Kam tečou peníze daňových poplatníků? Města se prohýbají pod náporem sprejerů

Praha - Jak velkým zatížením rozpočtu je pro krajská města odstraňování graffiti z veřejných budov? Například pro Pardubice jde o problém okrajový, na opravy poškozených zdí vynaloží ročně do 20 tisíc korun. Každé krajské město se s problematikou sprejerů potýká po svém, Praha tak využívá například na svých památkách elektronické ploty.

Server EuroZprávy.cz oslovil několik krajských měst v otázce boje se sprejery. Každé město vynakládá na údržbu a opravu svých objektů, jež poškodili sprejeři, jiné částky. I opatření prevence se různí.

"Na budovách, které má statutární město Liberec ve správě, se roční náklady na odstraňování graffiti pohybují maximálně do výše 100 000,- Kč," sdělila pro EuroZprávy.cz mluvčí libereckého primátora Jana Kodymová.

Co se týče hlavního města Prahy, Magistrát neřeší otázku čistění zdí po sprejerech. Na starost ji mají jednotlivé městské části, ale také pražský Dopravní podnik. I tak Pražský magistrát bojuje s četným výskytem graffiti na zdech. "Po projednání s památkáři opatřujeme některé budovy ochrannými nátěry, nebo elektronickými ploty – ty naleznete například na pražském orloji nebo na Karlově mostě," poskytl vyjádření pro EuroZprávy.cz mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. "Pokud se graffiti objeví na nějaké budově, snažíme se je odstranit v rámci běžné údržby," dodal Hofman. Praha tak speciálně nevyčleňuje finance na tuto problematiku.

Moravská metropole Brno vynakládá na odstraňování graffiti částky v řádech statisíců korun. "Náklady na odstraňování škod klesají," uvedl pro EuroZprávy.cz tiskový mluvčí brněnského primátora Filip Poňuchálek. V roce 2013 město utratilo za opravy na domech poškozených sprejery a vandaly přes 3 miliony. Loni už to bylo jen 176 tisíc. V roce 2015 město vynaložilo na tyto opravy přes půl milionu korun.

Krajské Pardubice se s problémem sprejerství na veřejných budovách nepotýkají téměř vůbec. "Město v letech 2015 a 2016 eviduje po jednom případu poškození svého majetku sprejery," uvedla pro náš server Nataša Hradní z pardubického magistrátu. V roce 2015 tak město na opravu spojenou s problematikou graffiti vynaložilo 8,5 tisíc korun, loni 18 tisíc korun. "V obou případech škodu zaplatili rodiče mladistvých pachatelů," uvedla Hradní.

To na jihu Čech je situace zcela jiná. O údržbu poničených fasád se tam stará Správa domů s. r. o. Podle náměstka primátora Českých Budějovic Petra Podholy Správa v roce 2016 musela odstraňovat nápisy ze zdí ve 20 případech. Nejproblematičtějšími ulicemi jsou v Budějovicích Krajinská, Husova třída a Zátkovo nábřeží.

Co se týče například podchodů pod mosty, opěrných zdí nebo pilířů lávek, které jsou ve vlastnictví města, Budějovice tyto plochy umožňují pokrestlit graffiti. "Takto jsou alespoň plochy, které byly nevzhledně „počmárané“ barevně vymalovány.  Výhodou je, že samotní sprejeři si plochu sami udržují a případné poškození jinými sprejery opravují," sdělil pro EuroZprávy.cz Podhola. Městský odbor správy veřejných statků (SVS) v roce 2015 řešil posprejování historické Samsonovy kašny na náměstí. Náklady na vyčištění tehdy činily téměř 32 tisíc korun.

České Budějovice evidují zhruba 5 sprejerů, kteří chtějí ve městě legálně "malovat". Počet nelegálních sprejů si město netroufá odhadnout, podle náměstka primátora je ale jejich počet zhruba stejný.

Související

Praha

Pokuta, vyhoštění a podmínka. Soud potvrdil trest za posprejování Karlova mostu

Pražský městský soud dnes potvrdil roční podmíněný trest německému turistovi Benjaminu Wittigovi, který spolu se svým bratrem loni v létě posprejoval jeden z pilířů Karlova mostu. Jedenatřicetiletému cizinci ponechal také stotisícový peněžitý trest a vyhoštění na pět let. Odvolací senát tak zamítl Wittigovo odvolání. Stejný trest udělený před rokem jeho mladšímu bratru Niclasu Steigerovi již nabyl právní moci.
Praha

Jeden z cizinců odmítá trest za posprejování Karlova mostu, podal odvolání

Jeden z německých turistů viněných z posprejování Karlova mostu podal odvolání. Třicetiletý Benjamin Wittig nesouhlasí s ročním podmíněným trestem a stotisícovým peněžitým trestem, které mu za poškození jedné z nejvýznamnějších pražských památek uložil Obvodní soud pro Prahu 1. Na dotaz ČTK to dnes sdělila soudkyně Pavla Hájková. Kauzou se tak bude muset zabývat odvolací pražský městský soud.

Více souvisejících

graffiti Brno Liberec kraje Praha magistrát Grafitti

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská invaze do Rafahu se blíží. Město opouští statisíce lidí

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy