnova a modernizace vojenských areálů neprobíhá podle plánů a hrozí, že MO nestihne vybudovat zázemí pro nakupovanou vojenskou techniku.

Více souvisejících

nkú Úřad práce

Aktuálně se děje

před 57 minutami

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

Izraelská armáda zničila velitelské centrum Hizballáhu ukryté v mešitě

Izraelská armáda oznámila, že během nočního útoku zasáhla bojovníky Hizballáhu v mešitě na jihu Libanonu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy