Nejvyšší správní soud vyhověl dědičce Schwarzenbergů

Brno - Dědička hlubocké větve Schwarzenbergů Alžběta Pezoldová uspěla u Nejvyššího správního soudu s třemi kasačními stížnostmi proti rozsudkům Městského soudu v Praze, týkajících se vrácení nemovitostí na Jindřichohradecku, Klatovsku a Plzeňsku. Mediafaxu to v úterý řekl mluvčí NSS František Emmert.

"Nejvyšší správní soud rozhodl, že se napadené restituční spory nebudou jako dosud řešit v civilním soudním řízení, ale nově ve správním řízení," zdůraznil. Emmert. Dodal, že jakkoliv nemůže předjímat rozhodnutí soudů, "obnova" procesů může značně zvýšit šanci Pezoldové na konečný úspěch.Další podrobnosti k verdiktu Nejvyšší správní soud zatím nezveřejnil. "Vyhotovení písemných odůvodnění může trvat i několik týdnů," řekl mluvčí. Dodal, že zveřejnění stanoviska soudců bude možné až v okamžiku, kdy listiny převezmou všichni účastníci řízení.Rozhodnutí NSS otevřelo v Rakousku žijící Pezoldové možnost znovu otevřít rozsáhlé restituční spory - kauzy budou muset české soudy opět celé projednat. Kromě jiného to znamená, že právníci šlechtického rodu mohou přinést nové argumenty a listiny, ke kterým budou muset české pozemkové úřady a soudy při novém rozhodování o restitucích přihlížet.U Nejvyššího správního soudu leží podle Emmerta ještě několik dalších kasačních stížností, které šlechtická rodina proti verdiktům českých soudů podala. Odhaduje se, že právníci Pezoldové podali kvůli vrácení majetku desítky dovolání k Nejvyššímu soudu. Čtyřiašedesátiletá hraběnka však byla až dosud úspěšná pouze u Ústavního soudu, u kterého získala zpátky do vlastnictví rodinnou hrobku v Domaníně na Třeboňsku.Alžběta Regina Gabriela Pezoldová z knížecího rodu Schwarzenberg-Frauenberg se narodila ve Vídni 1. října 1947. Je posledním přímým potomkem starší a bohaté hlubocké větve, které až do zabrání majetku Němci v roce 1940 patřila téměř polovina jižních Čech. Jejího otce Jindřicha kvůli dědictví a nástupnictví adoptoval v roce 1940 jeho bratranec, kníže Adolf Schwarzenberg. Ze stejných důvodů pak Jindřich jako poslední mužský potomek hlubocké linie adoptoval v roce 1960 synovce z orlické větve Karla Schwarzenberga, jehož osobou se obě linie spojily. Alžběta Pezoldová, žijící na zámku zámku Gusterheim v rakouském Štýrsku je tak sestřenicí a nevlastní adoptivní sestrou nynější hlavy rodu a českého ministra zahraničí.V minulosti žádali právníci Pezoldové po českém státu kromě jiného navrácení zámků v Českém Krumlově, Hluboké a Třeboni, Zlatou Korunu nebo Salmovský a Schwarzenberský palác na pražských Hradčanech. Kvůli některým restitucím jsou hlubocká a orlická větev šlechtického rodu už několik let ve vzájemném sporu.

Související

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

Více souvisejících

soudy majetek

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy