Tomáš Böhm bude novým ředitelem Národní knihovny

Praha – Novým šéfem se stane bývalý generální ředitel a člen představenstva vydavatelství Ringier Tomáš Böhm. Ve středu ho navrhla výběrová komise a záleží už jen na ministru kultury Jiřím Besserovi (TOP 09), zda bude doporučení komise akceptovat. Informují o tom České noviny.

Mluvčí ministerstva Stanislav Brunclík potvrdil, že byl nominován Böhm. Není ještě jisté, kdy bude do funkce jmenován. Ale ministr kultury zřejmě místo něho nebude hledat jinou osobu. „Jmenování ještě neproběhlo, ale je (ministr) rozhodnut respektovat doporučení komise,“ řekl Brunclík.

Tomáš Böhm zvítězil nad dalšími třemi kandidáty. Jeho soupeři byli – bývalá vedoucí oddělení knihoven ministerstva kultury Blanka Koubová, někdejší tajemník Svazu českých knihkupců a nakladatelů a současný šéfredaktor časopisu Grand Biblio Jaroslav Císař a architektka Eva Heyworth. Současný ředitel Národní knihovny Pavel Hazuka se do výběrového řízení nepřihlásil.

Böhm (49 let) vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, v 90. letech pracoval jako konzultant v různých firmách a pak jako finanční ředitel ve společnosti Creditanstalt Securities. Na přelomu tisíciletí se stal finančním ředitelem společnosti Ringier ČR.

V Národní knihovně bude mít v nejbližší budoucnosti na starosti hlavně opravu jejího sídla, která bude stát 3 miliardy korun.

Související

Divadlo, ilustrační fotografie.

Návštěvnost kultury se předloni kvůli covidu propadla o polovinu

Počet návštěv kulturních zařízení v Česku se v roce 2020, tedy v prvním roce epidemie nemoci covid-19, meziročně snížil zhruba o 55 procent na téměř 45 milionu. Propad návštěvnosti se týkal hlavně historických památek, knihoven, kin, výstav, koncertů, festivalů a divadel, což se negativně podepsalo i na hospodaření.

Více souvisejících

kultura

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy